Hackere kan overta flyenes kommunikasjon

Sikkerhetseksperter demonstrerer hvordan man som passasjer kan hacke seg inn i ruteflyets satellitt-kommunikasjonsutstyr.

“Vær vennlig å slå av alt elektronisk utstyr under start og landing”. Etter man endelig hadde lyktes å overbevise flyselskapene om at risikoen for at en mobiltelefon kunne sette flyets styring ut av drift var tatt rett ut av luften, viser det seg at elektronikken i kabinen faktisk kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Hvis en av passasjerene er en erfaren hacker med onde hensikter.

På sikkerhets- og hackerkonferensen Black Hat i Las Vegas vil sikkerhetskonsulent Ruben Santamarta fra IOActive demonstrere hvordan han kan få adgang til satellittkommunikasjonsutstyret i et rutefly ved å utnytte en sikkerhetsbrist i det trådløse nettverket i kabinen. Demonstrasjonen, som finner sted torsdag, ventes å bli en av hovedattraksjonene på årets konferanse.

32 år gamle Ruben Santamarta forklarer at sikkerheten i flyenes kommunikasjonsutstyr er åpen som en ladeport – og at hans mål er å skape så mye oppmerksomhet rundt problemet, at produsentene retter opp i feilene.

Han fant sikkerhetshullene ved å lese seg gjennom firmwarekoden på typiske kommunikasjonsanlegg til fly. Feilen omfatter utstyr fremstilt av produsentene Cobham Plc., Harris Corp, EchoStar, Iridium og Japan Radio Co. Ltd.

Kilde: Reuters

ruben_santamarta_1_photo_andrea_comas_reuters
Ruben Santamarta fra IOActive. Fotos: Andrea Comas / Reuters.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!