Google vil gi oss internett fra det ytre rom

Investerer milliarder i satellitter

Både ballonger og droner har vært vurdert i Googles jakt etter å spre høyhastighets internett til hele verden. Nå tar de ideen bokstavelig talt til nye høyder, ved å investere mange milliarder kroner i en flåte med satellitter som skal bringe internettet til de 3 milliarder menneskene i den tredje verden som fremdeles er ekskludert fra alskens blogger og kattevideoer.

Det nye prosjektet vil dreie seg om å skyte minimum 180 små satellitter opp og i bane rundt jorden – en tettere bane enn de fleste andre satellitter – og på den måten kunne levere bredbånd til alle kriker og kroker i verden. Dette i følge Wall Street Journal.

Mange milliarder
Kostnadene estimeres av folk som jobber med prosjektet til å bli et sted mellom 6 og 18 milliarder kroner (1-3 mrd dollar), avhengig av en senere fase hvor det planlegges å doble antallet satellitter. Uavhengige analytikere har på sin side slengt ut tall som varierer helt fra ca 3,5 milliarder kroner og helt opp til 120 milliarder kroner.

Prosjektlederen er Greg Wyler, grunnlegger av det nederlandske satellittselskapet O3b Networks Ltd., som allerede på egenhånd har skutt sin første av 12 satellitter som skal gi internettilgang til regioner på begge sider av ekvator.

Lav høyde
Mens de fleste kommunikasjonssatellitter kretser rundt jorden i en høyde av 36.000 KM, kretser O3b’s satellitter bare en fjerdedel av den høyden, i følge Wall Street Journal. Dette for å unngå uønsket forsinkelse mellom satellitten der oppe og tilkoblede enheter nede på jorden.Google er imidlertid ikke fornøyd med det, men vil ha en enda tettere bane rundt jorden. Vekten på hver satellitt skal da også være vesentlig lavere enn de 680 kiloene som O3b’s satellitter veier, nemlig bare 113 kilo.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.