TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Lag musikkplater med 3D-printeren

En amerikansk dame har 3D-printet fullt brukbare ”vinyplater”.

forfatter
Publisert 15.01.13 - 12:35

San Francisco, blant annet kjent for sine annerledes og kreative befolkning, er også hjemstaden til Amanda Ghassaei. Amanda fant ut at hun ville prøve ut grensene for hva en 3D-printer er i stand til. Nemlig ved å printe ut plater med musikk.

Amanda konverterte en digital lydfil til en cad-modell (tegneformatet som 3D-printere forstår) av en LP-lignende plate. Denne tok hun med seg til en butikk i San Francisco som tilbyr 3D-printing med den profesjonelle printeren Objet Connex500. Denne printer med en horisontal oppløsning på 600 ppi og horisontal oppløsning på 16 mikrometer.

Musikkplaten viste seg å være fullt spillbar, men med kraftig redusert lydkvalitet i forhold til normale LP-plater. Samplingfrekvensen ble tilsvarende 11 kHz, hvilket avskjærer overtonene ved ca 5,5 kHz. Oppløsningen på 5-6 bit er under en tusendel av CD-ers 16-bit. Så det er her mer snakk om en morsom kuriositet fremfor noe for den audiofile. Men det faktum at det var fullt mulig å gjenkjenne musikken på platen, er imponerende nok i seg selv.

Hør resultatet her:

 

Amanda Ghassei har på sin blogg publisert en detaljert beskrivelse om hvordan du kan 3D-printe dine egne plater.

Cad-modell av platen før 3D-printing. Av Amanda Ghassaei.


Kilde: nyteknik.se 

Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Ikke-en-flammekaster? Jo, det er det! Myndighetene i tyske Karlsruhe ser ikke humoren ved Elon Musks 'Not a Flamethrower'.
Er dette fremtidens sammenrullbare data? I forbindelse med selskapets egen Tech World '22 konferanse viste Lenovo frem et 'proof of concept' av en sammenrullbar skjerm til smarttelefoner og datamaskiner.
Teslas 4680-batterier: temmelig ordinære På Battery Day lovet Elon Musk nye batterier med helt ny teknologi og banebrytende kapasitet. Nå er batteriene her ... og de er ganske alminnelige.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Følg Lyd & Bilde