SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Lys kan erstatte elektronikk

I fremtiden kan elektroniske kretser erstattes med lysbaserte. Takket være materialer som ikke finnes i naturlig form.

Det er umulig å gå gjennom en vanlig dag uten å bruke noen former for elektronikk. Datamaskiner er stappfulle av det, det samme er både TV-er, mobiltelefoner og annet kommunikasjonsutstyr. Elektroniske kretser sitter også i så å si alle fartøy, for ikke å snakke om i satellitter som vi heller ikke kan leve uten. Elektronikk er overalt, og er livsviktig for vår moderne hverdag.

Samtidig er elektronikk en stor kilde til forurensning. To prosent av verdens karbonutslipp skjer på grunn av elektronikk. Hva hvis man kunne finne et mer effektivt og bærekraftig prinsipp, uten at det går utover vår teknologiske luksushverdag – snarere tvert imot?

Fotonikk
Løsningen kan være å erstatte elektroniske kretser med lys. Også kjent som fotonikk. Dermed kan kobbertråder bli en saga blått, og i stedet erstattes av lysledere. Allerede har vi fiberoptiske kabler som gir oss lynrask tilgang til internett. I fremtiden kan vi få fotoniske transistorer og datahjerner som erstatter de elektroniske.

Forskere ved Australias nasjonaluniversitet (ANU) har nå klart å bøye lysstråler, altså å rotere lysets polarisering, i den grad at de fullt kan kontrollere prosessen. Dette takket være et merkelig materiale de har klart å lage, som ikke finnes i naturen. Et såkalt metamateriale, formet fra et mønster av bittesmå metallstrukturer, som kalles metaatomer. Atomer er altså manipulert til å forme materialer som ikke oppstår på naturlig vis. To metaatomer, hvor det ene henger under det andre med en tynn ”tråd” imellom, sørger for rotasjon når lyset skinner på dem.

Dr. David Powell, en av forskerne bak konseptet, demonstrerer lysbøying.
Dr. David Powell, en av forskerne bak konseptet, demonstrerer lysbøying.

Transistor av lys?
Et slikt system på atomnivå tar langt mindre plass enn klumpete linser og speil, og ved å kunne manipulere lys på en så forsvinnende liten skala, er håpet at konseptet i fremtiden kan benyttes til å utvikle mer kompakte optikk-elektroniske enheter, som for eksempel en lysbasert versjon av den elektroniske transistoren.

Dette kan føre til et langt mindre energiforbruk, da fotonikk ikke avgir varme som elektronikk. Ved å øke effektiviteten til nye høyder, kan vi få enda kraftigere datamaskiner, som igjen leder vei til en mer effektiv hverdag. I tillegg til kraftigere datamaskiner ser vi for oss en kraftig økning i batterilevetid på mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter. Hvem vet, kanskje lysbaserte transistorer kan gi oss hi-fi-utstyr med enda lavere forvrengning – og dermed bedre lyd?

Kilde: sciencedaily.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.