Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

HPE Spaceborne Computer-2 er tilbake på ISS

HP-datamaskinen bygd av standardkomponenter har returnert til Den internasjonale romstasjonen med nye muskler.

Skrevet av / 07.02.24 - 16:27
HPE Spaceborne Computer-2 er tilbake på ISS

Hewlett Packard har nylig kunngjort at tredje generasjon HPE Spaceborne Computer, som er bygget med standardkomponenter, har returnert til ISS med en Falcon 9-rakett fra SpaceX. I tillegg til å gi stasjonen muskler til AI-beregninger og redusere båndbreddebehovet, satte den også rekord ved å aldri ha med seg så mer enn 130 TB lagringsplass på ett enkelt oppdrag.

Til romfart er det vanlig at alt spesialbygges, og at det stilles ekstreme krav til robusthet, sikkerhet og pålitelighet. Men i tilfellet med den første generasjonen av datamaskinen hadde HP bare 13 måneder på seg fra utvikling til installasjon. Det betydde at de måtte bruke en standardserver og tilpasse den til formålet. Det gjaldt alt fra enkle ting som krav om USB-porter og raskere Ethernet til installasjonsinstruksjoner som måtte fungere i tyngdekraften.

Foto: Hewlett Packard Enterprise

Den nyeste utgaven av maskinen som har nådd romstasjonen, har fått nye muskler som gjør den i stand til å håndtere databehandling på datasenternivå og HPC (High Performance Computing) for kunstig intelligens og maskinlæring. Den er også utstyrt med hele 130 TB flash-lagring, noe som gjør det mulig å kjøre andre typer applikasjoner og forske på større datamengder.

Foto: Hewlett Packard Enterprise

Historien om HPE Spaceborne Computer

Datamaskinen vil dessuten spare mye tid og krefter. Problemet med ISS er nemlig at den ikke er geostasjonær, og derfor varierer båndbredden avhengig av hvor man befinner seg. Tidligere genererte DNA-sekvenseringsmaskinen på stasjonen 22 GB data som skulle sendes til jorden for bearbeiding. Nå kan datamaskinen behandle dataene lokalt og bare sende resultatet til Jorden, som bare er 236 KB, eller 30 000 ganger mindre.

Offentligheten vil bli invitert til å sende inn forslag til eksperimenter som kan kjøres på Spaceborn.

Les mer: ISS National Laboratory

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top