Samsung utvikler OLED-skjerm med ekstrem oppløsning

Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
Annonse
Annonse
forfatter

Trodde du 8K-TV var skarpt? Glem det. Disse har en pikseltettet på rundt 120-150 piksler per tomme(PPI – Pixels Per Inch), mens dagens skarpeste små mobilskjermer har en pikseltetthet på 400-500 piksler per tomme. Men nå har Samsung funnet opp en ny type OLED-skjerm som angivelig skal oppnå hele 10.000 PPI, eller opptil 20.000 PPI i noen sammenhenger! Den nye teknologien er utviklet i samarbeid med forskere ved Stanford-universet, og baserer seg på et OLED-panel med grensesprengende nano-teknologi.

Ekstrem pikseltettet og høyere lysstyrke

Dagens minste OLED-skjermer til mobilbruk fremstilles ved å påføre organisk film på et metallisk underlag med masse bittesmå hull. Denne teknikken setter begrensninger for hvor små pikslene kan være og ikke minst hvor stor skjermen kan være. Større OLED-skjermer som brukes i TV-sammenheng benytter hvite OLED-piksler med fargefilter, som også her krever en viss størrelse.

Den nye teknologien fra Samsung og Stanford kalles metaphotonic OLED og bruker en hvit OLED-film til å lyse opp en metalloverflate bestående av små søyler. Søylene er ekstremt små (bare 80 nanometer høye og 100 nanometer brede!), og fire av dem utgjør en komplett piksel som kan avgi rødt, grønt og blått lys. Lyset reflekteres innad i panelet og ut gjennom en sølvfilm, og skal angivelig resultere i opptil dobbelt så høy lysstyrke som dagens OLED-paneler, i tillegg til renere farger. Forskerne ved Stanford sammenligner teknikken med et musikkinstrument, der lyden forsterkes innad i en klangkasse før det slipper ut som rene toner gjennom et hull. Men her er det altså lyset som kommer ut sterkere og renere enn vi er vant til. Ganske fiffig!

Den meta-fotoniske OLED-teknologien oppnår en ekstrem pikseltetthet på 10.000 PPI, og skal angivelig være skalerbar til bruk i både større og mindre skjerm-applikasjoner. (Foto: Stanford/Samsung Advanced Institute of Technology)

Kan revolusjonere VR-briller

Så hva kan disse mikroskopiske og tettpakkede pikslene brukes til? Et passende bruksområde kan være VR-briller: Disse bruker bittesmå skjermer montert tett mot øyene, og lar seg fort avsløre av dårlig oppløsning. Synlige pikselmønstre eller såkalt screen door effect reduserer bildeopplevelsen, og selv om VR-brillene har blitt langt bedre med årene, er det en lang vei å gå før de kopierer virkeligheten. En virkelig sylskarp skjerm kan bidra til å viske ut skillet mellom hva som er simulerte og ekte bilder.

Ikke nok med det: Samsung hevder at teknologien både er skalerbar og relativt (!) enkel og billig å produsere. De har angivelig også utviklet større prototyper av «nano-OLED» skjermer til for eksempel TV-bruk. Det skal bli spennende å se når teknologien kan realiseres i et faktisk produk,t som er praktisk og ikke minst betalbart(!) i forbrukersammenheng.

Annonse

Kilder:

news.stanford.edu

spectrum.ieee.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.