Kosmologi

Se fantastisk video av verdensrommets utvikling. 13 milliarder år - på 2 1/2 minutt!
Annonse
Annonse
forfatter


Klikk på ”tannhjulet” for å se i HD.

Den fantastiske simuleringen er den mest avanserte hittil av universets evolusjon over 14 milliarder år. Den bærer navnet Illustris, og starter 12 millioner etter Det store smellet, og viser hvordan stjerner, tunge metaller, galakser og eksploderende supernovaer og mørk materie har blitt dannet gjennom 14 milliarder år.

Simuleringen viser en betydelig del av universet i en kube hvor hver side måler omtrent 350 millioner lysår. Den var presentert i forskningsjournalen Nature.

8.000 prosessorer
For å fange universets historie ble det brukt heftig datakraft. Fem år brukte astronomer på å programmere Illustris, og 8.000 prosessorer måtte kjøre samtidig i tre måneder for å laste inn alle tallene modellen er bygd på. En vanlig kontordatamaskin ville brukt over 2.000 år på å gjøre den samme simulasjonen.

Tidligere simulasjoner har enten fokusert på en veldig liten del av universet eller vist resultatene i lav oppløsning, da nødvendig datakraft ikke har vært tilgjengelig.

Nå kan forskere bruke simulasjonen for å studere kosmiske fenomener som galakseformasjoner, ved gitte punkter i universets historie.

Utviklerne poengterer at det fremdeles er mange områder i det simulerte universet som fremdeles ikke er utforsket – akkurat som i det ekte universet.

illustris-project.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.