Nå er kald fusjon – kanskje – en realitet

Vi har titt og ofte blitt lovet kald fusjon. Men denne gangen ser bevisene faktisk ut til å være til stede.

E.Cat5_-1030x858
En sånn skulle vi hatt i bryggesettet i fremtiden! 1 gram hydrogenberiket nikkel skapte 1,5 megawatt-timers energi over 32 dager.

Kald fusjon, altså kjerneenergi skapt ved romtemperatur, er energiproduksjonens hellige gral, da den vil være veien til billig energi i så å si ubegrensede mengder. Vi har tallrike ganger blitt lovet at har det lykkes forskere på et eksotisk universitet å smelte atomkjerner sammen uten å tilføre ustyrtelige mengder energi utenfra for å få prosessen igang. Men når forsøkene etterpå har blitt gjentatt av uavhengige, har den kalde fusjonen hver gang vist seg å være svindel.

e-cat-testing
Uavhengige forskere har gjennom 32 dager studert E-Cat forsøksoppstillingen, og konkluderer, at den produserer «pokker så mye energi».

Nå ser det imidlertid ut til at forskningen er god nok. I hvert fall tyder en rapport fra en gruppe uavhengige forskere på at det kald fusjon kan ha funnet sted i Andrea Rossis E-Cat. Forskerne har studert reaktoren gjennom 32 dager, og konkluderer at de i alt 1,5 megawatt-timer som kom fra røret med «hydrogenfylt nikkel» er mer enn hva man ville kunne oppnå fra noen kjent kjemisk reaksjon. Forskerne sier dessuten, at de kobberisotopene de fant i røret etterpå, kun kan være resultatet av en kjerneprosess hvor hvor nikkel- og hydrogenatomer har smeltet sammen til kobberatomer.

e-cat-input-power-output-power
Tabell over energiproduksjonen fra den påståtte kalde fusjonsreaktoren. Det ser lovende ut!

Hvis det er hold i påstandene – og det tyder altså mye på – så kan vi se frem til en fremtid med billigere energi. De 1,5 megawattimene fra forsøksoppstillingen ble skapt med bare ett gram brenselsmateriale. Det betyr en energitetthet som er en million ganger høyere enn bensin. Eller – sagt på en annen måte – en kilo med materialet inneholder 7,5 milliarder kalorier!

Men det er sikkert bare en tilfeldighet, når Glasgows universitet samme dag som rapporten ble offentliggjort, annonserte, at de ville selge deres aksjer i fossile brennstoffer…

mr-fusion
I «Tilbake til fremtiden – del 2» tanker Emmet «Doc» Brown sin DeLorean-tidsmaskin opp med fusjonsenergi fra kjøkkenavfall. Det er det god drivstofføkonomi i. Fusjonsprosessen i E-Cat gir en million ganger mer energi pr. gram enn bensin.

Kilde: Extremetech

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.