Grafén – elektronikkens fremtid

Grafén, et karbonlag bare ett atom tykt, har mange funksjoner. Blant annet i elektronikk.
Annonse
Annonse
forfatter

Det mystiske menneskeskapte materialet grafén, et karbonlag bare ett atom tykt, brukes blant annet til kamuflasje. Det reflekterer nemlig nesten ikke lys i det hele tatt, slik at et lag grafén vil gjøre enhver gjenstand helt svart, uten synlig kontur.

Materialet har også blitt foreslått til å erstatte silisium i elektronikk, noe som vil kunne forminske elektroniske kretser så mye at du aner ikke. Tenk en superdatamaskin på størrelse med en sukkerbit! Dette har tiltrukket kretskortprodusenter som blant andre IBM, Samsung, Texas Instruments og Intel. Problemet er at materialet er elektrisk ledende, slik at små, tette kretser vil få overledning. En chip vil smelte innen en brøkdel av et sekund.

Nå har forskere imidlertid funnet ut at grafenet kan brukes vertikalt i stedet for horisontalt. Ved å kunstig plassere atomer lagvis på en måte som ikke finnes i naturen, brukes grafenet som en elektrode hvor elektroner strømmer igjennom et ikke-elektrisk materiale og inn i et nytt metall. Dette kalles en tunneldiode. En ny egenskap ble oppdaget, hvor en ekstern spenning i stor grad kan forandre energien i de gjennomstrømmende elektronene. Som et resultat oppsto en helt ny type enhet: vertikal felteffekt-tunneltransistor, hvor grafén er en nøkkelingrediens.

Forskerne tror at slike transistorer kan skaleres ned til noen nanometer og operere i frekvenser nesten opp mot en terraherz. Vi tenker oss en mobiltelefon med regnekraften til en superdatamaskin, lagringsplassen til hundre PC-er og med mangedoblet batterikapasitet. Mulighetene er endeløse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter