Til Mars på 3 dager

NASA er på saken!

Skrevet av / 26.02.16 - 15:47
Til Mars på 3 dager

Å reise til Mars har blitt det nye målet, etter folk bare gjesper av tanken på en ny tur til Månen. Å kolonisere den røde planeten har blitt en drøm for mange visjonærer, når man ser at vår egen Moder jord ikke vil være bærekraftig for alltid.

Les også: Elektrisk jetfly skal ta av og lande vertikalt

Et av de mange problemene med å i det hele tatt reise til Mars med bemannet fartøy er tiden det tar å komme seg dit. Nærmere bestemt et halvt år med dagens teknologi.

Nå jobber imidlertid det amerikanske romfartsbyrået NASA med et prosjekt som kan ta et fartøy dit på bare noen dager. Dette ved hjelp av et laserdrevet fremdriftssystem. Et 100 kilos fartøy kan komme seg til Mars på tre dager, mens et bemannet fartøy kan komme seg dit på en måned. Det er fremdeles seks ganger raskere enn med noen av dagens romfartøy, så det kan man trygt kalle fremskritt!

Elektromekanikk
Systemet vil benytte elektromekanisk akselerasjon i stedet for å brenne drivstoff. Det gigantiske lageret med drivstoff tynger fartøyet unødig og gjør det svært ineffektivt å tilbakelegge lange avstander. Ikke tilfellet med et elektromekanisk system.

– Elektromekanisk akselerasjon er bare begrenset av lysets hastighet, mens kjemiske systemer er begrenset av energien fra kjemiske prosesser, skrev Philip Lubin, vitenskapsmann hos NASA, i en beskrivelse av teknologien (last ned PDF) .

Det nye systemet vil ”bruke en veldig intens lyskilde for å akselerere materie”. Å bygge det kan imidlertid bli svært vanskelig, da det blant annet kan kreve en stor ring med supermagneter på størrelse med den gigantiske partikkelakseleratoren på CERN, som strekker seg over store områder i Sveits og Frankrike.

Se videoen fra NASA som beskriver konseptet under.

Kilde: BGR

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Har ChatGPT blitt dummere?

Scroll to Top