Lydopptak av telefonens oppfinner

Den 15. april 1885 klarte Alexander Graham Bell å ta opp sin egen stemme. Først i dag kan vi høre den.
forfatter

Det var ni år etter Alexander Graham Bell gjennomførte sin første samtale med sin mest berømte oppfinnelse, telefonen, at han prøvde et annet eksperiment – nemlig å ta opp sin egen stemme. Dette gjorde han på en pappskive bekledd med voks, den 15. april 1885. Tre år før Thomas Edisons første lydopptak, som forøvrig var en opplesning av diktet ”Mary Had a Little Lamb”. Bell signerte sitt opptak med: ”Hear my voice – Alexander Graham Bell.”

Disken har i lang tid ligget på Smithsonian Museum. Men grunnet dens skjørhet har ingen turt å prøve å spille den av direkte med noen type maskin.

Ettersom rillene heller ikke vibrerer fra side til side, men snarere opp og ned, har man ikke kunnet tyde innholdet ut fra todimensjonale bilder.

3D-modell
Nå har man kunnet lage en 3D-modell av disken, takket være ultra-høyoppløste, tredimensjonale bilder gjennomført med en 3D-skanner hos Berkeley University i California. Skanneren har over en gigapiksels oppløsning både i bredde, høyde og dybde, og gjør målinger inntil 100 nanometer, som er 250 ganger mindre enn bredden på et menneskehår. På den måten har man meget nøyaktig kunne lage en 3D-modell av rillene på disken.

En algoritme ble så brukt for å konvertere 3D-modellen til lyd, uten at det har vært nødvendig å berøre den skjøre originaldisken.

Mesteparten av opptaket var Bells stemme som ramset opp en rekke nummer, deretter priser i dollar. Mange småbeløp, deretter et stort beløp på 3.785,56 dollar. I følge kyndige, indikerer dette at Bell tenkte på en maskin for lydopptak i virksomhetssammenheng.

Den direkte avskriften av opptaket.
Den direkte avskriften av opptaket.

Dette er første gangen vi i moderne tid har hørt stemmen til Bell, og dermed hans aksent: han var en skotte som hadde bodd i både England, Canada og USA, og hadde dermed en litt blandet aksent. Dette er også første gang siden hans død man har hørt hans navn uttalt av seg selv, og han uttalte sitt mellomnavn Graham som ”Gray-hum” og ikke ”Gram”, som amerikanere gjerne uttaler det.

En snutt av lydopptaket kan høres her. GN

Kilde: newsdaily.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.