Intel vil hjelpe ”verdens smarteste mann”.

Fysiker Stephen Hawking kommuniserer stadig saktere. Intel prøver å få fart på sakene.

Stephen Hawking er kanskje det nærmeste vi kommer Einstein i vår tid, og ofte beskrevet som ”verdens smarteste mann”. Dette til tross for at han selv er motstander av IQ-tester og derfor aldri har tatt en.

Hawking er verdens mest kjente fysiker, og proponenten av teorien om at vi lever i et multivers; at vårt univers bare et ett av et uendelig antall univers som til sammen danner multiverset.

ALS
Stephen Hawking er også verdens mest kjente rullestolbruker. Han har nemlig amyotrofisk lateralsklerose, eller ALS, en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Det er derfor intet mindre enn et medisinsk mirakel at han fortsatt lever. Gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er 3-4 år. Hawking fikk på sin side diagnosen som 21-åring, og feiret sin 70-årsdag i 2012! I år har han altså levd med sykdommen i 50 år!

Ett ord i minuttet
Hawking er kanskje den smarteste fysikeren som lever i dag, derfor er vi prisgitt at han kan kommunisere sine tanker og teorier. De siste ti årene 

har han gjort dette ved å rykke i kinnet, for så å få rykningene oversatt til ord av en datamaskin utviklet av Intel. Men etter 50 år med sin sykdom er det lite igjen av hans ansiktsbevegelser. Han er nå nede i rundt ett ord i minuttet, noe som gjør det vanskelig å kommunisere i hverdagen.

Intels sjefsingeniør Justin Rattner har imidlertid lagt merke til at Hawking har noen andre pålitelige bevegelser som kan brukes til kommunikasjon. Hvis bare en av dem kan utnyttes, kan Hawking kommunisere med morsekode, som er mer effektivt enn metoden han bruker i dag.

Ny teknologi
Intel har hjulpet Hawking med kommunikasjonen siden 1990-tallet, og er nå klare på at en oppgradering er nødvendig. Det er fortsatt mye vi kan lære av denne glupe professoren, og nå ønsker Intel å forbedre teknologien samtidig som de vil utvikle slik omfattende teknologisk assistanse til massene. Dette vil i så fall også ytterligere kunne styrke verdens største chipprodusent Intels posisjon i teknologimarkedet.

Teknologien vil omfatte nye apparater, deriblant kameraer, akselerometre, mikrofoner og termometre som sammen vil få ut konteksten av enhver situasjon, og dermed gi Hawking hjelp til å snakke, sjekke kalenderen, surfe nettet og bruke sosiale nettverk.

Forhåpentligvis vil Intel klare å skvise enda noen ord ut av den aldrende mirakelprofessoren, som vi fortsatt har mye å lære av.

Kilde: Scientific American

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!