Økonomi

Det sosiale nettverket utfordrer banker og PayPal. Snart kan du betale på nettet og via mobilen gjennom din Facebook-konto.
Annonse
Annonse
forfatter

Facebook er ikke bare det største og mest populære sosiale nettverket. Det er også en gigantisk pengemaskin. Og snart vil Zuckerberg og Co. ha sin egen betaling i form av elektroniske facebook-penger, som kan brukes til betalinger på nettet og i den fysiske verden.

I følge en rapport fra Financial Times er Facebook på vei til å oppnå en avtale med den irske sentralbanken om å drive digital bankvirksomhet med elektroniske penger. Når avtalen faller på plass, vil brukerne kunne sette inn penger på sin Facebook-konto og bruke dem til betaling andre steder.

10 mill. dollar for å ansette grunnlegger
I følge flere anonyme kilder, som har vært direkte involvert i saken, har Facebook forhandlet om partnerskap med flere engelske oppstartvirksomheter innenfor internasjonal pengeoverførsel. Det gjelder TransferWise, Moni Technologies og Azimo, samt muligvis flere. Facebook tilbød konkret å betale virksomheten Azimo 10 millioner dollar for å få lov til å rekruttere den ene av Azimos grunnleggere.

Facebook Credits for tungvint
Facebook forsøkte allerede i 2011 med virtuelle penger i form av Facebook Credits, som kunne brukes til å betale for ytelser inne i Facebook, for eksempel spill. Prosjektet ble imidlertid droppet, da det viste seg vanskelig å få de overførte pengene konvertert tilbake til “ekte” penger på mottakernes konti i mange forskjellige land, såkalt clearing. Siden da har Facebook innført gavekortsystemet Facebook Cards, som gir adgang til å kjøpe varer med forhåndsbetalte kort, og firmaet samarbeider dessuten med PayPal om nettbetalinger.

Facebook er allerede inne i vanen med å håndtere andre folks penger. I 2013 ble det via Facebook overført 2,1 milliarder kroner i betaling for først og fremst spill. Og firmaet tok seg godt betalt. Facebooks gebyr på betalingene kan være så høy som 30 prosent.

Apple vil også lage penger
Facebook er langt fra den eneste virksomheten som drømmer om å gjøre bankene utdatert. En av de viktigste grunnene til å inkludere en fingeravtrykksleser i iPhone 5S var i følge Apple-sjef Tim Cook nettopp muligheten for å kunne bruke mobilen som betalingsplattform, skriver Apple Insider.

Kilder: Time, Financial Times, Apple Insider

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Ni nye kinesiske techselskaper er nå blokkert for amerikanske investorer.
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?
Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.