Teknologi

Batteridrevne ferger som lades uten kabel. Velkommen til fremtiden.
Annonse
Annonse
forfatter

Batteridrevne ferger er ikke dagligdags. Like fullt er de en realitet, og verdens første bilferge ble sjøsatt tidligere i vinter på Vestlandet, nærmere bestemt Sognefjorden.

Men det er ikke rare greiene i forhold til hva de jobber med på Stord. Vi kunne nemlig lese i gårsdagens Aftenposten at de der tester et system for trådløs lading av batteridrevne skip. Ladingen skjer momentant fra fartøyet legger til kai. Ingen koblinger, ingen rengjøring av smuss fra kontaktpunktene. Om det er is eller snø mellom ladepunkt og båt spiller også fint liten rolle. Så lenge det er maksimum 50 cm mellom dem.

Les også: Snart kommer frakten med droneskip

Induksjonslading
Trådløs lading av elektriske landkjøretøy er ikke helt nytt. Det foregår ved hjelp av induksjon, med en ladeplate på understellet, som kan lades opp med en tilsvarende plate på ladestasjonen. I Nederland har de bygget en veistrekning med induksjonslading i elbil-feltet. For ikke å snakke om Formel E, serien for elektriske racerbiler. Bilene ligner utseendemessig på de man ser på Le Mans, men i stedet for å spy ut avfallsstoffer fra enorme diesel- og bensinmotorer, går de på elektrisitet. Og lader med trådløs induksjon.

Enkelte elbiler kan lade med induksjon.
Noen elbiler kan lade med induksjon.

– Med trådløs lading kan batteridrevne rutegående skip bruke hele den korte liggetiden ved land til lading, helt fra det sekundet de klapper til kai, skriver forskere Jon Are Suul og Giuseppe Guidi, ved SINTEF Energi.

Samme som for komfyrer
Teknologien er den samme som brukes i elektriske tannbørster og mobiltelefoner med trådløs lading. Og også biler og busser. Strøm i en spole lager et varierende magnetfelt som igjen overfører elektrisk effekt til en mottakerspole. Denne overtar stafettpinnen, og fører effekten videre til et batteri. Induksjon brukes også i moderne komfyrer, hvor effekten i stedet for å overføres til et batteri, forplanter seg i en gryte og varmer opp denne.

Mer krevende
– Sammenliknet med disse bruksområdene, var utfordringen vår mer krevende, skriver Suul og Guidi. – En buss står i ro på holdeplassen, og avstanden til et ladeelement i veibanen kan ofte gjøres kortere enn 20–30 centimeter. Skip, derimot, kan bevege seg ved kai og trenger mer effekt enn de største systemene som er laget for busser. I vårt prosjekt har vi derfor utviklet et system for trådløs lading som kan overføre opptil 1 megawatt (fem ganger mer enn de største systemene for elbusser) og som tåler avstander på opp til 50 centimeter mellom skipssiden og ladeplaten på land.

Les mer om dette spennende prosjektet i forskernes egen artikkel i Aftenposten.

Artikkelbilde: Batterifergen MF Ampere, Norled.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
Etter opptøyene i Washington har de sosiale mediene tatt noen grep. Er det sensur eller ren nødvendighet?
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Årets nye OLED-skjermer fra Philips får en rekke oppdateringer, inkludert en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har utviklet en ny app som lar deg kalibrere TV-en selv ved hjelp av mobilen.
Sony a1 får ikke bare 8K-video og 50 Mp, det er gnistrende raskt også.
BMWs kommende elbil får kjørt seg på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Mange må nå handle elektronikk på nett. Derfor har Elkjøp tredoblet kapasiteten på Live shopping.
OnePlus 9 blir en markant oppgradering i forhold til OnePlus 8, mens skjermene ikke forandrer seg så mye i forhold til i fjor.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.