Nyhet

Høreapparat gir mer naturlig hørsel

Kan tunghørte hi-fi-entusiaster endelig høre god lyd gjennom høreapparat? Oticon Opn S kan være svaret.
forfatter

Med Opn S mener Oticon at de endelig har løst tunghørtes problem med å kunne skille lyder fra hverandre og fokusere på lyden de ønsker i sosiale sammenheng. Folk med normal hørsel kan lett filtrere bort uønsket bakgrunnsstøy, for eksempel på kafé, og heller fokusere på hva samtalepartneren sier. Dette er fordi øret er et svært følsomt instrument, som blant annet drar fordel av sine indre og ytre former, og sender lyder både direkte og tidsforskjøvet, slik at hjernen kan lage en psykoakustisk profil av lydene som kommer inn.

Dette går ikke på samme måte med et høreapparat, som ikke er i stand til å skille reflekterte fra direkte lyder, men sender alle lyder til trommehinnen som om de alle er direkte fra lydkilden. Det gjør at hjernen ikke har nok informasjon å jobbe ut ifra for å danne seg et overblikk over lydene og akustikken rundt.

Hjernen klarer da ikke å rette oppmerksomheten mot de viktigstes lydene og forstå dem.

Vanlige høreapparater forsterker enkelte lyder mens de forsøker å dempe eller fjerne annen lyd fra omgivelsene. Denne metoden kan forstyrre hjernen og det blir vrient å kommunisere siden lytteren hele tiden bare opplever en vegg av lyd, uten sammenheng.

Oticon Opn S
Oticon Opn S lar brukerne i større grad tolke lydene, enn man kan med andre høreapparater. Foto: Oticon

Oticon lar hjernen tolke lydene

Nå kan imidlertid Oticon vise til forskningsresultater som viser at deres Opn S høreapparat «gir hjernen mer overskudd, åpner opp for en verden av lyd og gjør det mye enklere for personer med hørselsnedsettelse å delta i samtaler.»

Man kan videre lese i pressemeldingen at Opn S støtter hjernens naturlige arbeid for å skape en mer naturlig lydopplevelse og mye bedre forutsetning for å følge samtaler. Det medfører at personer med nedsatt hørsel kan delta i sosiale sammenhenger i en betydelig større utstrekning og med mindre anstrengelse enn tidligere.

En ny EEG-testmetode som objektivt måler hvordan hjernen organiserer lyd skal ha påvist at Oticon Opn S hjelper hjernen å få tilgang til tydeligere signaler og «gjenopprette hjernens evne til å forstå og organisere individuelle lyder.»

Selektiv oppmerksomhet

Oticon Opn S lar brukerne utføre såkalt selektiv oppmerksomhet, på annen måte enn andre høreapparat.

I tillegg til å gjøre det lettere å følge samtaler, er det grunn til å tro, at dersom alt dette stemmer, at Oticon Opn S også bør være et godt valg for hi-fi-interesserte folk som har begynt å høre dårligere.

Det tas forbehold i pressemeldingen om at dette gjelder personer med mild til moderat, samt ikke-komplekst hørselsnedsetting.

oticon.se

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.