Meta har brukt milliarder av dollar på prosjektet. Og nå gir de den bort.
Fecabook-grunnlegger Mark Zuckerberg er ikke kjent som noen filantrop. Men han har imidlertid bestemt at språkmodellen Llama skal ha åpen kildekode. Det betyr at den kan lastes ned og brukes av alle som har en egnet superdatamaskin til å kjøre den kunstige intelligensen. Og hvis du ikke har tilgang til datasentre for å kjøre modellen selv, kan du også få tilgang til Metas versjon via nettstedet Meta.ai. Meta.ai. Det skriver teknologimediet Wired.
Uten sikkerhetsbelte
Men det er ikke bare økonomisk, Metas kunstige intelligens er også uten begrensninger. De andre store språkmodellene som OpenAIs ChatGPT og Googles Gemini har innebygde begrensninger for hva som blir besvart. Og hvis du har en litt snuskete tankegang, vil du ofte bli møtt med en unnskyldende avvisning fra KI-en (har vi hørt).
Llama har ingen innebygde filtre. I stedet sier Meta at de har trent opp språkmodellen på en måte som skal forhindre «skadelige» resultater. Med andre ord har den kunstige intelligensen «gått på klosterskole», hvor den har blitt matet med sunne ideer. Men siden modellen er åpen kildekode, kan den også komme opp med andre ideer hvis den blir trent av andre.
Hvis du laster ned Llama fra Meta.ai’s nettside – som nevnt ikke kan kjøres på egen hjemme-PC – kan du velge om du vil inkludere nødbremsene Prompt Guard og Llama Guard. Disse beskytter mot henholdsvis tvilsomme spørsmål og skadelige resultater, men velger du de bort kan du altså kjøre verdens potensielt kraftigste KI-motor uten sikkerhetsbelte.
Vil bli det nye Linux – eller det nye Google
I et åpent brev sammenligner Mark Zuckerberg Llama med operativsystemet Linux, som også har åpen kildekode. Opprinnelig ble Linux sett på som usikkert og risikabelt, men i dag er det ryggraden i datasentrene som drifter internett. Det er også kjernen i Android-operativsystemet.
Jeg tror det blir det samme med kunstig intelligens. Mange selskaper utvikler i dag lukkede KI-modeller. Men det er den åpne kildekoden som vinner terreng», sier Zuckerberg i brevet.
Det er kanskje ikke bare altruisme som driver Facebook-mannen. Ved å frigjøre Llama sørger han for at Metas KI-modell blir den foretrukne modellen for forskere og utviklere. Og siden Meta også har satt en begrensning for bruk av Llama-modellen til kommersielle formål, vil pengene etter hvert komme inn. Enkelte vil nok argumentere at med slike begrensninger kan ikke Metas KI defineres som open source. Og det har de rett i.
Kommer ikke til Europa
Den dårlige nyheten er at her i Europa vil vi ikke kunne glede oss over gratis tilgang til Llama. Det skriver teknologimediet CNet. Dette skyldes EUs personvernregler GDPR, som lenge har vært et hinder for META, og som allerede har tvunget selskapet til å be brukerne om tillatelse før de bruker innleggene deres til å trene opp KI-modellene – og dermed tvunget dem til å godta et nei som svar.