Teknologi

Gatebelysning med LED-lamper forandrer lyset på lerretet.
Annonse
Annonse
forfatter

Det gulaktige skinnet fra gatelysene i filmer som Collateral og Heat, og som setter mye av stemningen, er historie. Los Angeles har allerede skiftet ut store deler av sine gatelys til LED, og New York er like bak.

Som filmskaperguiden nofilmschool.com påpeker, var Michael Mann tidlig ute med å adoptere digitale HD-kameraer til filmingen av Collateral, da de bedre fanget lyset fra Los Angeles’ gatelykter om kvelden enn analoge filmkameraer, noe som var viktig for å skape den riktige stemningen i filmen.

Jamie Foxx, som spilte helten i filmen, brukte til og med en spesiallaget jakke for å plukke opp ulike deler av lysspekteret.

Vel, den gylne fargetonen fra gatebelysningen er borte. LED-lys har nemlig ikke det samme fargespekteret som tradisjonelle gatelykter med natriumbasert lys. Natriumlys har den varme, oransje fargetonen vi kjenner fra belyste gater om kvelden.

Annonse

LED har et langt mer lineært lysspektrum, nærmere hvitt sollys. Dermed trengs lavere effekt for å lyse opp gatene, som sparer strøm. Og i hverdagen gir LED fordelen av å gi en mer korrekt fargegjengivelse. som billist ser man flere nyanser av fotgjengere, og ansikter er lettere å kjenne igjen på litt avstand.

Filmskapere ser det ikke nødvendigvis som positivt (og LED lyser ikke like godt opp når man betrakter byen fra luften idet man kommer inn for landing). Den oransje gløden som forsvinner, er verken lett eller billig å gjenskape i etterproduksjon, fordi hvis du prøver å øke intensiteten i et fargeområde som ikke er der, så skjer det lite. Dermed kan vi etter hvert måtte belage oss på at fremtidens filmer vil se annerledes ut om kvelden.

Bilde tatt av samme gate før og etter gatelysene er skiftet til LED. Foto: Los Angeles Bureau of Street Lighting
Bilde tatt av samme gate før og etter gatelysene er skiftet til LED (LED til høyre). Foto: Los Angeles Bureau of Street Lighting

Miljøvennlig
Miljømessig er LED helt klart til det bedre, og det estimeres at L.A. sparer 7 millioner dollar årlig i strømutgifter alene og 2,5 millioner dollar i vedlikehold.

Da hjelper det lite for en filmskaper å klage på at skinnet fra gatelysene ikke er det samme.

Kilde: nofilmschool.com

Annonse

PS: OLED
I en ikke så fjern fremtid kan kanskje OLED-lys (organiske lysdioder) bli løsningen. Teknologien bruker nesten like lite energi som LED, og har i tillegg en enda mer naturlig gjengivelse av hvitt lys. I tillegg inneholder OLED alle sekundærfargene som LED mangler, og som dermed er lettere å justere i etterproduksjon av filmen. Så langt er OLED-lamper svindyre, men man tror at kostnaden vil tangere LED innen 2018. Til Hollywood-filmer med større budsjett kan det tenkes at man allerede nå kan skifte ut gatebelysningen til OLED under filmingen, for å gi bedre kontroll over lystemperaturen i etterbehandling av filmen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde