Teknologi

Som første steg mot å bringe fornybarenergi til massene verden over, vil Ikea begynne å selge solpaneler til hjemmene i Storbritannia.
Annonse
Annonse
forfatter

Verden står ovenfor en energirevolusjon. Og det ikke et øyeblikk for tidlig, etter den siste nedslående klimarapporten fra FN konkluderte at klimaendringene med 95 prosent sikkerhet er hovedsakelig menneskeskapt.

Ikea er sitt ansvar bevisst, og ruller nå ut solpaneler til britiske hjem. Det er kinesiske Hanergy som står bak produksjonen av solcellepanelene, som kom i salg hos Ikeas varehus i Southampton i dag. Resten av Storbritannia kan vente panelene i løpet av de nærmeste månedene.

Et standard 3,36 kilowattssystem koster 5.700 engelske pund, eller rundt 55.000 kroner. Her inkluderes konsultasjon og designservice i tillegg til installasjon, vedlikehold og energimonitorering.

– I løpet av de siste årene har prisene på solpaneler minket, så det er virkelig en god pris nå, sier Ikeas administrerende miljødirektør Steve Howard til The Associated Press. – Det er riktig tid å gå etter konsumentene på.

Solcelleinvesteringen skal være inndekket i løpet av syv år for den alminnelige britiske huseieren.

Kun i Storbritannia?
Ikea har svart på vår henvendelse at det ikke foreligger planer om å rulle ut solcellepanelene i andre land enn enn Storbritannia enn så lenge.

– Storbritannia fungerer som testland, og avhengig av suksessen der vil vi beslutte om det skal satses på i flere land. Vi vil da vurdere marked for marked, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver for Ikea AS.

Her til lands, med lave strømpriser og begrenset med soldøgn mange steder, vil vi dessuten tro fordelene med solpaneler er små. Nå finnes det riktignok mange norske hytter som belager seg på solkraft, og det finnes de som gjerne betaler det en skikkelig 230 volts pakke gir tilbake i luksus, kontra de små 12-volts panelene med 80-160 watt som sitter på de fleste slike hyttetak. Tenk å kunne drive hjemmekinoen med solkraft!

ikea.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter