Til Mars på 3 dager

NASA er på saken!

Å reise til Mars har blitt det nye målet, etter folk bare gjesper av tanken på en ny tur til Månen. Å kolonisere den røde planeten har blitt en drøm for mange visjonærer, når man ser at vår egen Moder jord ikke vil være bærekraftig for alltid.

Les også: Elektrisk jetfly skal ta av og lande vertikalt

Et av de mange problemene med å i det hele tatt reise til Mars med bemannet fartøy er tiden det tar å komme seg dit. Nærmere bestemt et halvt år med dagens teknologi.

Nå jobber imidlertid det amerikanske romfartsbyrået NASA med et prosjekt som kan ta et fartøy dit på bare noen dager. Dette ved hjelp av et laserdrevet fremdriftssystem. Et 100 kilos fartøy kan komme seg til Mars på tre dager, mens et bemannet fartøy kan komme seg dit på en måned. Det er fremdeles seks ganger raskere enn med noen av dagens romfartøy, så det kan man trygt kalle fremskritt!

Elektromekanikk
Systemet vil benytte elektromekanisk akselerasjon i stedet for å brenne drivstoff. Det gigantiske lageret med drivstoff tynger fartøyet unødig og gjør det svært ineffektivt å tilbakelegge lange avstander. Ikke tilfellet med et elektromekanisk system.

– Elektromekanisk akselerasjon er bare begrenset av lysets hastighet, mens kjemiske systemer er begrenset av energien fra kjemiske prosesser, skrev Philip Lubin, vitenskapsmann hos NASA, i en beskrivelse av teknologien (last ned PDF) .

Det nye systemet vil ”bruke en veldig intens lyskilde for å akselerere materie”. Å bygge det kan imidlertid bli svært vanskelig, da det blant annet kan kreve en stor ring med supermagneter på størrelse med den gigantiske partikkelakseleratoren på CERN, som strekker seg over store områder i Sveits og Frankrike.

Se videoen fra NASA som beskriver konseptet under.

Kilde: BGR

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.