Teknologi

En dag blir det kanskje mulig å "leve" evig ved å laste opp bevisstheten til en datamaskin. Mot betaling.
forfatter

Datamaskinene blir stadig raskere. Og hvis utviklingen fortsetter som den har gjort med et urverks presisjon siden 1970-årene, kommer det en dag hvor skrivebordsdatamaskinen får mer mental regnekraft enn sin eier.

Futuristen og transhumanisten Ray Kurzweil tror på at dette øyeblikket, som kalles singulariteten, finner sted i løpet av de nærmeste årene. Han spår videre,  at man i år 2045 vil kunne ta en skanning av hele sin bevissthet og overføre den til datamaskinen som en backup. Da vil vi kunne leve et evig, virtuelt liv i datamaskinen. Og mens datamaskinene fortsetter med å bli raskere, vil vår intelligens fortsette å vokse i samme takt.

Det låter som science fiction, og det er det også – inntil videre. Men Ray Kurzweil og hans tilhengere ser frem til den dagen, og putter i mellomtiden formuer i utviklingen, som skal gjøre det mulig. Men mens tanken om evig liv låter fristende, er det kanskje noen ulemper.

life2

Å ta et fullkomment bilde av et menneskes bevissthet og hukommelse, blir sikkert ikke billig. Så det evige liv blir sannsynligvis en luksus for de velstående. Med mindre man som rabattkunde er villig til å akseptere visse begrensninger i sin virkelighet. Kanskje må du “leve” med at visse deler av synsfeltet, f. eks. himmelen, blir brukt til å vise reklamer. Og har du forøvrig betalt lisens for de sanger, bilder og film, som du gjemmer i din hukommelse?

Foredragsholderen og TV-verten Tom Scott har laget denne lille videoen, som viser hvordan det kan være å våkne opp til den digitale evigheten med tomme lommer. “Velkommen til Livet. Ønsker du å fortsette?

Så åpner det for spørsmålet: kan man ved en ekstra betaling få modifisert sin bevissthet og hukommelse, til å “leve” livet til en kjendis? Og kan vi få en Pirate Bay-aktig pirattjeneste hvor man kan stjele andres “liv” – helt gratis?

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også