Teknologi

Investerer milliarder i satellitter
Annonse
Annonse
forfatter

Både ballonger og droner har vært vurdert i Googles jakt etter å spre høyhastighets internett til hele verden. Nå tar de ideen bokstavelig talt til nye høyder, ved å investere mange milliarder kroner i en flåte med satellitter som skal bringe internettet til de 3 milliarder menneskene i den tredje verden som fremdeles er ekskludert fra alskens blogger og kattevideoer.

Det nye prosjektet vil dreie seg om å skyte minimum 180 små satellitter opp og i bane rundt jorden – en tettere bane enn de fleste andre satellitter – og på den måten kunne levere bredbånd til alle kriker og kroker i verden. Dette i følge Wall Street Journal.

Mange milliarder
Kostnadene estimeres av folk som jobber med prosjektet til å bli et sted mellom 6 og 18 milliarder kroner (1-3 mrd dollar), avhengig av en senere fase hvor det planlegges å doble antallet satellitter. Uavhengige analytikere har på sin side slengt ut tall som varierer helt fra ca 3,5 milliarder kroner og helt opp til 120 milliarder kroner.

Prosjektlederen er Greg Wyler, grunnlegger av det nederlandske satellittselskapet O3b Networks Ltd., som allerede på egenhånd har skutt sin første av 12 satellitter som skal gi internettilgang til regioner på begge sider av ekvator.

Lav høyde
Mens de fleste kommunikasjonssatellitter kretser rundt jorden i en høyde av 36.000 KM, kretser O3b’s satellitter bare en fjerdedel av den høyden, i følge Wall Street Journal. Dette for å unngå uønsket forsinkelse mellom satellitten der oppe og tilkoblede enheter nede på jorden.Google er imidlertid ikke fornøyd med det, men vil ha en enda tettere bane rundt jorden. Vekten på hver satellitt skal da også være vesentlig lavere enn de 680 kiloene som O3b’s satellitter veier, nemlig bare 113 kilo.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Sony FE 14mm F1.8 GM
Kjenner du noen som er hekta på Lego-Mario? Nå får han selskap av broren Luigi.
Nå kan du snart bestille Volkswagen ID.4 med firehjulstrekk. Og kanskje oppgradert stereo?
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
Samsungs nye TV-tjeneste byr på direktesendte TV-kanaler helt gratis.
Velkommen til Utmark: Briljant sort komedie eller banal russerevy?
Ikke faststoffbatteri, men en viktig modell likevel.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR
Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
I dag er det 10 år siden verdens største TV-serie hadde premiere.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.