Evig liv – på andreklasse

En dag blir det kanskje mulig å "leve" evig ved å laste opp bevisstheten til en datamaskin. Mot betaling.

Datamaskinene blir stadig raskere. Og hvis utviklingen fortsetter som den har gjort med et urverks presisjon siden 1970-årene, kommer det en dag hvor skrivebordsdatamaskinen får mer mental regnekraft enn sin eier.

Futuristen og transhumanisten Ray Kurzweil tror på at dette øyeblikket, som kalles singulariteten, finner sted i løpet av de nærmeste årene. Han spår videre,  at man i år 2045 vil kunne ta en skanning av hele sin bevissthet og overføre den til datamaskinen som en backup. Da vil vi kunne leve et evig, virtuelt liv i datamaskinen. Og mens datamaskinene fortsetter med å bli raskere, vil vår intelligens fortsette å vokse i samme takt.

Det låter som science fiction, og det er det også – inntil videre. Men Ray Kurzweil og hans tilhengere ser frem til den dagen, og putter i mellomtiden formuer i utviklingen, som skal gjøre det mulig. Men mens tanken om evig liv låter fristende, er det kanskje noen ulemper.

life2

Å ta et fullkomment bilde av et menneskes bevissthet og hukommelse, blir sikkert ikke billig. Så det evige liv blir sannsynligvis en luksus for de velstående. Med mindre man som rabattkunde er villig til å akseptere visse begrensninger i sin virkelighet. Kanskje må du «leve» med at visse deler av synsfeltet, f. eks. himmelen, blir brukt til å vise reklamer. Og har du forøvrig betalt lisens for de sanger, bilder og film, som du gjemmer i din hukommelse?

Foredragsholderen og TV-verten Tom Scott har laget denne lille videoen, som viser hvordan det kan være å våkne opp til den digitale evigheten med tomme lommer. «Velkommen til Livet. Ønsker du å fortsette?»

Så åpner det for spørsmålet: kan man ved en ekstra betaling få modifisert sin bevissthet og hukommelse, til å «leve» livet til en kjendis? Og kan vi få en Pirate Bay-aktig pirattjeneste hvor man kan stjele andres «liv» – helt gratis?

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.