Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Grafén – elektronikkens fremtid

Grafén, et karbonlag bare ett atom tykt, har mange funksjoner. Blant annet i elektronikk.

Skrevet av / 24.02.12 - 08:00
Grafén – elektronikkens fremtid

Det mystiske menneskeskapte materialet grafén, et karbonlag bare ett atom tykt, brukes blant annet til kamuflasje. Det reflekterer nemlig nesten ikke lys i det hele tatt, slik at et lag grafén vil gjøre enhver gjenstand helt svart, uten synlig kontur.

Materialet har også blitt foreslått til å erstatte silisium i elektronikk, noe som vil kunne forminske elektroniske kretser så mye at du aner ikke. Tenk en superdatamaskin på størrelse med en sukkerbit! Dette har tiltrukket kretskortprodusenter som blant andre IBM, Samsung, Texas Instruments og Intel. Problemet er at materialet er elektrisk ledende, slik at små, tette kretser vil få overledning. En chip vil smelte innen en brøkdel av et sekund.

Nå har forskere imidlertid funnet ut at grafenet kan brukes vertikalt i stedet for horisontalt. Ved å kunstig plassere atomer lagvis på en måte som ikke finnes i naturen, brukes grafenet som en elektrode hvor elektroner strømmer igjennom et ikke-elektrisk materiale og inn i et nytt metall. Dette kalles en tunneldiode. En ny egenskap ble oppdaget, hvor en ekstern spenning i stor grad kan forandre energien i de gjennomstrømmende elektronene. Som et resultat oppsto en helt ny type enhet: vertikal felteffekt-tunneltransistor, hvor grafén er en nøkkelingrediens.

Forskerne tror at slike transistorer kan skaleres ned til noen nanometer og operere i frekvenser nesten opp mot en terraherz. Vi tenker oss en mobiltelefon med regnekraften til en superdatamaskin, lagringsplassen til hundre PC-er og med mangedoblet batterikapasitet. Mulighetene er endeløse.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top