Search
Generic filters

Fargebilder med 100K oppløsning

Takket være nanoteknologi har forskere klart å fremstille et fargebilde med utrolige 100.000 piksler pr. tomme!

Forskere fra A*STARs Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) har utviklet en innovativ metode for å lage skarpe fullfargebilder med en oppløsning på 100.000 piksler pr. tomme (dpi), ved hjelp av metallflettede mønster i nanometerskalaen, uten bruk av blekk eller fargemidler. Til sammenlikning er normal bildeoppløsning for utskrift 300 dpi, altså over 300 ganger mer grovkornet, mens industrielle printere kan oppnå en oppløsning på 10.000 dpi, men da med kun én farge.

Den nye metoden gjør at man kan gjøre fargebilder rent litografisk, uten blekk. Man håper at den kan revolusjonere måten man printer bilder på, samt at den med videre forskning kan brukes i høyoppløste skjermer og kanskje også til høyoppløst datalagring.

Inspirasjonen kom fra fargeflekket glass, som tradisjonelt var laget ved å mikse små fragmenter metall inn i glasset. Man fant ut at nanopartikler fra disse metallene spredte lysstrålene ulikt og dermed skape farger. Dette prinsippet ble videreutviklet ved hjelp av moderne nanoteknologi, som har gjort at forskerne presist kunne legge metall-nanostrukturer i et perfekt mønster, slik at overflaten selv reflekterer lyset for å gjengi fargebilder.

– Oppløsningen i et utskrevet fargebilde avhenger mye av størrelsen og avstanden mellom de individuelle nano- fargepikslene, forklarer Dr. Karthik Kumar, en av forskerne involvert i prosjektet. – Jo nærmere pikslene sitter hverandre og på grunn av sin lille størrelse, jo høyere oppløsning i bildet. Med mulighet for å presist posisjonere disse ekstremt små fargepikslene, har vi kunnet demonstrere den høyest teoretiske utskrifts-fargeoppløsningen på 100.000 dpi.

Han forteller videre, at i stedet for å bruke fargemidler for å gjenskape farger, bestemmes fargene i stedet av størrelsen og posisjonen til små metallplater. Disse platene har så samspilt med lyset gjennom såkalte plasmonresonanser. Forskningsteamet har laget en database av farger som samsvarte med spesifikke mønster, størrelser og avstander i nanoskalaen. Nanostrukturene ble så posisjonert
ut ifra disse spesifikasjonene.

En farget nanogjengivelse av et standard testbilde forskerne bruker i bildebehandlingseksperimenter. Bildet er så lite at det må sees gjennom et mikroskop, rundt 50 mikrometer i høyde og bredde. (a) Før tilsetning av metall i nanostrukturene, har bildet bare gråtoner. (b) Farger observeres gjennom det samme mikroskopet etter metallpartiklene er tilsatt i nanostrukturene, i spesifikke mønster. (c) Når man zoomer inn i bildet, ser man de raffinerte fargedetaljene i hjørnet på øyet, som den nye metoden kan oppnå. Nederst til høyre ser du hvordan det samme området består av nanostrukturer, som man kan se gjennom et såkalt elektronmikroskop. (Bilde: A*STAR)

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.