Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nå er kald fusjon – kanskje – en realitet

Vi har titt og ofte blitt lovet kald fusjon. Men denne gangen ser bevisene faktisk ut til å være til stede.

Skrevet av / 16.10.14 - 09:18
Nå er kald fusjon – kanskje – en realitet
E.Cat5_-1030x858
En sånn skulle vi hatt i bryggesettet i fremtiden! 1 gram hydrogenberiket nikkel skapte 1,5 megawatt-timers energi over 32 dager.

Kald fusjon, altså kjerneenergi skapt ved romtemperatur, er energiproduksjonens hellige gral, da den vil være veien til billig energi i så å si ubegrensede mengder. Vi har tallrike ganger blitt lovet at har det lykkes forskere på et eksotisk universitet å smelte atomkjerner sammen uten å tilføre ustyrtelige mengder energi utenfra for å få prosessen igang. Men når forsøkene etterpå har blitt gjentatt av uavhengige, har den kalde fusjonen hver gang vist seg å være svindel.

e-cat-testing
Uavhengige forskere har gjennom 32 dager studert E-Cat forsøksoppstillingen, og konkluderer, at den produserer «pokker så mye energi».

Nå ser det imidlertid ut til at forskningen er god nok. I hvert fall tyder en rapport fra en gruppe uavhengige forskere på at det kald fusjon kan ha funnet sted i Andrea Rossis E-Cat. Forskerne har studert reaktoren gjennom 32 dager, og konkluderer at de i alt 1,5 megawatt-timer som kom fra røret med «hydrogenfylt nikkel» er mer enn hva man ville kunne oppnå fra noen kjent kjemisk reaksjon. Forskerne sier dessuten, at de kobberisotopene de fant i røret etterpå, kun kan være resultatet av en kjerneprosess hvor hvor nikkel- og hydrogenatomer har smeltet sammen til kobberatomer.

e-cat-input-power-output-power
Tabell over energiproduksjonen fra den påståtte kalde fusjonsreaktoren. Det ser lovende ut!

Hvis det er hold i påstandene – og det tyder altså mye på – så kan vi se frem til en fremtid med billigere energi. De 1,5 megawattimene fra forsøksoppstillingen ble skapt med bare ett gram brenselsmateriale. Det betyr en energitetthet som er en million ganger høyere enn bensin. Eller – sagt på en annen måte – en kilo med materialet inneholder 7,5 milliarder kalorier!

Men det er sikkert bare en tilfeldighet, når Glasgows universitet samme dag som rapporten ble offentliggjort, annonserte, at de ville selge deres aksjer i fossile brennstoffer…

mr-fusion
I «Tilbake til fremtiden – del 2» tanker Emmet «Doc» Brown sin DeLorean-tidsmaskin opp med fusjonsenergi fra kjøkkenavfall. Det er det god drivstofføkonomi i. Fusjonsprosessen i E-Cat gir en million ganger mer energi pr. gram enn bensin.

Kilde: Extremetech

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top