Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

– Fikser problemet med stereolyd

To høyttalere vil aldri gjengi musikken helt som den skal. En av hovedgrunnene er crosstalk, nemlig at venstre øre hører for mye av høyre høyttaler og høyre øre får for mye fra venstre. Noach Software har lansert et program som fikser denne ”feilen”.

Skrevet av / 25.05.09 - 12:11
– Fikser problemet med stereolyd

Oppdatering 5. des. 2012:
Noach ATC fra Noach Software heter nå SoundPimp, og firmaet heter HD SoundLab AS. Sjekk ut demo og kjøp produkt på soundpimp.com.

Noach Software har et meget fiffig program, Noach ATC, som prosesserer lyden fra høyttalerne, ved å måle innholdet i henholdsvis venstre og høyre kanal, for dernest ved hjelp av en utregningsmatrise, prosessere dette. Venstre kanal gjengir en fasevendt og litt forsinket versjon av den høyre, og omvendt. Deretter produseres et motfasesignal av det igjen, og sånn fortsetter det i det uendelige. Resultatet er at øret crosstalk mellom høyttalerne elimineres eller i hvert fall i høy grad minskes, slik at man som lytter opplever at lyden fra venstre høyttaler kommer til venstre øre, og høyre høyttaler når høyre øre. Og her kommer det som gjør at vi i hi-fi-verdenen nesten vrenger trynet i vantro: høyttalerne skal plasseres inntil hverandre!

Tenk deg, du har spart lenge og vel til dine favoritthøyttalere. Så får du beskjed om at de skal plasseres inntil hverandre. Det rimer dårlig.

Lydopplevelsen
Vi har lekt oss litt med programvaren, og funnet ut at uansett hvor vanvittig det høres ut, så fungerer det meget bra. Det blir bare en meget uvant måte å lytte til musikk på. Lydbildet blir åpnere og større enn vi noensinne har hørt. Hvert instrument plasseres i et ytterst tredimensjonalt lydbilde. Når vi snakker om at vi sanser et dybdeperspektiv av et high-end-høyttalerpar til vanlig, så er det ingenting i forhold til hvordan man opplever det i et oppsett hvor Norachs plug-in er i bruk.

Det var litt delte meninger i redaksjonen om hvorvidt Norach-prosesseringen av musikken utelukkende var bedre enn å høre i vanlig stereo. Men det er ingen av oss som nekter for at lydbildet er gigantisk stort, det er ryddig og luftig, og dynamikken kommer frem som aldri før. Det er bare veldig uvant å høre på. Det blir en slags surroundeffekt, på den måten at enkelte deler av lydbildet kommer helt opp på sidene for hvor vi sitter, mens andre lyder kommer forfra, kanskje litt til siden. Og man får et klart inntrykk om musikeren sitter to meter foran oss, eller fem meter unna.

Demonstrasjonsvideo
Noach har lagt ut en demo på internett hvor signalet allerede er prosessert, slik at du kan nyte effekten direkte fra PC-en akkurat som den er satt opp i utgangspunktet. Bare pass på, hvis du har eksterne høyttalere, sett de så tett inntil skjermen på hver side som du kan, da blir effekten best.

Demoen er her. Bare hold ut den litt cheesy åpningen, og vent til demoen av nyinnspillingen av ”King Kong”!

Gratis test-plug-in
Noach ATC, som plug-inen heter, kan lastes ned gratis for prøve. Men ønsker du å høre i mer enn 15 minutter om gangen, må det kjøpes. Da koster det 55 euro. Formatet er av typen VST, som fungerer med en rekke musikkprogrammer. Sammen med VST-filen ligger en såkalt VST-Bridge, som gjør Winamp kompatibel med VST-plugins. Noe som er nødvendig før man kan bruke Noarch ATC med Winamp.

Programmet finnes her:
www.noachsw.com

Java-versjon kommer
Firmaet meddeler at de nå har klart å flytte softwaren over på Java, som gjør det kompatibelt med mobiltelefoner, iPod-dokkingsystemer, Mac og Linux. Dette er imidlertid ennå ikke tilgjengelig. Kanskje vi i en ikke så altfor fjern fremtid får denne programvaren implementert i harde bokser som forsterkere, CD-spillere etc. Det kan bli kult!

Vær oppmerksom på at lyd-plug-in-en ikke fungerer med hodetelefoner, men er kun beregnet på bruk med høyttalere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top