TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Selvlysende veier gjør gatelys overflødig

Nederland tester konseptet.

forfatter
Publisert 16.04.14 - 07:00

En 500 meters veistrekke i Nederland lyser i mørket og forvandler virkeligheten til Tron!

Konseptets far, Studio Roosegaarde, håper dette vil en dag bli fremtiden, hvilket gjør gatelys overflødig og dermed reduserer energiforbruket.

Veien er nemlig opplyst takket være solenergi. Nærmere bestemt et selvlysende pulver iblandet veimalingen, som da lagrer energien fra solstrålene og bruker denne til å lyse om natten.

Ved frysetemperaturer lyser det opp store ”snøfnugg” for å varsle sjåfører.
Ved frysetemperaturer lyser det opp store ”snøfnugg” for å varsle sjåfører.

I tillegg til å lyse opp veien kan det tenkes at man kan bake inn informasjon på veioverflaten. For eksempel, ved frysetemperaturer kan overflaten lyse opp med store ”snøfnugg” for å varsle sjåfører.

En egen fil lader elektriske biler med induksjon - under fart.
En egen fil lader elektriske biler med induksjon – under fart.

Det er visst også planer om å også bruke gatelys drevet av vindkraft, som kun skinner når biler er i nærheten, og til slutt en virkelig høyteknologisk vri: en egen fil hvor elektriske biler kan lades opp med induksjon, mens de kjører!

Så gjenstår det å se om en slik vei blir sikkerhetsklarert hos myndighetene. Et lite veddemål om hva som kommer først: selvlysende veier eller flyvende biler?

Konseptvideo her:

Kilde: engadget.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Hi-fi-oppfinneren - Oskar Heil Oskar Heil kjennes kun av de få, men hans oppfinnelse har satt fingeravtrykk på hi-fi verdenen, og hans diskantenheter brukes overalt.
Se de kuleste dingsene fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet man finner teknologiske nyheter. Både de store og nyskapende - og de litt mer snodige
Denne projektoren går på batteri Nå kan du ta med storskjermen hvor som helst!
CES 2022: Hva får vi se på årets største elektronikkmesse? Mens CES ble en ren digital affære i 2021, satses det fremdeles på at CES 2022 blir en fysisk messe. Her er noe av det vi får se.
Forbrukere vil ikke betale selv for grønn teknologi Vi er positive til grønn teknologi – men kun hvis arbeidsgiveren tar regningen.
Se roboten Ameca gjøre grimaser som et menneske Ny video viser prototype av en ekstremt menneskelignende robot, som gjør grimaser og rynker øyebrynene, så man får frysninger nedover ryggen
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend