Enda fetere BMW-lyd

Nye BMW M5 får grom V8-lyd også gjennom høyttalerne.
Annonse
Annonse
forfatter

Den bayerske bilprodusenten er kjent for å legge spesiell vekt på lyd under utviklingen av nye biler, og på den mest sportslige utgaven av 5-serien har de tatt det hele et steg lengre.

I motsetning til Audis nye S-modeller, hvor lydanlegget brukes aktivt til å kompensere for veistøy, har BMW valgt å bruke stereoen til å forsterke motorlyden og bidra til en mer aktiv kjøreopplevelse.

I utgangspunktet burde vel en hissig twin turbo V8 med 550 hestekrefter gi nok lyd fra seg, men her får den altså drahjelp fra bilstereoen.

BMWs Active Sound Design teknologi overvåker både motorturtall og belastning, samt lyden fra eksosanlegget. Ved hjelp av en avansert DSP (digital signalprosessor) gjengir den en passende motorlyd gjennom høyttalerene på stereoanlegget. Lydnivået tilpasses fart og kjørestil, slik at en plutselig tråkk på gassen resulterer i umiddelbar respons fra både motor og lydanlegg, og velger man «Sport» eller «Sport+» kjøreinnstillinger forandrer også lydnivået seg deretter.

Den nye lydinnovasjonen får kanskje puristene blant oss til å rynke på pannen, men kan være en smak på fremtiden for dagens lydløse elektriske biler, hvor det kan bli aktuelt å legge på motorlyd både innvendig og utvendig.

Det eneste vi egentlig lurer på er om lyden av M5 også kan brukes til en lovlig form for «chip-trimming» av de mer sparsomt motoriserte utgavene? 520D for eksempel?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter