Search
Generic filters

Enda fetere BMW-lyd

Nye BMW M5 får grom V8-lyd også gjennom høyttalerne.

Den bayerske bilprodusenten er kjent for å legge spesiell vekt på lyd under utviklingen av nye biler, og på den mest sportslige utgaven av 5-serien har de tatt det hele et steg lengre.

I motsetning til Audis nye S-modeller, hvor lydanlegget brukes aktivt til å kompensere for veistøy, har BMW valgt å bruke stereoen til å forsterke motorlyden og bidra til en mer aktiv kjøreopplevelse.

I utgangspunktet burde vel en hissig twin turbo V8 med 550 hestekrefter gi nok lyd fra seg, men her får den altså drahjelp fra bilstereoen.

BMWs Active Sound Design teknologi overvåker både motorturtall og belastning, samt lyden fra eksosanlegget. Ved hjelp av en avansert DSP (digital signalprosessor) gjengir den en passende motorlyd gjennom høyttalerene på stereoanlegget. Lydnivået tilpasses fart og kjørestil, slik at en plutselig tråkk på gassen resulterer i umiddelbar respons fra både motor og lydanlegg, og velger man «Sport» eller «Sport+» kjøreinnstillinger forandrer også lydnivået seg deretter.

Den nye lydinnovasjonen får kanskje puristene blant oss til å rynke på pannen, men kan være en smak på fremtiden for dagens lydløse elektriske biler, hvor det kan bli aktuelt å legge på motorlyd både innvendig og utvendig.

Det eneste vi egentlig lurer på er om lyden av M5 også kan brukes til en lovlig form for «chip-trimming» av de mer sparsomt motoriserte utgavene? 520D for eksempel?

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!