Search
Generic filters

Dolby Atmos til Norge

Kristiansand kino er den første kinoen i Skandinavia til å ta i bruk det nye surroundsystemet Dolby Atmos.

Vi har tidligere skrevet om Dolbys revolusjonerende lydformat, som har kapasitet for opptil 64 høyttalerkanaler. Fredag 30. november kan norske kinogjengerne oppleve den nye 3D-surroundlyden for første gang.

– Publikum vil få en helt ny kinoopplevelse. Enkelt forklart gir Dolby Atmos en 3D-surroundlyd, hvor lyden kan styres til 64 ulike kanaler. Hver kanal kan ha sin dedikerte lydfrekvens, dersom filmprodusentene ønsker det, forteller kinodirektør Petter Benestad i Kristiansand kino.

Dolby Atmos ble lansert av Dolby i april 2012. Den første kinoen i verden som ble utstyrt med det helt spesielle surroundanlegget, var Hollywoods Dolby Theatre  i juni. Kun om lag 25 kinoer på verdensbasis har fått installert Dolby Atmos i 2012, og Kristiansand kino så langt er den eneste i Skandinavia.

Kristiansand Kino er den kinoen i landet med høyest besøk pr. innbygger, med totalt ca 370.000 besøkende hvert år. Kinoen er eid av Kristiansand Kommune.

– Vi fikk tilbudet om å være testkino for Dolby Atmos etter at vi ga Film & Kino (bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen) beskjed om at vi ønsker å utmerke oss på lyd. For å trekke publikum er det viktig at kinoene ligger i forkant med tekniske oppdateringer og tilbyr det beste innen lyd og bilde.

Jeg er temmelig sikker på at ingen får noe tilsvarende som dette hjemme i stua noen gang, sier Benestad.

Kristiansand kino har installert Dolby Atmos i sin største sal, Sal 1 med 655 seter. Etter flere vellykkede bransjedemonstrasjoner med imponerte tilskuere, åpnes dørene for vanlig publikum førstkommende fredag.

Første film ut som kjøres med Dolby Atmos-lyd, er den nye DreamWorks Animation-filmen «De fem legendene» («Rise of the Guardians»). Tolkien-eventyret Hobbiten, som har norsk premiere den 12. desember, tar også i bruk det nye lydsystemet.

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!