Search
Generic filters

Evig liv – på andreklasse

En dag blir det kanskje mulig å "leve" evig ved å laste opp bevisstheten til en datamaskin. Mot betaling.

Datamaskinene blir stadig raskere. Og hvis utviklingen fortsetter som den har gjort med et urverks presisjon siden 1970-årene, kommer det en dag hvor skrivebordsdatamaskinen får mer mental regnekraft enn sin eier.

Futuristen og transhumanisten Ray Kurzweil tror på at dette øyeblikket, som kalles singulariteten, finner sted i løpet av de nærmeste årene. Han spår videre,  at man i år 2045 vil kunne ta en skanning av hele sin bevissthet og overføre den til datamaskinen som en backup. Da vil vi kunne leve et evig, virtuelt liv i datamaskinen. Og mens datamaskinene fortsetter med å bli raskere, vil vår intelligens fortsette å vokse i samme takt.

Det låter som science fiction, og det er det også – inntil videre. Men Ray Kurzweil og hans tilhengere ser frem til den dagen, og putter i mellomtiden formuer i utviklingen, som skal gjøre det mulig. Men mens tanken om evig liv låter fristende, er det kanskje noen ulemper.

life2

Å ta et fullkomment bilde av et menneskes bevissthet og hukommelse, blir sikkert ikke billig. Så det evige liv blir sannsynligvis en luksus for de velstående. Med mindre man som rabattkunde er villig til å akseptere visse begrensninger i sin virkelighet. Kanskje må du «leve» med at visse deler av synsfeltet, f. eks. himmelen, blir brukt til å vise reklamer. Og har du forøvrig betalt lisens for de sanger, bilder og film, som du gjemmer i din hukommelse?

Foredragsholderen og TV-verten Tom Scott har laget denne lille videoen, som viser hvordan det kan være å våkne opp til den digitale evigheten med tomme lommer. «Velkommen til Livet. Ønsker du å fortsette?»

Så åpner det for spørsmålet: kan man ved en ekstra betaling få modifisert sin bevissthet og hukommelse, til å «leve» livet til en kjendis? Og kan vi få en Pirate Bay-aktig pirattjeneste hvor man kan stjele andres «liv» – helt gratis?

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
close-link