Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Historiske Oslo

Inntil 100 år gamle bilder blandes med Google Street View.

Skrevet av / 18.06.16 - 08:10
Historiske Oslo

Hver gang jeg ser Olsenbanden på TV, tar jeg meg i å bli fascinert av hvordan hovedstaden så ut på 1970-tallet. Så mye har forandret seg, likevel med de samme umiskjennelige, ikoniske bygningene. Stortinget, slottet, universitetet.

Nå sørger Expedia.no for å ta oss enda lenger tilbake i tid, og presenterer Oslo i et perspektiv hvor vår moderne hovedstad møter seg selv for inntil 100 år siden.

Historiske Oslo Expedia.no

De har nemlig tatt bilder fra Google Street View, og blandet inn gamle bilder fra berømte byggverk. Noen av dem fra før 1900-tallet, som for eksempel Grand Hotel fra ca. 1892.

Grand Hotel så enda mer majestetisk ut i 1892.
Grand Hotel så enda mer majestetisk ut i 1892.

Man kan tydelig se at de mest berømte bygningene i byen vår ser ut som de alltid har gjort, mens rammene rundt har utviklet seg. Trikkeskinner har blitt til bilveier (dog ikke alltid – Centralbanken fra 1916 og i dag viser de samme trikkeskinnene da og nå), folks klesstil er naturligvis annerledes, og det virket gjerne mindre travelt i gamle dager.

Noen bilder viser at hele omgivelser har fått stå nærmest uforandret. For eksempel damplassen på Ullevål Hageby, hvor både dammen, statuene og bygningene rundt er helt like nå som i 1920.

Damplassen på Ullevål Hageby har fått stå nærmest uforandret siden 1920.
Damplassen på Ullevål Hageby har fått stå nærmest uforandret siden 1920.

I det hele tatt får du en fin liten miniomvisning med totalt 16 fascinerende svart-hvitt-bilder av gamledagers Oslo, blandet inn med dagens ståk og larm i farger.

historiske-oslo.expedia.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top