Intel vil hjelpe ”verdens smarteste mann”.

Fysiker Stephen Hawking kommuniserer stadig saktere. Intel prøver å få fart på sakene.
Annonse
Annonse
forfatter

Stephen Hawking er kanskje det nærmeste vi kommer Einstein i vår tid, og ofte beskrevet som ”verdens smarteste mann”. Dette til tross for at han selv er motstander av IQ-tester og derfor aldri har tatt en.

Hawking er verdens mest kjente fysiker, og proponenten av teorien om at vi lever i et multivers; at vårt univers bare et ett av et uendelig antall univers som til sammen danner multiverset.

ALS
Stephen Hawking er også verdens mest kjente rullestolbruker. Han har nemlig amyotrofisk lateralsklerose, eller ALS, en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Det er derfor intet mindre enn et medisinsk mirakel at han fortsatt lever. Gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er 3-4 år. Hawking fikk på sin side diagnosen som 21-åring, og feiret sin 70-årsdag i 2012! I år har han altså levd med sykdommen i 50 år!

Ett ord i minuttet
Hawking er kanskje den smarteste fysikeren som lever i dag, derfor er vi prisgitt at han kan kommunisere sine tanker og teorier. De siste ti årene 

har han gjort dette ved å rykke i kinnet, for så å få rykningene oversatt til ord av en datamaskin utviklet av Intel. Men etter 50 år med sin sykdom er det lite igjen av hans ansiktsbevegelser. Han er nå nede i rundt ett ord i minuttet, noe som gjør det vanskelig å kommunisere i hverdagen.

Annonse

Intels sjefsingeniør Justin Rattner har imidlertid lagt merke til at Hawking har noen andre pålitelige bevegelser som kan brukes til kommunikasjon. Hvis bare en av dem kan utnyttes, kan Hawking kommunisere med morsekode, som er mer effektivt enn metoden han bruker i dag.

Ny teknologi
Intel har hjulpet Hawking med kommunikasjonen siden 1990-tallet, og er nå klare på at en oppgradering er nødvendig. Det er fortsatt mye vi kan lære av denne glupe professoren, og nå ønsker Intel å forbedre teknologien samtidig som de vil utvikle slik omfattende teknologisk assistanse til massene. Dette vil i så fall også ytterligere kunne styrke verdens største chipprodusent Intels posisjon i teknologimarkedet.

Teknologien vil omfatte nye apparater, deriblant kameraer, akselerometre, mikrofoner og termometre som sammen vil få ut konteksten av enhver situasjon, og dermed gi Hawking hjelp til å snakke, sjekke kalenderen, surfe nettet og bruke sosiale nettverk.

Forhåpentligvis vil Intel klare å skvise enda noen ord ut av den aldrende mirakelprofessoren, som vi fortsatt har mye å lære av.

Kilde: Scientific American

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Ryktene vil ha det til at Sonos lanserer sine første hodetelefoner i 2021. Slik kan de bli seende ut!
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.