Search
Generic filters

Lys kan erstatte elektronikk

I fremtiden kan elektroniske kretser erstattes med lysbaserte. Takket være materialer som ikke finnes i naturlig form.

Det er umulig å gå gjennom en vanlig dag uten å bruke noen former for elektronikk. Datamaskiner er stappfulle av det, det samme er både TV-er, mobiltelefoner og annet kommunikasjonsutstyr. Elektroniske kretser sitter også i så å si alle fartøy, for ikke å snakke om i satellitter som vi heller ikke kan leve uten. Elektronikk er overalt, og er livsviktig for vår moderne hverdag.

Samtidig er elektronikk en stor kilde til forurensning. To prosent av verdens karbonutslipp skjer på grunn av elektronikk. Hva hvis man kunne finne et mer effektivt og bærekraftig prinsipp, uten at det går utover vår teknologiske luksushverdag – snarere tvert imot?

Fotonikk
Løsningen kan være å erstatte elektroniske kretser med lys. Også kjent som fotonikk. Dermed kan kobbertråder bli en saga blått, og i stedet erstattes av lysledere. Allerede har vi fiberoptiske kabler som gir oss lynrask tilgang til internett. I fremtiden kan vi få fotoniske transistorer og datahjerner som erstatter de elektroniske.

Forskere ved Australias nasjonaluniversitet (ANU) har nå klart å bøye lysstråler, altså å rotere lysets polarisering, i den grad at de fullt kan kontrollere prosessen. Dette takket være et merkelig materiale de har klart å lage, som ikke finnes i naturen. Et såkalt metamateriale, formet fra et mønster av bittesmå metallstrukturer, som kalles metaatomer. Atomer er altså manipulert til å forme materialer som ikke oppstår på naturlig vis. To metaatomer, hvor det ene henger under det andre med en tynn ”tråd” imellom, sørger for rotasjon når lyset skinner på dem.

Dr. David Powell, en av forskerne bak konseptet, demonstrerer lysbøying.
Dr. David Powell, en av forskerne bak konseptet, demonstrerer lysbøying.

Transistor av lys?
Et slikt system på atomnivå tar langt mindre plass enn klumpete linser og speil, og ved å kunne manipulere lys på en så forsvinnende liten skala, er håpet at konseptet i fremtiden kan benyttes til å utvikle mer kompakte optikk-elektroniske enheter, som for eksempel en lysbasert versjon av den elektroniske transistoren.

Dette kan føre til et langt mindre energiforbruk, da fotonikk ikke avgir varme som elektronikk. Ved å øke effektiviteten til nye høyder, kan vi få enda kraftigere datamaskiner, som igjen leder vei til en mer effektiv hverdag. I tillegg til kraftigere datamaskiner ser vi for oss en kraftig økning i batterilevetid på mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter. Hvem vet, kanskje lysbaserte transistorer kan gi oss hi-fi-utstyr med enda lavere forvrengning – og dermed bedre lyd?

Kilde: sciencedaily.com

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.