Search
Generic filters

Tesla vil drive verden med strøm fra batterier

Tesla Powerwall er et batteri, som - potensielt - kan gjøre deg uavhengig av strømnettet og fossil energi. Og resten av kloden følger etter!

Tesla-sjef Elon Musk er godt på vei til å revolusjonere energiforsyning på samme måte som han tidligere har gjort det med bilindustrien. Og med samme midler: Masser av batterier.

Tesla Powerwall, som nettopp har blitt presentert, er en batteripakke til ditt hus eller din virksomhet.

Powerwall kommer i to utgaver til private brukere, på henholdsvis 7 og 10 kilowattimer. Det svarer til det gjennomsnittlige elforbruk på et døgn i henholdsvis en leilighet og en enebolig i Norge, sommerstid. I USA, hvor aircondition er mer utbredt, svarer de 10 kWh til ca. fem timers elforbruk.

powerwall7

Batteriforsyningen betyr for det første at man kan lade opp husets energilager, når elprisen er lavest om natten, og dermed spare på strømregningen. I neste omgang skal det gi mulighet for å koble seg helt av nettet, og klare seg utelukkende med vedvarende energi fra vinn og sol (Elon Musk er også styreformann i selskapet SolarCity, som lager solpaneler).

Powerwall monteres på en vegg side om side med andre installasjoner og kunne lett forveksles med en varmtvannsbereder, bortsett fra at den er tilgjengelig i flere, mer moteriktige farger. En enkelt 7 kWh-modell koster 3.000 dollar (ca. 23.000 kroner). Og de virkelig energisultne kan koble sammen inntil ni batteripakker.

Har man en Tesla Model S stående i garasjen, kreves i hvert fall mer enn én batteripakke, da en full oppladning av elbilen krever 60 kilowattimer.

Det kommer også utgaver til industriell bruk, ved navn PowerPack, og i følge Elon Musk kan systemet skaleres i vilkårlig størrelse, opp til gigawattstørrelser.

Som en ekstra bonus kunne Elon Musk fortelle at all elektrisitet under hele presentasjonskvelden var levert av batterier. Og at batteriene var oppladet med solenergi.

powerwall4

Selv om det ble brukt nesten 100 kilowatt, sto elmåleren fra strømnettet på null.

powerwall5

De første Powerpacks blir levert om tre-fire måneder, men forsyningen blir langsom i begynnelsen, inntil 2017, når Teslas såkalte Gigafactory i Nevada-ørkenen åpner.

Elon Musk og Teslas ambisjoner går imidlertid langt lengre enn til å spare på strømregningen i den enkelte husholdningen. Han vil gjerne konvertere USA og hele kloden til alternativ energi! Noe han selv mener er fullt mulig.

Hvis hele klodens elforbruk skal på batterier, vil det i følge Elon Musk kreve en kapasitet på 90.000 gigawattimer – eller 900 millioner Powerpacks. Og skal hele transportsektoren også over på batteridrevet energiforsyning, vil det kreve to milliarder av Teslas Powerpacks. Eller lignende batterier, for som andre Tesla-patenter blir Powerpack «open source».

– Det er et svimlende tall, men til sammenligning er det også to milliarder biler på kloden. Så det er absolutt noe som er innenfor hva vi som menneskehet kan gjøre, sa Elon Musk.

Elon Musks presentasjon kan sees under. Den 43 år gamle mangemilliardæren og multigründeren småsnakket seg gjennom en presentasjon, som virket alt annet enn stram og målrettet. Men budskapet var klart: Den nåværende fossile energiforsyningen duger ikke til annet enn å vinne oss en kollektiv Darwin Award (en årlig, posthum anerkjennelse for dummeste selvutslettelse – red.)

Kilde: The Verge

powerwall2
«Slik ser det ut i dag. Det er noe skikkelig dritt!»

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.