TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Hvem er Teslas mystiske motstander?

forfatter
Publisert 14.11.15 - 10:00

Amerikanske Tesla med multi-gründeren Elon Musk i spissen har klart det ingen andre har gjort før dem. De har gjort elbiler sexy – og virkelige. Tesla Model S er en elegant luksussedan med en akselerasjon som en Ferrari, som du kan kjøpe i dag – hvis du har penger nok.

Men nå begynner konkurrentene å dukke opp. I en gammel Nissan-fabrikk i California er en gruppe ingeniører og utviklere med ekspertise i elbiler i gang med å utvikle en bil, som angivelig skal kunne ta opp kampen med Tesla Model S. Virksomheten har passende fått navnet Faraday Future. Michael Faraday var, som Nikola Tesla, en av elektrisitetens stamfedre.

Faraday har allerede over 400 medarbeidere, og antallet vokser daglig. Og nøkkelmedarbeiderne er håndplukket hos konkurrentene, ikke minst hos Tesla, men også BMW, Ferrari, Ford, GM og Volvo har måttet se sine spesialister stikke over til den nye virksomheten.

Nyhetsserveren gløder
Faradays bil skal være klar i 2017, og selskapet vil for å oppnå dette investere en milliard dollar i en bilfabrikk, som skal ligge et sted i USA. Det er for tiden snakk om statene California, Nevada, Georgia eller Louisiana.

På Faraday Futures hjemmeside kan man se en silhuett av hva som kanskje er den kommende bilen. Det er også mulig å abonnere på selskapets nyhetsbrev. Inntil nylig det så mye press på serveren, at man ble bedt om å prøve igjen senere. Men nå ser dette ut til å ha stabilisert seg.

At andre vil prøve å etterape Teslas suksess, er ikke rart, men hvem står bak Faraday Future ,med lommer så dype at man headhunter eksperter i stor stil og deretter investerer milliarder i en lynrask utvikling?

Er Faraday et skalkeskjul for Apple?
Overfor Wall Street Journal sier det nye selskapets visedirektør Nick Sampson, «at man holder sine partneres indentitet hemmelig». Den mulige partneren, som flest peker på, er Apple, som angivelig i lengre tid vært interessert i å komme inn i bilbransjen. Heller ikke navnet på Faraday Futures toppsjef er offentliggjort, hvilket igjen gir grobunn for mistanken om at vedkommende allerede sitter på sjefskontoret hos Apple.

At Elon Musk har et horn i siden til Apple, ble tydelig da han nylig i et intervju med tyske Handelsblatt kalte Apple en søppelplass for de medarbeiderne, som ikke var dyktige nok til å jobbe for Tesla.

Computergrafik: Faraday Future
Denne datategningen har Faraday Future offentliggjort på sin hjemmeside.

Kinesisk mediemogul står kanskje bak
Selv om det er en fascinerende tanke at Apple vil gjøre det samme ved bilindustrien som de tidligere har gjort med datamaskiner, MP3-spillere og mobiltelefoner, kan den virkelige bakmannen bak Faraday Future vise seg å være en kinesisk mediemogul, Jia Yueting. I hvert fall opptrer Yuetings navn på søknader som Faraday har gjort i California. Jia Yueting er i følge magasinet Forbes god for sju milliarder dollar, og han har tidligere uttalt at han vil bygge en bil som kan konkurrere med Tesla.

Her er nøkkelmedarbeiderne som Faraday Future for tiden lister på sin hjemmeside:

  • Nick Sampson, Senior Vice President (tidl. sjef for Vehicle & Chassis Engineering, Tesla Motors)
  • Dag Reckhorn, VP for global produksjon (tidl. produktionssjef på Tesla Model S)
  • Alan Cherry, VP, Human Resources (tidl. seniorsjef, Human Resources, Tesla Motors)
  • Tom Wessner, VP for Supply Chain (tidl. innkjøpssjef, Tesla Motors)
  • Richard Kim, designsjef (tidligere grunnlegger av BMWs i-design og sjefsutvikler på i3 og i8)

Kilder: New York Post, The Next Web, Sydney Morning Herald

Faraday Future

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Teslas 4680-batterier: temmelig ordinære På Battery Day lovet Elon Musk nye batterier med helt ny teknologi og banebrytende kapasitet. Nå er batteriene her ... og de er ganske alminnelige.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Ikonisk studiomikrofon er tilbake Neumanns ikoniske rørmikrofon M 49 er tilbake. Men den er langt fra billig.
Robotklippere feirer Curiositys bursdag Curiosity Rover har i dag vært på Mars i 10 år. Det feires av 100.000 robotgressklippere.
EU vil ha totalovervåkning av alle samtalene dine Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.
Slik lager du din egne fantasy-illustrasjoner Med en enkelt kommando lager maskinen fantastiske bilder basert utelukkende på din fantasi.
Følg Lyd & Bilde