Teknologi

Investerer milliarder i satellitter
Annonse
Annonse
forfatter

Både ballonger og droner har vært vurdert i Googles jakt etter å spre høyhastighets internett til hele verden. Nå tar de ideen bokstavelig talt til nye høyder, ved å investere mange milliarder kroner i en flåte med satellitter som skal bringe internettet til de 3 milliarder menneskene i den tredje verden som fremdeles er ekskludert fra alskens blogger og kattevideoer.

Det nye prosjektet vil dreie seg om å skyte minimum 180 små satellitter opp og i bane rundt jorden – en tettere bane enn de fleste andre satellitter – og på den måten kunne levere bredbånd til alle kriker og kroker i verden. Dette i følge Wall Street Journal.

Mange milliarder
Kostnadene estimeres av folk som jobber med prosjektet til å bli et sted mellom 6 og 18 milliarder kroner (1-3 mrd dollar), avhengig av en senere fase hvor det planlegges å doble antallet satellitter. Uavhengige analytikere har på sin side slengt ut tall som varierer helt fra ca 3,5 milliarder kroner og helt opp til 120 milliarder kroner.

Prosjektlederen er Greg Wyler, grunnlegger av det nederlandske satellittselskapet O3b Networks Ltd., som allerede på egenhånd har skutt sin første av 12 satellitter som skal gi internettilgang til regioner på begge sider av ekvator.

Lav høyde
Mens de fleste kommunikasjonssatellitter kretser rundt jorden i en høyde av 36.000 KM, kretser O3b’s satellitter bare en fjerdedel av den høyden, i følge Wall Street Journal. Dette for å unngå uønsket forsinkelse mellom satellitten der oppe og tilkoblede enheter nede på jorden.Google er imidlertid ikke fornøyd med det, men vil ha en enda tettere bane rundt jorden. Vekten på hver satellitt skal da også være vesentlig lavere enn de 680 kiloene som O3b’s satellitter veier, nemlig bare 113 kilo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.