Search
Generic filters

Grafén – elektronikkens fremtid

Grafén, et karbonlag bare ett atom tykt, har mange funksjoner. Blant annet i elektronikk.

Det mystiske menneskeskapte materialet grafén, et karbonlag bare ett atom tykt, brukes blant annet til kamuflasje. Det reflekterer nemlig nesten ikke lys i det hele tatt, slik at et lag grafén vil gjøre enhver gjenstand helt svart, uten synlig kontur.

Materialet har også blitt foreslått til å erstatte silisium i elektronikk, noe som vil kunne forminske elektroniske kretser så mye at du aner ikke. Tenk en superdatamaskin på størrelse med en sukkerbit! Dette har tiltrukket kretskortprodusenter som blant andre IBM, Samsung, Texas Instruments og Intel. Problemet er at materialet er elektrisk ledende, slik at små, tette kretser vil få overledning. En chip vil smelte innen en brøkdel av et sekund.

Nå har forskere imidlertid funnet ut at grafenet kan brukes vertikalt i stedet for horisontalt. Ved å kunstig plassere atomer lagvis på en måte som ikke finnes i naturen, brukes grafenet som en elektrode hvor elektroner strømmer igjennom et ikke-elektrisk materiale og inn i et nytt metall. Dette kalles en tunneldiode. En ny egenskap ble oppdaget, hvor en ekstern spenning i stor grad kan forandre energien i de gjennomstrømmende elektronene. Som et resultat oppsto en helt ny type enhet: vertikal felteffekt-tunneltransistor, hvor grafén er en nøkkelingrediens.

Forskerne tror at slike transistorer kan skaleres ned til noen nanometer og operere i frekvenser nesten opp mot en terraherz. Vi tenker oss en mobiltelefon med regnekraften til en superdatamaskin, lagringsplassen til hundre PC-er og med mangedoblet batterikapasitet. Mulighetene er endeløse.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!