Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Ny lov vil tvinge tech-selskaper til å spionere på meldinger

Apple forteller at de heller vil slå av iMessage og Facetime i Storbritannia enn å godta de urimelige kravene.

Skrevet av / 23.07.23 - 10:00
Ny lov vil tvinge tech-selskaper til å spionere på meldinger

Britiske myndigheter ønsker å oppdatere Investigatory Powers Act fra 2016. Blant de foreslåtte endringene er at britiske myndigheter må godkjenne hvordan kommunikasjonsapper fungerer. Dette har skapt sterke reaksjoner blant teknologiselskaper, og det risikerer å gjøre de britiske øyer enda mer isolert fra omverdenen.

Den gjeldende lovgivningen tillater allerede myndighetene å kreve at selskaper deaktiverer sikkerhetsfunksjoner i appene sine. Men slike krav må granskes, og eksterne konsulenter har mulighet til å vurdere konsekvensene, og viktigst av alt: Selskapene kan også klage på beslutningene. I det nye lovforslaget vil slike omfattende krav bli fjernet. I stedet skal selskapene informere myndighetene om endringer i forkant og umiddelbart innrette seg etter avgjørelsene.

Myndighetene har selvfølgelig pakket forslaget inn i velvalgte ord om at loven er til for å “beskytte allmennheten mot kriminelle, pedofile og terrorister”.

Men loven, som har fått kallenavnet “Snooper’s charter”, har selvsagt blitt møtt med protester. Tidligere har WhatsApp og Signal protestert mot kravet om å installere teknologi for å skanne krypterte meldinger etter bilder som viser overgrep mot barn. Selskapene opplyser at de nekter å innfri kravet, og Signal har sagt at de heller vil trekke seg ut av Storbritannia.

Les også Apple utsetter barneporno-filter Tech-giganten har hørt på den harde kritikken og trekker seg

Apple, som ironisk nok tidligere selv har foreslått å implementere lignende teknologi, føyer seg nå inn i kritikernes rekker. I et offisielt svar på forslaget skriver Apple at de er imot forpliktelsen til å informere myndighetene om sikkerhetsendringer på forhånd. De mener at kravet om at ikke-britiske selskaper skal overholde loven vil påvirke kunder globalt, for eksempel kravet om å installere bakdører for å avlytte kryptert kommunikasjon. Apple slår fast at forslaget “utgjør en alvorlig og direkte trussel mot datasikkerhet og informasjonsvern” som også påvirker brukere i resten av verden.

Det tyder på en viss arroganse og manglende kunnskap fra myndighetenes side, dersom de tror at noen av de store teknologiselskapene kommer til å oppfylle de nye kravene uten særlig motstand”, sier cybersikkerhetseksperten professor Alan Woodward, ved Surrey University.

Kilde: BBC

Urovekkende er det også at EU-kommisjonen har lagt frem lignende forslag om å spionere på innbyggerne. Les mer i kommentaren nedenfor.

 

Stasi 2.0

Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Kryptert meldingstjeneste truer med å forlate EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye KI-funksjon anbefalte brukere å ha lim på pizzaen

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Scroll to Top