Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Intel vil hjelpe ”verdens smarteste mann”.

Fysiker Stephen Hawking kommuniserer stadig saktere. Intel prøver å få fart på sakene.

Skrevet av / 21.01.13 - 11:50
Intel vil hjelpe ”verdens smarteste mann”.

Stephen Hawking er kanskje det nærmeste vi kommer Einstein i vår tid, og ofte beskrevet som ”verdens smarteste mann”. Dette til tross for at han selv er motstander av IQ-tester og derfor aldri har tatt en.

Hawking er verdens mest kjente fysiker, og proponenten av teorien om at vi lever i et multivers; at vårt univers bare et ett av et uendelig antall univers som til sammen danner multiverset.

ALS
Stephen Hawking er også verdens mest kjente rullestolbruker. Han har nemlig amyotrofisk lateralsklerose, eller ALS, en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Det er derfor intet mindre enn et medisinsk mirakel at han fortsatt lever. Gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er 3-4 år. Hawking fikk på sin side diagnosen som 21-åring, og feiret sin 70-årsdag i 2012! I år har han altså levd med sykdommen i 50 år!

Ett ord i minuttet
Hawking er kanskje den smarteste fysikeren som lever i dag, derfor er vi prisgitt at han kan kommunisere sine tanker og teorier. De siste ti årene 

har han gjort dette ved å rykke i kinnet, for så å få rykningene oversatt til ord av en datamaskin utviklet av Intel. Men etter 50 år med sin sykdom er det lite igjen av hans ansiktsbevegelser. Han er nå nede i rundt ett ord i minuttet, noe som gjør det vanskelig å kommunisere i hverdagen.

Intels sjefsingeniør Justin Rattner har imidlertid lagt merke til at Hawking har noen andre pålitelige bevegelser som kan brukes til kommunikasjon. Hvis bare en av dem kan utnyttes, kan Hawking kommunisere med morsekode, som er mer effektivt enn metoden han bruker i dag.

Ny teknologi
Intel har hjulpet Hawking med kommunikasjonen siden 1990-tallet, og er nå klare på at en oppgradering er nødvendig. Det er fortsatt mye vi kan lære av denne glupe professoren, og nå ønsker Intel å forbedre teknologien samtidig som de vil utvikle slik omfattende teknologisk assistanse til massene. Dette vil i så fall også ytterligere kunne styrke verdens største chipprodusent Intels posisjon i teknologimarkedet.

Teknologien vil omfatte nye apparater, deriblant kameraer, akselerometre, mikrofoner og termometre som sammen vil få ut konteksten av enhver situasjon, og dermed gi Hawking hjelp til å snakke, sjekke kalenderen, surfe nettet og bruke sosiale nettverk.

Forhåpentligvis vil Intel klare å skvise enda noen ord ut av den aldrende mirakelprofessoren, som vi fortsatt har mye å lære av.

Kilde: Scientific American

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top