Search
Generic filters

Ikea gir solkraft til hjemmet

Som første steg mot å bringe fornybarenergi til massene verden over, vil Ikea begynne å selge solpaneler til hjemmene i Storbritannia.

Verden står ovenfor en energirevolusjon. Og det ikke et øyeblikk for tidlig, etter den siste nedslående klimarapporten fra FN konkluderte at klimaendringene med 95 prosent sikkerhet er hovedsakelig menneskeskapt.

Ikea er sitt ansvar bevisst, og ruller nå ut solpaneler til britiske hjem. Det er kinesiske Hanergy som står bak produksjonen av solcellepanelene, som kom i salg hos Ikeas varehus i Southampton i dag. Resten av Storbritannia kan vente panelene i løpet av de nærmeste månedene.

Et standard 3,36 kilowattssystem koster 5.700 engelske pund, eller rundt 55.000 kroner. Her inkluderes konsultasjon og designservice i tillegg til installasjon, vedlikehold og energimonitorering.

– I løpet av de siste årene har prisene på solpaneler minket, så det er virkelig en god pris nå, sier Ikeas administrerende miljødirektør Steve Howard til The Associated Press. – Det er riktig tid å gå etter konsumentene på.

Solcelleinvesteringen skal være inndekket i løpet av syv år for den alminnelige britiske huseieren.

Kun i Storbritannia?
Ikea har svart på vår henvendelse at det ikke foreligger planer om å rulle ut solcellepanelene i andre land enn enn Storbritannia enn så lenge.

– Storbritannia fungerer som testland, og avhengig av suksessen der vil vi beslutte om det skal satses på i flere land. Vi vil da vurdere marked for marked, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver for Ikea AS.

Her til lands, med lave strømpriser og begrenset med soldøgn mange steder, vil vi dessuten tro fordelene med solpaneler er små. Nå finnes det riktignok mange norske hytter som belager seg på solkraft, og det finnes de som gjerne betaler det en skikkelig 230 volts pakke gir tilbake i luksus, kontra de små 12-volts panelene med 80-160 watt som sitter på de fleste slike hyttetak. Tenk å kunne drive hjemmekinoen med solkraft!

ikea.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!