Teknologi

Vi har titt og ofte blitt lovet kald fusjon. Men denne gangen ser bevisene faktisk ut til å være til stede.
Annonse
Annonse
forfatter
E.Cat5_-1030x858
En sånn skulle vi hatt i bryggesettet i fremtiden! 1 gram hydrogenberiket nikkel skapte 1,5 megawatt-timers energi over 32 dager.

Kald fusjon, altså kjerneenergi skapt ved romtemperatur, er energiproduksjonens hellige gral, da den vil være veien til billig energi i så å si ubegrensede mengder. Vi har tallrike ganger blitt lovet at har det lykkes forskere på et eksotisk universitet å smelte atomkjerner sammen uten å tilføre ustyrtelige mengder energi utenfra for å få prosessen igang. Men når forsøkene etterpå har blitt gjentatt av uavhengige, har den kalde fusjonen hver gang vist seg å være svindel.

e-cat-testing
Uavhengige forskere har gjennom 32 dager studert E-Cat forsøksoppstillingen, og konkluderer, at den produserer «pokker så mye energi».

Nå ser det imidlertid ut til at forskningen er god nok. I hvert fall tyder en rapport fra en gruppe uavhengige forskere på at det kald fusjon kan ha funnet sted i Andrea Rossis E-Cat. Forskerne har studert reaktoren gjennom 32 dager, og konkluderer at de i alt 1,5 megawatt-timer som kom fra røret med «hydrogenfylt nikkel» er mer enn hva man ville kunne oppnå fra noen kjent kjemisk reaksjon. Forskerne sier dessuten, at de kobberisotopene de fant i røret etterpå, kun kan være resultatet av en kjerneprosess hvor hvor nikkel- og hydrogenatomer har smeltet sammen til kobberatomer.

e-cat-input-power-output-power
Tabell over energiproduksjonen fra den påståtte kalde fusjonsreaktoren. Det ser lovende ut!

Hvis det er hold i påstandene – og det tyder altså mye på – så kan vi se frem til en fremtid med billigere energi. De 1,5 megawattimene fra forsøksoppstillingen ble skapt med bare ett gram brenselsmateriale. Det betyr en energitetthet som er en million ganger høyere enn bensin. Eller – sagt på en annen måte – en kilo med materialet inneholder 7,5 milliarder kalorier!

Men det er sikkert bare en tilfeldighet, når Glasgows universitet samme dag som rapporten ble offentliggjort, annonserte, at de ville selge deres aksjer i fossile brennstoffer…

mr-fusion
I «Tilbake til fremtiden – del 2» tanker Emmet «Doc» Brown sin DeLorean-tidsmaskin opp med fusjonsenergi fra kjøkkenavfall. Det er det god drivstofføkonomi i. Fusjonsprosessen i E-Cat gir en million ganger mer energi pr. gram enn bensin.

Kilde: Extremetech

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Poly vil komme seg på markedet for profesjonell lyd & video til hjemmekontor.
3:2-skjermen får 3.3K oppløsning, 500 nits lysstyrke og Pantone-sertifisering
Apple er verdens mest verdifulle selskap, igjen.
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.