Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fremtidens video er 360 grader

For Ali Zareiee er det ingen tvil: 360-video og den virtuelle virkeligheten er fremtiden. Og han har gode grunner til å mene det.

Skrevet av / 05.01.16 - 12:59
Fremtidens video er 360 grader

Konseptet Virtual Reality, eller virtuell virkelighet, er på vei i full fart, og det har det vært helt siden det lille amerikanske selskapet Oculus VR i 2012 lanserte hodesettet Rift som folkefinansieringsprosjekt på Kickstarter og siden ble kjøpt opp av Facebook.

Ali Zareiee lever og ånder for 360-video og virtuell virkelighet. Foto: ADAPA Trino AS
Ali Zareiee lever og ånder for 360-video og virtuell virkelighet. Foto: ADAPA Trino AS

Intervju med en pioner

En som har vært med på utviklingen siden 2011, og som er med og driver bransjen fremover, er produktdesigner og konseptutvikler Ali Zareiee fra norske ADAPA Trino AS. Selskapet spesialiserer seg i dag på å lage holdere og fester for 360-optikk, og er også forhandler for VR-briller og modifiserte actionkameraer med ekstrem-fisheye-linser fra 220 grader helt opptil 280 grader.

– Jeg var ute og filmet litt med min gode, trofaste Nokia med Carl Zeiss-optikk. Jeg skulle lage en dokumentar, og så havnet jeg i et filmstudio i Bergen og viste opptak fra mobilen. Der ble de så begeistret over bildekvaliteten, og reaksjonen deres førte til at jeg tenkte: ”Hvorfor i all verden har vi ikke bare masse kameraer på hodet, for å filme alt?”

Frister det med 15 kameraer av typen GoPro Hero4 Black Edition, montert på en 3D-printet 360-graders hoderigg? Selvsagt! Foto: Geir Gråbein Nordby
Frister det med 15 kameraer av typen GoPro Hero4 Black Edition, montert på en 3D-printet 360-graders hoderigg? Selvsagt! Foto: Geir Gråbein Nordby

I 2011 var det bare en håndfull selskaper som drev med 360-video på verdensbasis.

– Vi var i kontakt med dem da, og er det fremdeles. Et av dem var faktisk de som laget Google Street View i 2007. Men de bruker kamera på stativ, så det gir ikke førstepersons synsvinkel. I stedet for at publikum skal ha en opplevelse fra stativet, tenkte jeg: ”Hvordan skal vi ha et kamerasystem som kan gi en førstepersons opplevelse?” Hvis du i stedet har på deg et 360-kamera, kommer du plutselig i hodet på en person som for eksempel står foran scenen, rett i trynet på et rockeband! Den opplevelsen får du ikke fra stativ.

Foto: Ali Zareiee
Foto: Ali Zareiee

Ali Zareiee fortsetter:

– Jeg var på vei til å designe en militærhjelm med integrert Augmented Reality, utvidet virkelighet, med 360-graders kamerasystemer. På denne tiden hørte vi stadig oftere om VR-briller. Så fikk jeg bestilt to stykker av de første som ble sendt utAllerede i august 2013 koblet vi VR-briller og 360-video, slik at man via gyroen i brillene kunne manøvrere direkte i videoen.

Er det Oculus Rift vi snakker om?

– Ja, vi har fortsatt kontakt. VR-brillene ble jo i bunn og grunn designet for spill. ”Hvorfor i all verden skal man se på datagenerert grafikk når man kan se på virkeligheten?” tenkte vi, og i ettertid har det vist seg å være en svært så fruktbar tanke.

 

Vil ta over actionkameramarkedet

Zareiee mener VR-markedet kommer til å eksplodere.

– Det skjer noe nytt hver dag. For åtte måneder siden trodde man markedet kom til å være verdt 17 milliarder dollar innen 2018, men nå snakker man om 150 milliarder dollar innen et par måneder. Kurven har vært fenomenal!

Ali Zareiee og ADAPA Trino utvikler 360-graders actionkameraer av den seriøse typen. Foto: ADAPA Trino AS
Ali Zareiee og ADAPA Trino utvikler 360-graders actionkameraer av den seriøse typen. Foto: ADAPA Trino AS

Et åpenbart bruksområde for Virtual Reality er actionkameraer. Tenk følelsen av å stå nedover utforløypa, og du kan vri på hodet for å se til siden og bakover der du flyr gjennom portene – mens du egentlig sitter i godstolen. Det er snakk om måneder før vi får rimelige og gode 360-kameraer på kroppen.

Vi får håpe ikke 360-markedet flommes over av billigdritt, men at det kommer skikkelige kameraer av god kvalitet!

– Ja, de kameraene vi vil være med og utvikle, kommer til å ha linser som alene koster 5000 kroner. Kameraene tipper jeg kan koste fra rundt 11 000 kroner og oppover.

Vi fikk låne ADAPA Trinos 360-graders kamerarigg til å filme rockekonsert med Rammsund. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi fikk låne ADAPA Trinos 360-graders kamerarigg til å filme rockekonsert med Rammsund. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Andre bruksområder

Hva slags andre bruksområder ser du for deg?

– For eksempel romfart. Det finnes allerede et selskap som ser på bruk av 360-filming, men også de har valgt stativløsning. En astronaut i Mars 500-programmet kontaktet oss i vår for å be om forslag til hvordan 360-graders kamerasystemer kan benyttes i rommet. Det vi har tenkt, er å bruke systemet med førstepersonssyn på romdrakten. Du BLIR astronauten!

ADAPA Trino har også løsninger til bil.

– Vi bruker en 280-graders linse, som faktisk filmer over skulderen din hvis du har den på brystet. Vi vil teste den i og på bilen. Med 360 grader i én retning og 280 grader i en annen får du god oversikt i et kompakt format.

Dashbord-kamera kan være en annen mulighet.

– Legger du kameraet flatt på dashbordet, filmer du både ut av bilen og inn i bilen, over panseret og ned på bakken også. En oversiktlig løsning, ikke minst nyttig i forsikringssammenheng!

 

Trenger høyere oppløsning

Med 360-video fanger man et fullstendig omsluttende bilde på samme antall piksler som man ellers bruker på et enkelt utsnitt. Da blir vel dagens høyeste oppløsning, 4K Ultra HD, altfor lav?

– Ja, se bare på YouTube. Hvis du går fra vanlig flat 360-video, som er 4K topp vare, og over til 360 interaktivt format, ser du enorm forskjell. Selv om det står 4K, er det et betydelig steg ned i bildekvalitet.

Og hvis du i tillegg skal ha 3D, halveres oppløsningen ytterligere.

– Ja. Men man kan ikke bare øke oppløsningen på videoen. Man må helt ned på sensornivå og lage ekstremt gode sensorer. Det er ikke hyllevare! Likevel, dette er ting som utvikler seg hele tiden. Jeg tror ikke vi er i startgropa engang.

ADAPA har utviklet en passiv VR-brille som festes til mobiltelefonen. Fordi man beholder sideblikket ut i den ekte virkeligheten, slipper man kvalmen som kan oppstå når man stenger virkeligheten helt ute.
ADAPA har utviklet en passiv VR-brille som festes til mobiltelefonen. Fordi man beholder sideblikket ut i den ekte virkeligheten, slipper man kvalmen som kan oppstå når man stenger virkeligheten helt ute.

Man sitter litt i mørket og prøver seg frem?

– Nemlig. Det estimeres at dette markedet ikke er modent før om et par års tid. For oss er dette en såkalt lean startup, vi lanserer produktene våre før markedet er skikkelig modent, og så lærer vi etter hvert.

 

Vil bedre folkehelsen

Til slutt forteller Ali Zareiee om sin egentlige hjertesak. Til tross for at virtuell virkelighet baner vei for kanontøffe opplevelser med høy underholdningsverdi, er det nemlig ikke dette som står hans hjerte nærmest. Selv har han utøvet kampsport i 27 av sitt 36 år lange liv, og er veldig opptatt av helse. Og han er ikke imponert over hva som gjøres for folkehelsen her i landet.

– Det eneste kommunen vet om din helse, er fra de gangene du blir sjuk og går til fastlegen din. Noen fastleger er nok interessert, men jeg tror mange ikke er spesielt engasjert i pasientene sine. Derfor trenger vi en ny type undersøkelse.

Zareiee forklarer videre:

– Jeg har kommet opp med en løsning hvor man ikke trenger å tolke pasienten gjennom ord, nemlig en kombinasjon av 360-video, en bevegelig plattform som pasienten går på, Virtual Reality-briller og hjernesensorer. Sett briller og sensorer på pasienten, og ha et eget program som vedkommende beveger seg igjennom. Da kan legen registrere hvor pasienten var glad, eller hvor vedkommende følte at han eller hun anstrengte seg, uten å behøve å spørre hvordan pasienten opplevde det hele.

Programmet er som et spill.

– Du starter på basisnivå. Klarer du bevegelsene riktig, uten anstrengelser, kramper og så videre, registreres det på maskinen, og du avanserer til neste nivå. Vi snakker om en simulering, som kan gjennomføres for å registrere folkets helse, slik at man kan stille mer korrekte diagnoser og gi bedre behandling.

 

Fremtiden er rund

Potensielt kan vi med andre ord se frem til en tid med både spill, film og rehabiliteringsprogrammer som del av den virtuelle virkeligheten. Uansett hva fremtiden vil bringe, kommer den i 360 grader!

Vi fikk prøve å lage 360-video! Utstyrt med en hoderigg som rommet hele 15 GoPro Hero4 Black Edition kameraer, filmet vi 360-video på Rammsund-konsert! De 15 opptakene er sydd sammen av Ali Zareiee, som verken er utvikler eller videoprodusent, tilgi oss derfor et par synlige skjøter.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top