Sosiale nettverk

Google har sett seg lei på at Facebook ikke muliggjør eksport av brukerdata, og blokkerer derfor sin brukerinformasjon til Facebook.

For at et sosialt nettverk skal ekspandere stort, er det avhengig av at mennesker inviterer hverandre, da først og fremst via e-post. En viktig bidragsyter til Facebooks store vekst har vært muligheten for brukerne å automatisk invitere sine Gmail-kontakter til å bli med i nettverket. Men Facebook har ikke gjengjeldt tjenesten ved å tillate Gmail-brukere å se hvem av sine Facbook-kontakter som bruker Gmail. Google setter derfor ned foten, og blokkerer Facebook fra å fortsette å linke til Gmail-kontoer.

”Vi har et eget programmeringsteam for datafrigjøring, dedikert til å konstruere import- og eksportverktøy for brukere. Vi er ikke alene. Mange andre nettsider tillater også brukerne å importere og eksportere sin informasjon, inkludert kontakter, raskt og enkelt. Men nettsider som ikke gjør dette, som Facebok, etterlater brukerne ved en datablindgate,” sier Google i en pressemelding.

”Vi vil ikke lenger tillate nettsider å automatisk importere brukeres Google-kontakter (via vår API) med mindre de tillater en liknende eksportering til andre nettsteder,” står det videre.
Facebook dominerer
Facebook og Google er dermed i en kamp om hvem som kontrollerer identitet på nettet, som Facebook for øyeblikket dominerer, med sin Connect-tjeneste som automatisk logger deg inn på enkelte sider og transporterer profilen din, og gir nettstedene og nå mobilapplikasjoner en enkel måte å la brukerne logge inn på via deres Facebook-informasjon. Dette gjelder imidlertid kun nettsteder som har inngått partnerskap med Facebook, noe som ikke gjelder Google.
Google tar opp kampen
At Google nå tar opp kampen, er mest sannsynlig på grunn av lanseringen av sin konkurrerende sosiale nettjeneste, som ryktet sier skal hete Google Me. Den raskeste måten å få i gang hjulene på ville være for Googles 176 millioner månedlige brukere å kryssindeksere sine venner blant Facebooks 500 millioner medlemmer. Facebook er selvsagt ikke spesielt interessert i å gi en ny konkurrent denne muligheten, spesielt ikke en på Googles størrelse, og gjør det helt klart at Googles brukere ikke får disse Facebook-dataene.
Stengte for Twitter
Facebook har det med å sette kjepper i hjulene for sine rivaler, og til nå har de aldri blitt skikkelig utfordret. I juni ga Twitter sine brukere via en Facebook-applikasjon mulighet til å finne ut hvem av sine Facebook-venner som også brukte Twitter, så man kunne følge dem eller lage lister de kunne følge. Facebook stengte fort denne tjenesten.
Partnere får tilgang
Partnere, derimot, som Yahoo og Microsoft, får tilgang på Facebook-data. Ønsker du å liste dine Facebook-kontakter på din Gmail-konto, kan du lage en ny konto hos enten Yahoo Mail eller Microsofts Hotmail, importere dine Facebook-venners e-post-adresser, og videre eksportere dem til en enkelt fil som importeres til Gmail.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.