Facebook vil ha sin egen e-valuta

Det sosiale nettverket utfordrer banker og PayPal. Snart kan du betale på nettet og via mobilen gjennom din Facebook-konto.

Facebook er ikke bare det største og mest populære sosiale nettverket. Det er også en gigantisk pengemaskin. Og snart vil Zuckerberg og Co. ha sin egen betaling i form av elektroniske facebook-penger, som kan brukes til betalinger på nettet og i den fysiske verden.

I følge en rapport fra Financial Times er Facebook på vei til å oppnå en avtale med den irske sentralbanken om å drive digital bankvirksomhet med elektroniske penger. Når avtalen faller på plass, vil brukerne kunne sette inn penger på sin Facebook-konto og bruke dem til betaling andre steder.

10 mill. dollar for å ansette grunnlegger
I følge flere anonyme kilder, som har vært direkte involvert i saken, har Facebook forhandlet om partnerskap med flere engelske oppstartvirksomheter innenfor internasjonal pengeoverførsel. Det gjelder TransferWise, Moni Technologies og Azimo, samt muligvis flere. Facebook tilbød konkret å betale virksomheten Azimo 10 millioner dollar for å få lov til å rekruttere den ene av Azimos grunnleggere.

Facebook Credits for tungvint
Facebook forsøkte allerede i 2011 med virtuelle penger i form av Facebook Credits, som kunne brukes til å betale for ytelser inne i Facebook, for eksempel spill. Prosjektet ble imidlertid droppet, da det viste seg vanskelig å få de overførte pengene konvertert tilbake til “ekte” penger på mottakernes konti i mange forskjellige land, såkalt clearing. Siden da har Facebook innført gavekortsystemet Facebook Cards, som gir adgang til å kjøpe varer med forhåndsbetalte kort, og firmaet samarbeider dessuten med PayPal om nettbetalinger.

Facebook er allerede inne i vanen med å håndtere andre folks penger. I 2013 ble det via Facebook overført 2,1 milliarder kroner i betaling for først og fremst spill. Og firmaet tok seg godt betalt. Facebooks gebyr på betalingene kan være så høy som 30 prosent.

Apple vil også lage penger
Facebook er langt fra den eneste virksomheten som drømmer om å gjøre bankene utdatert. En av de viktigste grunnene til å inkludere en fingeravtrykksleser i iPhone 5S var i følge Apple-sjef Tim Cook nettopp muligheten for å kunne bruke mobilen som betalingsplattform, skriver Apple Insider.

Kilder: Time, Financial Times, Apple Insider

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Prisgunstig fotoskriver for entuiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.