Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Roboter i alle land – foren dere!

Standford-forskere jobber for å gi alle verdens roboter en felles databevissthet.

Skrevet av / 01.09.14 - 14:34
Roboter i alle land – foren dere!

Vi har gjennom årtier blitt lovet at selvstendige, halvintelligente roboter er like rundt hjørnet. Og at de i en nær fremtid vil gjøre vårt liv lettere. Problemet er bare at verken robotstøvsugeren, den selvkjørende gressklipperen eller droneflyet har spesielt mye mellom sine virtuelle ører.

Men hvis man nå slår de bittesmå prosessorene og de mange sensorene i alle verdens roboter sammen i én stor superdatamaskin, så har man – kanskje – noe, som begynner å ligne maskinell intelligens.

Det lyder som science fiction, og det er meget vanskelig å ikke tenke på Skynet fra Terminator-filmene. Men det er ikke desto mindre på vei til å bli virkelighet, takket være et team forskere på Standford University. Prosjektet, som har fått navnet RoboBrain, har fått støtte av National Science Foundation i USA, kontoret for sjøfartsforskning i USA, Google, Microsoft og Qualcomm.

Ideen er å skape en nettskytjeneste som roboter kan koble seg til. Her kan maskinene hente informasjon og få hjelp av den sentrale kunstige intelligensen til å håndtere utfordringene i den virkelige verden.

Ved å hente data fra hele verden håper forskerne å skape et system, som kan demonstrere en primitiv sans for forståelse for sine omgivelser.

Hvis RoboBrain blir en realitet, og alle roboter i verden sammen får en felles bevissthet, vil det ikke lenger være på grunn av dumhet, når din robotstøvsuger krasjer inn i deg. Det vil tvert imot være på tide å ta beina på nakken!

Kilde: Wired

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top