Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Elbilene får superbatterier

Nye batterier blir billigere og bedre, og fjerner all rekkeviddeangst. Og de kommer før du aner det.

Skrevet av / 05.06.21 - 08:00
Elbilene får superbatterier

I dag er 500 km rekkevidde nært det maksimale for elektriske biler i salg. Om kort tid blir det gjennomsnittlig. De vil dessuten lade raskere. Mye raskere. Om fem-ti år kan du få 400 km rekkevidde på bare 5 minutters lading! Men det krever ny batteriteknologi.

Verden trenger enormt med batterier

Etter hvert som stadig flere ting blir elektriske – ikke minst bilene våre – settes det enorme krav til produksjon av batterier. Både mengden produserte batterier, men også økt kapasitet på cellenivå. Skal alle kjøre elbil, er det viktig at de går lenger og lader raskere, for mindre penger. Dette tvinger frem nye løsninger og teknologier.

Dagens litium-ion-batterier er modne for en seriøs oppgradering. Foto: Creative Commons

I dag er det litium-ion-batterier (Li-ion) i nesten alt. Dette er pålitelige batterier, med lite degradering over tid sammenlignet med eldre teknologier. Men teknologien, som ble lansert på begynnelsen av 1990-tallet, begynner å dra på årene, og det er behov for noe bedre. For eksempel er anoden, altså minus-delen av batterier, en flaskehals som holder på langt færre litium-ioner enn katoden teoretisk kan klare. Og siden ingen konstruksjon er sterkere enn sitt svakeste ledd, er det anoden som bestemmer kapasiteten på hele batteriet.

elektrisk lastebil batterier
Hvis tungtransport skal bli elektrisk, trenger vi å 140-doble verdens batterikapasitet innen 2050. Foto: iStock

Elbiler setter krav

Det er elektriske kjøretøy som for alvor vil sette fart i batterirevolusjonen. Mens konsumentelektronikk i 2020 brukte rundt 40 gigawattimer av verdens batterikapasitet, krevde elektriske kjøretøy 3,5 ganger mer: 140 gigawattimer. For å sette ting litt i perspektiv, trenger man bare én stor bilbatterifabrikk for å dekke hele verdensbehovet for konsumentelektronikk. For eksempel Teslas gigafabrikk i Berlin, hvor de planlegger å produsere mer enn 100 GWh i året når den kommer skikkelig i gang.

batterier superbatterier klima
Klimaendringene krever endringer. Men skal alt gå på batteri, setter det store krav. Foto: iStock

Kapasiteten må 140-dobles

Men vi trenger mer enn en gigafabrikk eller to for å møte verdens batteribehov, når elbilene for alvor skal ta over for de med forbrenningsmotor. Spol frem til 2030, og vi vil ha behov for ca. 2000 GWh årlig produksjon av batterier på verdensbasis, ifølge prognoser. Det er 14 ganger mer enn i 2020! Men i dette tallet inkluderes fremdeles mange kjøretøy med fossilt brennstoff, som for eksempel hybridbiler. Skal hele verdens bilpark kun gå på strøm innen 2050, må kapasiteten øke til 10.000 GWh for lette kjøretøy – mens den må ytterligere dobles for å inkludere busser og tungtransport. Å øke verdens batterikapasitet med 140 ganger(!) fra 2020 til 2035 virker nesten umulig, men det er nettopp det som må skje, ifølge et opprop signert av en rekke internasjonale energi- og klimaforskere, basert på en god haug med forskningspapirer.

Les også Batterirevolusjonen er her! Vi står på terskelen til en batterirevolusjon. Superbatteriene kommer kanskje allerede i år.

Og nå skjer ting raskt. Bidens USA skal bli utslippsfri sektor innen 2035, og oljegiganten Shell er dømt i Nederland til å kutte sine egne klimagassutslipp med 45 prosent innen 2030. Som betyr at oljegigantene kommer til å satse grønt. Fornybar energi trenger lagring, og det blir i form av batterier på industriell skala. Det vil ytterligere sette krav til batteriproduksjonen.

Shell Gas Station
Shell ble akkurat dømt til å kutte klimagassutslippene med 45 prosent innen 2030. Foto: iStock

To teknologier konkurrerer

De siste årene har man forsket på mange nye batteriteknologier, men det ser nå ut til å ha konsolidert ned til to aktuelle teknologier i nærmeste fremtid: Faststoffbatterier (solid state) – som er en ny type batterier – og de eksisterende Li-ion-batteriene men med en ny type anode. Hvor silisium erstatter mye av grafitten, som brukes i dag.

Faststoffbatterier – Den hellige gral

Faststoffbatterier, også kjent som solid state-batterier, er av mange sett på som Den hellige gral innen batterier. Det dreier seg om å bytte ut elektrolytten, som separerer minus fra pluss og som i vanlige Li-ion-batterier er flytende, med en i fast form. Dette for å kunne bruke en anode i rent litium, og unngå den ineffektive grafitten helt.

QuantumScape solid state batteries
QuantumScape er blant de som har kommet lengst med faststoffbatterier. Illustrasjon: QuantumScape

Faststoffbatterier har enorme fordeler. De kan lagre alt fra 2 til 8 ganger så mye som eksisterende Li-ion-batterier, uten å veie noe mer. De er også langt mer miljøvennlige og mye tryggere, ved å ikke inneholde giftstoffer og at de aldri vil ese ut eller eksplodere. Toyota er blant forkjemperne av faststoffbatterier, og mener at deres kommende batteri med rekkevidde på 500 km kan lades fra 0-100 prosent på 10 minutter!

Blant de som hevder å ha kommet lengst med sine faststoffbatterier er QuantumScape. Med Volkswagen som deres største investor hevder de at er at en bil med 300 km rekkevidde, med deres batterier vil kunne øke til 750 kilometer uten å øke størrelsen på batteriet.

Siste nytt derfra er at QuantumSqape innen årsslutt sammen med Volkswagen skal velge seg en lokasjon for sin batterifabrikk. Mest sannsynlig Tyskland. Håpet er å kunne åpne en produksjonslinje med faststoffbatterier innen 2025.

Andre som satser på faststoff er Toyota, Nissan og Honda, som alle har slått seg sammen med Panasonic i en gruppe på totalt 23 selskap, som jobber med faststoffbatterier til fremtidens elbiler. Og Ford og BMW har investert i oppstartsfirma Solid Power. Ford tror faststoff vil være klart for massproduksjon før tiåret er omme.

Henrik Fisker
Henrik Fisker har gitt opp faststoffbatterier. Foto: Wikimedia

Kaldt vann i årene

Å lage stabile faststoffbatterier er slettes ikke uten utfordringer, noe over 40 års forskning uten noe sluttresultat å vise til har vitnet på. Blant annet er det problematisk å få dem til å fungere i temperaturer under 45°C.

Blant de som lenge så ut til å stå foran et gjennombrudd var bilprodusent Fisker. Tidligere i år kom det frem at de har droppet teknologien helt. Til The Verge sa grunnlegger Henrik Fisker:

– Vi brukte lang tid, mange år, på forskning innen faststoffbatterier. Det er en type teknologi hvor du føler du er 90 prosent i mål, du er nesten der, når du finner ut at de siste 10 prosentene er mye vanskeligere enn de første 90. Men det vet du ikke før du kommer til 90 prosent. Da vi nærmet oss en full forståelse av teknologien, skjønte vi at det var mye vanskeligere enn vi hadde forventet i begynnelsen, da vi var veldig begeistret for noen av de tidlige gjennombruddene våre.

Og hva gjelder nevnte QuantumScape, helte en short-seller i april kaldt vann i årene, med sterke påstander om at QuantumScape hadde pyntet på dataene overfor sine investorer. Dette etter samtaler med tidligere ansatte, som alle hevder man er milelangt unna noen løsning:

Har de løst problemene som har stått i veien for faststoffbatteries de siste 50 years, som er hva de hevder? spurte shortseller Scorpion Capital en av de tidligere ansatte om.

– Absolutt ikke. Så mye kan jeg fortelle deg helt sikkert. Svaret på det er absolutt ikke.

Kommer QuantumScape til å ha et produkt i en bil i løpet av de neste 10 årene?

– Absolutt ikke.

Samtaler med andre ansatte vitner om lignende pessimisme.

Likevel er mange optimister rundt teknologien, og Solid Power er blant produsentene som mener de kan starte masseproduksjon i 2026.

Sila Nanotechnologies Battery Cells
Sila Nanotechnologies satser på silisiumanoder. Foto: Sila Nano

Silisiumanoder – den enkleste veien

En annen teknologi, som mange er mer overbevist om, er en hvor man bruker dagens eksisterende Li-ion-prinsipp, men hvor man bytter ut større deler av grafitten med silisium. Silisium kan nemlig holde på ti ganger flere litium-ioner enn grafitt, og dermed tillate et mye mer effektivt batteri. Og best av alt: anodene kan direkte erstatte anoden i dagens batterier, som ellers er identiske. Ingen dyre utskiftinger eller oppgraderinger av batterifabrikkenes produksjonslinjer, med andre ord.

– Om vi skal møte global etterspørsel for elektriske kjøretøy og ha et fornybart system for global energi og transport innen 2050, må den globale batteriproduksjonen øke til 30.000 GWh. Skal vi bruke grafitt-anoder, trenger vi rundt 23 millioner tonn grafitt årlig for å møte denne kapasiteten. Med silisium-anoder trenger vi derimot 5-10 ganger mindre (2-4 millioner tonn) silisium årlig på grunn av den dramatisk høyere kapasiteten pr. kilogram silisium sammenlignet med grafitt.

Dette skrev Craig Weich, Visepresident innen virksomhetsutvikling hos Sila Nanotechnologies i en e-post til meg i februar i fjor.

Craig Weich Sila Nanotechnologies
Craig Weich fra Sila Nanotechnologies hevder at de er klar for masseproduksjon av sine silisiumanoder. Foto: Sila Nano

Men silisiumet har én ulempe, og den er til gjengjeld stor. Nemlig at det utvider seg. Faktisk inntil 300 prosent, når det et fulladet. Dette gir sprekker i konstruksjonen og gjør at batteriet går i stykker etter bare noen få ladesykluser.

Innenfor silisiumanoder er det her forskningen ligger. Den enkleste – og minst imponerende – måten å overkomme problemet på har vært å bare blande en liten dose silisium i grafittanoden. Akkurat nok til å gi en effekt, men uten faren for at silisiumet ikke har nok plass å utvide seg i.

tesla 4680 silicon battery cell
Teslas kommende 4680 battericeller har økt andelen silisium i anoden. Illustrasjon: Tesla

Teslas neste batteri

Tesla bruker allerede litt silisium i sine batterier, for å hente ut litt ekstra kapasitet. Men ikke veldig mye. I Teslas neste generasjon batterier, kalt 4680 etter batteriets bredde og lengde i millimeter, skal mengden økes.

I stedet for eksotisk materiale som for eksempel nanotråder av silisium, eller andre høyrenhets løsninger, vil Tesla i stedet blande inn billig silisium av metallurgisk grad. Normalt bruker man superrent silisium i elektronikk, men Tesla hevder at metallurgisk silisium gir mye billigere batterier, som er viktig for å få ned prisene på elbiler.

Rekkevidden på kjøretøyene vil øke med 16 prosent, i følge Tesla. Beskjedent, og ganske sikkert ikke endestasjonen for Tesla hva batteriutvikling angår.

Europeisk- og amerikansk-produserte Model Y blir første bilmodell ut med Teslas nyeste batteri.

group14 silicon silisium
Group 14 er blant selskapene som satser på superrent silisium i anodene. Foto: Group 14

Superrene anoder

Andre aktører har mer tro på å bruke silisium av reneste type, og heller løse problemene med utvidelse. For eksempel ved å bekle silisium-atomene med et nanobelegg, som hindrer utvidelse under lading.

Blant de som hevder å ha lyktes er Enevate, som har utviklet anoder med mer enn 70% silisium, og som hevder 30-50% høyere batterikapasitet sammenlignet med dagens Li-ion-batterier. Enevate forventer å se sin anodeteknologi i biler på veiene i 2024-25. Blant investorene er Renault-Nissan-Mitsubishi, LG Chem og Samsung.

En annen utvikler er nevnte Sila Nanotechnologies, som er like håpefulle når det kommer til utrulling av teknologien. Deres batterier hevdes å kunne øke kapasiteten med 20-40 prosent over dagens batterier. Blant hovedinvestorene er Daimler (Mercedes) og BMW.

Det er likevel i konsumentelektronikk Sila vil rulle ut teknologien først, og det skal allerede nå være produkter på trappene med Sila-teknologi på innsiden. Noe de bekreftet til undertegnede på en e-post i februar i år.

Xiaomi mi 11 ultra silicon anode silisium
Xiaomi har markedets første mobiltelefon med silisiumanode, nemlig Mi 11 Ultra. Foto: Xiaomi

Hvilke produkter sier ikke Sila noe om, men vi vet at Xiaomi allerede er ute med sin flaggskipmobil Mi 11 Ultra med silisium/oksygen-anode i batteriet. Mon tro om det er Sila-teknologi der i gården?

Interessant nok, mens Volkswagen-gruppen støtter faststoffbatterier, har dattermerket Porsche offentliggjort at de vil satse på silisiumanoder.

Andre produsenter er også på gang, blant annet Group 14, som også hevder å ha løst ekspansjonsproblemet og som allerede har bygget en fabrikk for kommersiell skala for anoder til forbruksbatterier. Innen utgangen av året håper de å ha startet utbyggingen av en langt større fabrikk, til anoder for bilbatterier.

Blant de største investorene her finner vi BASF og kinesiske Amperex (ATL) – en av verdens største batteriprodusenter. OneD, Enovix, Amprius Technologies og Nexeon er noen av de andre aktørene innen silisiumanoder.

Porsche Taycan
Porsche går imot moderselskapet Volkswagen, som satser på faststoffbatterier. Porsche vil heller ha silisiumanoder. Foto/ill: 4Kwallpapers.com

Konsumentprodukter nå, kjøretøy i 2025

Vi har altså sett de første annonserte konsumentproduktene med silisiumanoder. Det vil bare blir flere. Det satses mot kjøretøy i 2024-25. Kort tid etter dette håper faststoffleiren å få ut sine batterier.

Pr. i dag ser det ut til å helle mot at silisiumanoder kan vinne kappløpet for denne gang. Men det vil ikke ende med dette. Faststoffbatterier kan endelig se problemene løst, og det finnes også helt nye teknologier som kan være brukbare. Hva med å bytte ut litiumet helt, til fordel for aluminium-ioner?

Uansett hva slags batterier vi får, vil vi trenge en ufattelig mengde av dem i fremtiden, for det ser ikke ut til at det er noen vei tilbake nå. Verden blir elektrisk, og dermed basta!

Forbehold: Artikkelforfatter har aksjer i REC Silicon, en norsk/amerikansk produsent av polysilisium og silangass.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

McDonald's har fått nok av kreativ KI

Lær blindeskrift med LEGO

Kryptert meldingstjeneste truer med å forlate EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye KI-funksjon anbefalte brukere å ha lim på pizzaen

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

Scroll to Top