Teknologi

I fremtiden kan elektroniske kretser erstattes med lysbaserte. Takket være materialer som ikke finnes i naturlig form.
Annonse
Annonse
forfatter

Det er umulig å gå gjennom en vanlig dag uten å bruke noen former for elektronikk. Datamaskiner er stappfulle av det, det samme er både TV-er, mobiltelefoner og annet kommunikasjonsutstyr. Elektroniske kretser sitter også i så å si alle fartøy, for ikke å snakke om i satellitter som vi heller ikke kan leve uten. Elektronikk er overalt, og er livsviktig for vår moderne hverdag.

Samtidig er elektronikk en stor kilde til forurensning. To prosent av verdens karbonutslipp skjer på grunn av elektronikk. Hva hvis man kunne finne et mer effektivt og bærekraftig prinsipp, uten at det går utover vår teknologiske luksushverdag – snarere tvert imot?

Fotonikk
Løsningen kan være å erstatte elektroniske kretser med lys. Også kjent som fotonikk. Dermed kan kobbertråder bli en saga blått, og i stedet erstattes av lysledere. Allerede har vi fiberoptiske kabler som gir oss lynrask tilgang til internett. I fremtiden kan vi få fotoniske transistorer og datahjerner som erstatter de elektroniske.

Forskere ved Australias nasjonaluniversitet (ANU) har nå klart å bøye lysstråler, altså å rotere lysets polarisering, i den grad at de fullt kan kontrollere prosessen. Dette takket være et merkelig materiale de har klart å lage, som ikke finnes i naturen. Et såkalt metamateriale, formet fra et mønster av bittesmå metallstrukturer, som kalles metaatomer. Atomer er altså manipulert til å forme materialer som ikke oppstår på naturlig vis. To metaatomer, hvor det ene henger under det andre med en tynn ”tråd” imellom, sørger for rotasjon når lyset skinner på dem.

Dr. David Powell, en av forskerne bak konseptet, demonstrerer lysbøying.
Dr. David Powell, en av forskerne bak konseptet, demonstrerer lysbøying.

Transistor av lys?
Et slikt system på atomnivå tar langt mindre plass enn klumpete linser og speil, og ved å kunne manipulere lys på en så forsvinnende liten skala, er håpet at konseptet i fremtiden kan benyttes til å utvikle mer kompakte optikk-elektroniske enheter, som for eksempel en lysbasert versjon av den elektroniske transistoren.

Annonse

Dette kan føre til et langt mindre energiforbruk, da fotonikk ikke avgir varme som elektronikk. Ved å øke effektiviteten til nye høyder, kan vi få enda kraftigere datamaskiner, som igjen leder vei til en mer effektiv hverdag. I tillegg til kraftigere datamaskiner ser vi for oss en kraftig økning i batterilevetid på mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter. Hvem vet, kanskje lysbaserte transistorer kan gi oss hi-fi-utstyr med enda lavere forvrengning – og dermed bedre lyd?

Kilde: sciencedaily.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.