Økonomi

Det sosiale nettverket utfordrer banker og PayPal. Snart kan du betale på nettet og via mobilen gjennom din Facebook-konto.
Annonse
Annonse
forfatter

Facebook er ikke bare det største og mest populære sosiale nettverket. Det er også en gigantisk pengemaskin. Og snart vil Zuckerberg og Co. ha sin egen betaling i form av elektroniske facebook-penger, som kan brukes til betalinger på nettet og i den fysiske verden.

I følge en rapport fra Financial Times er Facebook på vei til å oppnå en avtale med den irske sentralbanken om å drive digital bankvirksomhet med elektroniske penger. Når avtalen faller på plass, vil brukerne kunne sette inn penger på sin Facebook-konto og bruke dem til betaling andre steder.

10 mill. dollar for å ansette grunnlegger
I følge flere anonyme kilder, som har vært direkte involvert i saken, har Facebook forhandlet om partnerskap med flere engelske oppstartvirksomheter innenfor internasjonal pengeoverførsel. Det gjelder TransferWise, Moni Technologies og Azimo, samt muligvis flere. Facebook tilbød konkret å betale virksomheten Azimo 10 millioner dollar for å få lov til å rekruttere den ene av Azimos grunnleggere.

Facebook Credits for tungvint
Facebook forsøkte allerede i 2011 med virtuelle penger i form av Facebook Credits, som kunne brukes til å betale for ytelser inne i Facebook, for eksempel spill. Prosjektet ble imidlertid droppet, da det viste seg vanskelig å få de overførte pengene konvertert tilbake til “ekte” penger på mottakernes konti i mange forskjellige land, såkalt clearing. Siden da har Facebook innført gavekortsystemet Facebook Cards, som gir adgang til å kjøpe varer med forhåndsbetalte kort, og firmaet samarbeider dessuten med PayPal om nettbetalinger.

Facebook er allerede inne i vanen med å håndtere andre folks penger. I 2013 ble det via Facebook overført 2,1 milliarder kroner i betaling for først og fremst spill. Og firmaet tok seg godt betalt. Facebooks gebyr på betalingene kan være så høy som 30 prosent.

Annonse

Apple vil også lage penger
Facebook er langt fra den eneste virksomheten som drømmer om å gjøre bankene utdatert. En av de viktigste grunnene til å inkludere en fingeravtrykksleser i iPhone 5S var i følge Apple-sjef Tim Cook nettopp muligheten for å kunne bruke mobilen som betalingsplattform, skriver Apple Insider.

Kilder: Time, Financial Times, Apple Insider

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Det trådløse headsettet med ANC er laget til Xbox, men kan også brukes på andre plattformer, samt til musikk.
Microsoft Xbox Wireless Headset støtter både Dolby Atmos og DTS Headphone:X. Til en meget overkommelig pris.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!