Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fantastisk simulering av universets evolusjon

Se fantastisk video av verdensrommets utvikling. 13 milliarder år - på 2 1/2 minutt!

Skrevet av / 09.05.14 - 07:00
Fantastisk simulering av universets evolusjon


Klikk på ”tannhjulet” for å se i HD.

Den fantastiske simuleringen er den mest avanserte hittil av universets evolusjon over 14 milliarder år. Den bærer navnet Illustris, og starter 12 millioner etter Det store smellet, og viser hvordan stjerner, tunge metaller, galakser og eksploderende supernovaer og mørk materie har blitt dannet gjennom 14 milliarder år.

Simuleringen viser en betydelig del av universet i en kube hvor hver side måler omtrent 350 millioner lysår. Den var presentert i forskningsjournalen Nature.

8.000 prosessorer
For å fange universets historie ble det brukt heftig datakraft. Fem år brukte astronomer på å programmere Illustris, og 8.000 prosessorer måtte kjøre samtidig i tre måneder for å laste inn alle tallene modellen er bygd på. En vanlig kontordatamaskin ville brukt over 2.000 år på å gjøre den samme simulasjonen.

Tidligere simulasjoner har enten fokusert på en veldig liten del av universet eller vist resultatene i lav oppløsning, da nødvendig datakraft ikke har vært tilgjengelig.

Nå kan forskere bruke simulasjonen for å studere kosmiske fenomener som galakseformasjoner, ved gitte punkter i universets historie.

Utviklerne poengterer at det fremdeles er mange områder i det simulerte universet som fremdeles ikke er utforsket – akkurat som i det ekte universet.

illustris-project.org

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top