Teknologi

Naturen lager musikk direkte fra platespilleren!
forfatter

Artist Bartholomaus Traubeck har gjort noe helt unikt, ved å lage musikk av å spille trær. Du hørte riktig: trær!

Traubeck har nemlig laget en platespiller, som oversetter de ulike fargene og teksturene i treringer til musikk. I stedet for å bruke en nål som med vanlige LP-plater, har han benyttet sensorer som henter ut informasjon av treet og forvandler dem til pianotoner.

Hvert tre låter unikt, fordi ingen har samme karakteristikk på ringene. Både styrke, tykkelse og veksthastighet varierer nødvendigvis.

Treringene oversettes på denne måten til musikkens språk, og låter ikke musikalsk i seg selv. Det er Traubecks unike platespiller som gjør dette, ved å bruke et PlayStation Eye Camera og en stegmotor festet til armen. En stegmotor er nært sagt en ”digital” elektrisk motor, som deler en full rotasjon på et antall like steg. På denne måten kan informasjonen fra treringene kvantiseres og digitaliseres.

Platespilleren sender dataene til en PC med programmet Ableton Live. Til slutt sitter man igjen med et fantastisk pianospor.

På videoen under er et stykke ask lagt på platespilleren. Resultatet er like skummelt som det er vakkert.

traubeck.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.