Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Enda fetere BMW-lyd

Nye BMW M5 får grom V8-lyd også gjennom høyttalerne.

Skrevet av / 26.09.11 - 14:05
Enda fetere BMW-lyd

Den bayerske bilprodusenten er kjent for å legge spesiell vekt på lyd under utviklingen av nye biler, og på den mest sportslige utgaven av 5-serien har de tatt det hele et steg lengre.

I motsetning til Audis nye S-modeller, hvor lydanlegget brukes aktivt til å kompensere for veistøy, har BMW valgt å bruke stereoen til å forsterke motorlyden og bidra til en mer aktiv kjøreopplevelse.

I utgangspunktet burde vel en hissig twin turbo V8 med 550 hestekrefter gi nok lyd fra seg, men her får den altså drahjelp fra bilstereoen.

BMWs Active Sound Design teknologi overvåker både motorturtall og belastning, samt lyden fra eksosanlegget. Ved hjelp av en avansert DSP (digital signalprosessor) gjengir den en passende motorlyd gjennom høyttalerene på stereoanlegget. Lydnivået tilpasses fart og kjørestil, slik at en plutselig tråkk på gassen resulterer i umiddelbar respons fra både motor og lydanlegg, og velger man «Sport» eller «Sport+» kjøreinnstillinger forandrer også lydnivået seg deretter.

Den nye lydinnovasjonen får kanskje puristene blant oss til å rynke på pannen, men kan være en smak på fremtiden for dagens lydløse elektriske biler, hvor det kan bli aktuelt å legge på motorlyd både innvendig og utvendig.

Det eneste vi egentlig lurer på er om lyden av M5 også kan brukes til en lovlig form for «chip-trimming» av de mer sparsomt motoriserte utgavene? 520D for eksempel?

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top