Teknologi

Som første steg mot å bringe fornybarenergi til massene verden over, vil Ikea begynne å selge solpaneler til hjemmene i Storbritannia.
Annonse
Annonse
forfatter

Verden står ovenfor en energirevolusjon. Og det ikke et øyeblikk for tidlig, etter den siste nedslående klimarapporten fra FN konkluderte at klimaendringene med 95 prosent sikkerhet er hovedsakelig menneskeskapt.

Ikea er sitt ansvar bevisst, og ruller nå ut solpaneler til britiske hjem. Det er kinesiske Hanergy som står bak produksjonen av solcellepanelene, som kom i salg hos Ikeas varehus i Southampton i dag. Resten av Storbritannia kan vente panelene i løpet av de nærmeste månedene.

Et standard 3,36 kilowattssystem koster 5.700 engelske pund, eller rundt 55.000 kroner. Her inkluderes konsultasjon og designservice i tillegg til installasjon, vedlikehold og energimonitorering.

– I løpet av de siste årene har prisene på solpaneler minket, så det er virkelig en god pris nå, sier Ikeas administrerende miljødirektør Steve Howard til The Associated Press. – Det er riktig tid å gå etter konsumentene på.

Solcelleinvesteringen skal være inndekket i løpet av syv år for den alminnelige britiske huseieren.

Annonse

Kun i Storbritannia?
Ikea har svart på vår henvendelse at det ikke foreligger planer om å rulle ut solcellepanelene i andre land enn enn Storbritannia enn så lenge.

– Storbritannia fungerer som testland, og avhengig av suksessen der vil vi beslutte om det skal satses på i flere land. Vi vil da vurdere marked for marked, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver for Ikea AS.

Her til lands, med lave strømpriser og begrenset med soldøgn mange steder, vil vi dessuten tro fordelene med solpaneler er små. Nå finnes det riktignok mange norske hytter som belager seg på solkraft, og det finnes de som gjerne betaler det en skikkelig 230 volts pakke gir tilbake i luksus, kontra de små 12-volts panelene med 80-160 watt som sitter på de fleste slike hyttetak. Tenk å kunne drive hjemmekinoen med solkraft!

ikea.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.