Teknologi

Lyd er bølgeformede svingninger i luften. Men hvordan ser det ut, når man setter vann i svingninger? Se subwooferen leke med vann i hagen.
forfatter

Hvordan ser lyd ut? Vi vet godt at lyd er svingninger, men det er likevel vanskelig å forestille seg at luften i rommet faktisk beveger seg frem og tilbake i takt med musikken.

YouTube-vitenskapskanalen Brusspub har laget denne videoen, som gjør lydbølger synlige for det blotte øyet. Ved å plassere en vannslange foran et basselement, som spiller av en 24 Hz basstone, settes vannet i slangen i sving. Og svingningen fortsetter når vannet kommer ut av slangen – og bølger seg nedover!

soundexperiment2

Som vi kan se, kommer vannet i synlige svingninger, og bølgen synes fryst i luften. Når man endrer frekvensen til 25 Hz, beveger bølgen seg nedover, mens en lavere frekvens tilsynelatende får dråpene til å bli sugd tilbake i kranen. Det er imidlertid en illusion, som skyldes stroboskopeffekten. Fordi videoen er fanget med 24 bilderammer i sekundet, ser en bølge på samme frekvens ut til å være frosset i luften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.