Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Oxygen-ion-batterier er tryggere og renere enn Litium

Østerrikske forskere har utviklet et batteri som har store fordeler for lagring av energi i strømnettet sammenlignet med tradisjonell teknologi.

Skrevet av / 12.04.23 - 15:12
Oxygen-ion-batterier er tryggere og renere enn Litium

De fleste batterier som finnes i forbrukerelektronikk i dag, er Litium-ion-batterier (Li-Ion), men enkelte Toyota- og Tesla-modeller bruker dem også. Problemet med litiumbatteriene er at de bruker sjeldne jordmetaller, at de kan bare lades et visst antall ganger og at de er svært brannfarlige hvis de tar skade.

Prof. Jürgen Fleig, Tobias Huber, Alexander Schmid (Foto: TU Wien)

Nå har forskere ved TU Wien (Wiens teknologiske universitet) utviklet et oksygen-ion-batteri (O-ion) som ser svært lovende ut. Det kan lages uten sjeldne jordmetaller og inneholder i stedet keramiske materialer. Når en spenning tilføres, beveger oksygenioner seg fra ett keramisk materiale til et annet, og deretter kan de få dem til å bevege seg tilbake og dermed generere en spenning.

Siden de ikke bruker brannfarlige elektrolytter eller metaller som brenner varmt, er det ingen grunn til å bekymre seg for sikkerheten. De har heller ikke problemet med at de over tid har vanskeligheter for å lade. Hvis oksygen går tapt på grunn av uønskede reaksjoner, kan oksygen fra omgivelsene kompensere for det.

Samsung Galaxy Note 7 med et brannfarlig Li-ion batteri (Foto: Reuters)

Store og varme

Men batteriene har naturligvis også sine ulemper. De er langt fra like energitette som tradisjonelle batterier, derfor er det lite sannsynlig at vi får se dem i forbrukerelektronikk. Dessuten genererer de mye varme, med temperaturer på 200-400 grader celsius.

Forskerne ser derimot for seg at de kan brukes i strømnettet, for eksempel til å lagre solenergi som kan tas ut om natten, eller til å jevne ut svingninger i strømproduksjonen. I slike tilfeller er ulempene helt akseptable.

Kilde: TU Wien

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen? Bli abonnent. Allerede abonnent? Logg inn

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B abonnement finner du her.

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat er ute

Google sikrer kontoen din

Oppblåsbart tastatur på skjermen

AI-assistent i lomma

Kinesisk 3D-printet månebase?

Scroll to Top