Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Signal med krass kritikk av EUs planer for chatkontroll

Edward Snowdens foretrukne meldingstjeneste har ikke mye til overs for EUs fortsatte planer om å spionere på alles chat-meldinger.

Skrevet av / 07.06.24 - 09:59
Signal med krass kritikk av EUs planer for chatkontroll

For litt over to år siden, den 11. mai 2022, offentliggjorde EU-kommisjonen sitt første forslag om såkalt chattekontroll.

Formålet med den foreslåtte lovgivningen? Å beskytte mindreårige mot seksuelle overgrep.

Den foreslåtte metoden? Å tvinge sosiale medier og chat-apper som Instagram, Snapchat og WhatsApp til å overvåke alle chatter i appen for å skanne innholdet for barnepornografiske bilder og samtaler der mindreårige blir utsatt for grooming.

En rekke amerikanske tjenester har allerede frivillig implementert teknologi som skanner brukernes meldinger og bilder for ulovlige aktiviteter, blant annet Gmail, Facebook Messenger, Skype og Snapchat, men den foreslåtte EU-lovgivningen vil gjøre slike løsninger obligatoriske, selv for tjenester som bruker ende-til-ende-kryptering, slik som Signal og WhatsApp.

«Er ikke det naboen, Müllers deilige datter?” Slik ser Piratpartiet i Europaparlamentet for seg fremtiden hvis EUs chattekontroll blir en realitet. Partiets tyske EU-parlamentariker, Patrick Breyer, kjemper en intens kamp mot EU-kommisjonens overvåkningsplaner (Foto: Piratpartiet)

Denne ideen ble imidlertid skutt ned. Flere land, deriblant Tyskland, Østerrike og Polen, samt et stort flertall i EU-parlamentet var imot det omfattende forslaget.

Les også EU vil ha totalovervåkning av alle samtalene dine Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.

Men i kulissene har arbeidet med lovgivningen fortsatt, og nå har Belgia, som for tiden har formannskapet i Det europeiske råd, lagt frem et kompromissforslag som i bunn og grunn innebærer at chattekontrollen vil overvåke alle chatter der brukerne kan sende bilder og videoer til hverandre.

Med andre ord vil brukeren bli spurt i for eksempel WhatsApp eller Messenger om de frivillig aksepterer chattekontrollen. Hvis svaret er nei, vil muligheten til å dele bilder og videoer bli deaktivert, og du vil bare kunne sende tekst- og lydmeldinger.

Men dette er fortsatt å gå for langt, mener den krypterte meldingstjenesten Signal. Det nye forslaget krever fortsatt at tjenester som Signal og WhatsApp, som i dag overfører alt innhold kryptert mellom brukernes enheter, gjør det mulig å skanne innhold på for eksempel brukerens smarttelefon før meldingen sendes.

Dette har fått Meredith Whittaker, president i Signal Foundation, en stiftelse som blant annet utvikler Signal-appen og har som mål å beskytte ytringsfriheten ved å muliggjøre og sørge for sikker og privat kommunikasjon, til å reagere. Og i verste fall kan den foreslåtte EU-lovgivningen føre til at Signal vrir om nøkkelen i Europa, skriver Meredith Whittaker på Twitter (X).

For å gjøre det klart – vi blir her til siste slutt. Vi står sammen med Europas befolkning og deres rett til personvern, uansett hva Kommisjonen gjør. Men vi kommer ikke til å følge et mandat som undergraver våre databeskyttelsesgarantier”, sier Whittaker ifølge det tyske teknologimediet Winfuture.

Den 13. juni, noen dager etter søndagens valg til Europaparlamentet, skal EUs justisministre diskutere det belgiske forslaget.

Kilde: Netzpolitik

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

EUs planer for chattekontroll utsatt på ubestemt tid

McDonald's har fått nok av kreativ KI

Lær blindeskrift med LEGO

Kryptert meldingstjeneste truer med å forlate EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye KI-funksjon anbefalte brukere å ha lim på pizzaen

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Scroll to Top