Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Fantastisk simulering av universets evolusjon

Se fantastisk video av verdensrommets utvikling. 13 milliarder år - på 2 1/2 minutt!


Klikk på ”tannhjulet” for å se i HD.

Den fantastiske simuleringen er den mest avanserte hittil av universets evolusjon over 14 milliarder år. Den bærer navnet Illustris, og starter 12 millioner etter Det store smellet, og viser hvordan stjerner, tunge metaller, galakser og eksploderende supernovaer og mørk materie har blitt dannet gjennom 14 milliarder år.

Simuleringen viser en betydelig del av universet i en kube hvor hver side måler omtrent 350 millioner lysår. Den var presentert i forskningsjournalen Nature.

8.000 prosessorer
For å fange universets historie ble det brukt heftig datakraft. Fem år brukte astronomer på å programmere Illustris, og 8.000 prosessorer måtte kjøre samtidig i tre måneder for å laste inn alle tallene modellen er bygd på. En vanlig kontordatamaskin ville brukt over 2.000 år på å gjøre den samme simulasjonen.

Tidligere simulasjoner har enten fokusert på en veldig liten del av universet eller vist resultatene i lav oppløsning, da nødvendig datakraft ikke har vært tilgjengelig.

Annonse

Nå kan forskere bruke simulasjonen for å studere kosmiske fenomener som galakseformasjoner, ved gitte punkter i universets historie.

Utviklerne poengterer at det fremdeles er mange områder i det simulerte universet som fremdeles ikke er utforsket – akkurat som i det ekte universet.

Annonse

illustris-project.org

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.