Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Googles AI Overviews gir farlige og unøyaktige svar

Googles nye søkefunksjon basert på kunstig intelligens har vist seg å være problematisk. KI-modellen henter mange av svarene sine fra Reddit.

Skrevet av / 24.05.24 - 15:54
Googles AI Overviews gir farlige og unøyaktige svar

For noen dager siden, i forbindelse med utviklerkonferansen Google I/O, lanserte Google funksjonen “AI Overviews” for amerikanske brukere. Den nye søkefunksjonen skal kunne bruke sanntidsinformasjon, forstå resonnementer i flere lag og oppsummere svar fra mange ulike kilder.

Som en del av presentasjonen ble det demonstrert hvordan AI Overviews kunne svare på spørsmål som «finn de beste yogastudioene innen 10 minutter fra hjemmet mitt, og hvilke introduksjonstilbud de har».

Men bare noen dager etter at den nye søkefunksjonen, som viser svarene over de vanlige søkeresultatene, ble tilgjengelig, begynte brukere på sosiale medier å vise eksempler på at AI Overviews noen ganger kom opp med sprø svar på helt vanlige spørsmål.

Usmakelige og direkte farlige tips

En bruker spurte Google hvordan han kunne hindre osten i å gli av pizzaen sin. Svaret han fikk? Du kan blande lim i osten, så fester den seg bedre!

Enda verre var det at en annen bruker fikk en oppskrift på sennepsgass da han spurte om råd om hvordan han skulle rengjøre vaskemaskinen sin.

Kilden til tipset om å putte lim i osten? Et 11 år gammelt innlegg på det sosiale mediet Reddit fra en bruker ved navn «fucksmith».

60 millioner dollar til Reddit

Det er ikke tilfeldig at AI Overviews videreformidler et svar fra en Reddit-bruker, for i begynnelsen av året inngikk Google en avtale med Reddit, som innebærer at det sosiale mediet mottar 60 millioner dollar (nesten 636 millioner kroner) for at Google skal bruke det sosiale mediets innhold til å trene opp sine KI-modeller. Dette ble rapportert av det tyske teknologimediet Winfuture allerede i februar.

Les det med liten skrift

Men Google fraskriver seg alt ansvar for svarene AI Overviews gir brukerne. “Generative AI is experimental”, står det med liten skrift under alle KI-genererte søkeresultater, og det er derfor overlatt til brukernes eget ansvar og mediekompetanse å vurdere svarene som gis av den kunstige intelligensen.

Til The Verge svarer Meghann Farnswort, en talsperson for Google, at de aktuelle feilene stammer fra «svært uvanlige spørsmål som ikke er representative for de fleste menneskers erfaringer».

Selskapet har satt i verk tiltak mot brudd på retningslinjene, sa hun, og bruker disse «isolerte eksemplene» for å fortsette å forbedre produktet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

McDonald's har fått nok av kreativ KI

Lær blindeskrift med LEGO

Kryptert meldingstjeneste truer med å forlate EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye KI-funksjon anbefalte brukere å ha lim på pizzaen

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

Scroll to Top