Search
Generic filters

Elektriske ferger lader trådløst

Batteridrevne ferger som lades uten kabel. Velkommen til fremtiden.

Batteridrevne ferger er ikke dagligdags. Like fullt er de en realitet, og verdens første bilferge ble sjøsatt tidligere i vinter på Vestlandet, nærmere bestemt Sognefjorden.

Men det er ikke rare greiene i forhold til hva de jobber med på Stord. Vi kunne nemlig lese i gårsdagens Aftenposten at de der tester et system for trådløs lading av batteridrevne skip. Ladingen skjer momentant fra fartøyet legger til kai. Ingen koblinger, ingen rengjøring av smuss fra kontaktpunktene. Om det er is eller snø mellom ladepunkt og båt spiller også fint liten rolle. Så lenge det er maksimum 50 cm mellom dem.

Les også: Snart kommer frakten med droneskip

Induksjonslading
Trådløs lading av elektriske landkjøretøy er ikke helt nytt. Det foregår ved hjelp av induksjon, med en ladeplate på understellet, som kan lades opp med en tilsvarende plate på ladestasjonen. I Nederland har de bygget en veistrekning med induksjonslading i elbil-feltet. For ikke å snakke om Formel E, serien for elektriske racerbiler. Bilene ligner utseendemessig på de man ser på Le Mans, men i stedet for å spy ut avfallsstoffer fra enorme diesel- og bensinmotorer, går de på elektrisitet. Og lader med trådløs induksjon.

Enkelte elbiler kan lade med induksjon.
Noen elbiler kan lade med induksjon.

– Med trådløs lading kan batteridrevne rutegående skip bruke hele den korte liggetiden ved land til lading, helt fra det sekundet de klapper til kai, skriver forskere Jon Are Suul og Giuseppe Guidi, ved SINTEF Energi.

Samme som for komfyrer
Teknologien er den samme som brukes i elektriske tannbørster og mobiltelefoner med trådløs lading. Og også biler og busser. Strøm i en spole lager et varierende magnetfelt som igjen overfører elektrisk effekt til en mottakerspole. Denne overtar stafettpinnen, og fører effekten videre til et batteri. Induksjon brukes også i moderne komfyrer, hvor effekten i stedet for å overføres til et batteri, forplanter seg i en gryte og varmer opp denne.

Mer krevende
– Sammenliknet med disse bruksområdene, var utfordringen vår mer krevende, skriver Suul og Guidi. – En buss står i ro på holdeplassen, og avstanden til et ladeelement i veibanen kan ofte gjøres kortere enn 20–30 centimeter. Skip, derimot, kan bevege seg ved kai og trenger mer effekt enn de største systemene som er laget for busser. I vårt prosjekt har vi derfor utviklet et system for trådløs lading som kan overføre opptil 1 megawatt (fem ganger mer enn de største systemene for elbusser) og som tåler avstander på opp til 50 centimeter mellom skipssiden og ladeplaten på land.

Les mer om dette spennende prosjektet i forskernes egen artikkel i Aftenposten.

Artikkelbilde: Batterifergen MF Ampere, Norled.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.