Kappkjøring med solskinn på tanken

I går endte solracet hvor 38 racerbiler konkurrerte om å komme først på tvers over Australia. Uten en dråpe bensin, ble de 3.000 kilometrene tilbakelagt på ren solkraft.

World Solar Challenge er navnet på et heseblesende kappløp, hvor biler fra 22 land kjører om kapp tvers over det australske kontinentet. Og som om det å tilbakelegge 3000 kilometer gjennom det øde, knusktørre landskapet ikke var utfordring nok, gjennomføres løpet på ren solenergi.

38 biler deltok i løpet i år, mange av dem bygget av forskere og studenter på universiteter.

Det ble kappkjørt i flere klasser. I den ultralette Challenger-klassen gjelder det rett og slett å komme først i mål.
Det ble kappkjørt i flere klasser. I den ultralette Challenger-klassen gjelder det rett og slett å komme først i mål.

Folk deltok i flere ulike klasser. Hvor tidligere løp kun har dreid seg om å få en soldrevet bil frem til målstreken raskest mulig i “challenger-klassen”, var det i år også en “cruiser-klasse”. Og mens challenger-bilene var bygget så lette og spinkle som mulig for å minske luftmotstanden, inneholdt cruiser-klassen kjøretøy som bar en viss likhet med praktisk anvendelige biler. Det er et krav at bilene i cruiser-klassen har plass til minst to personer, og at de oppfyller sikkerhetskravene til registrerte kjøretøy i hjemlandet.

Det gjelder for eksempel den hollandske bilen Stella (øverste bilde), som er verdens første soldrevne firepersoners familiebil.

Starten fra byen Darwin forrige søndag.
Starten fra byen Darwin forrige søndag.

Feltet satte av sted fra Darwin forrige søndag, i 34 graders varme, og de første kjørerne ankom målet i Adelaide torsdag den 10. oktober. Det ble kjørt fra 8 til 17 hver dag. Det var imidlertid tillatt å forlenge turen med opptil 17 minutter for å nå frem til et mer solrikt sted, hvor bilen kunne “tanke opp”. I så fald startet bilen tilsvarende senere dagen etter.

Sist gang World Solar Challenge ble avviklet var i 2011. Da måtte løpet imidlertid stoppes før tiden på grunn av branner i ørkenlandskapet.

Kilde: ABC.net

Nuon Solar Team var først i mål i Challenger-serien med bilen Nuna7, og hadde tilbakelagt sine 3020 kilometer kl 10.03 lokal tid torsdag.
Nuon Solar Team var først i mål i Challenger-serien med bilen Nuna7, og hadde tilbakelagt sine 3020 kilometer kl 10.03 lokal tid torsdag.

 

Først i mål i Cruiser-klassen var UNSW Solar Racing Team med bilen Sunswift eVe. Mållinjen ble krysset fredag klokken 11.42 lokal tid.
Først i mål i Cruiser-klassen var UNSW Solar Racing Team med bilen Sunswift eVe. Mållinjen ble krysset fredag klokken 11.42 lokal tid.

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.