Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fargebilder med 100K oppløsning

Takket være nanoteknologi har forskere klart å fremstille et fargebilde med utrolige 100.000 piksler pr. tomme!

Skrevet av / 13.08.12 - 09:51
Fargebilder med 100K oppløsning

Forskere fra A*STARs Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) har utviklet en innovativ metode for å lage skarpe fullfargebilder med en oppløsning på 100.000 piksler pr. tomme (dpi), ved hjelp av metallflettede mønster i nanometerskalaen, uten bruk av blekk eller fargemidler. Til sammenlikning er normal bildeoppløsning for utskrift 300 dpi, altså over 300 ganger mer grovkornet, mens industrielle printere kan oppnå en oppløsning på 10.000 dpi, men da med kun én farge.

Den nye metoden gjør at man kan gjøre fargebilder rent litografisk, uten blekk. Man håper at den kan revolusjonere måten man printer bilder på, samt at den med videre forskning kan brukes i høyoppløste skjermer og kanskje også til høyoppløst datalagring.

Inspirasjonen kom fra fargeflekket glass, som tradisjonelt var laget ved å mikse små fragmenter metall inn i glasset. Man fant ut at nanopartikler fra disse metallene spredte lysstrålene ulikt og dermed skape farger. Dette prinsippet ble videreutviklet ved hjelp av moderne nanoteknologi, som har gjort at forskerne presist kunne legge metall-nanostrukturer i et perfekt mønster, slik at overflaten selv reflekterer lyset for å gjengi fargebilder.

– Oppløsningen i et utskrevet fargebilde avhenger mye av størrelsen og avstanden mellom de individuelle nano- fargepikslene, forklarer Dr. Karthik Kumar, en av forskerne involvert i prosjektet. – Jo nærmere pikslene sitter hverandre og på grunn av sin lille størrelse, jo høyere oppløsning i bildet. Med mulighet for å presist posisjonere disse ekstremt små fargepikslene, har vi kunnet demonstrere den høyest teoretiske utskrifts-fargeoppløsningen på 100.000 dpi.

Han forteller videre, at i stedet for å bruke fargemidler for å gjenskape farger, bestemmes fargene i stedet av størrelsen og posisjonen til små metallplater. Disse platene har så samspilt med lyset gjennom såkalte plasmonresonanser. Forskningsteamet har laget en database av farger som samsvarte med spesifikke mønster, størrelser og avstander i nanoskalaen. Nanostrukturene ble så posisjonert
ut ifra disse spesifikasjonene.

En farget nanogjengivelse av et standard testbilde forskerne bruker i bildebehandlingseksperimenter. Bildet er så lite at det må sees gjennom et mikroskop, rundt 50 mikrometer i høyde og bredde. (a) Før tilsetning av metall i nanostrukturene, har bildet bare gråtoner. (b) Farger observeres gjennom det samme mikroskopet etter metallpartiklene er tilsatt i nanostrukturene, i spesifikke mønster. (c) Når man zoomer inn i bildet, ser man de raffinerte fargedetaljene i hjørnet på øyet, som den nye metoden kan oppnå. Nederst til høyre ser du hvordan det samme området består av nanostrukturer, som man kan se gjennom et såkalt elektronmikroskop. (Bilde: A*STAR)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top