Search
Generic filters

DNA – det nye lagringsmediet?

Ja, du hørte riktig. For forskere har nemlig lagret en 300-siders bok i en DNA-kode.

Nå har forskere ved Harvard University brukt DNA til å lagre en 300-siders bok, komplett med bilder og Javascript.

Boka heter ”Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves”, og består av 53.426 ord, elleve bilder og en Javascript-applikasjon. Totalt opptar den rundt 600 kb digitalt minne.

Forfatteren av boka, George Church, og Sriram Kosuri, begge fra Harvards Wyss institutt for biologisk inspirert ingeniørkunst, kodet først om boka til HTML, og deretter til en binær tallkode med over fem millioner nuller og ettall.

Tallkoden ble så oversatt til de fire byggesteinene, nukleotidene, i DNA: adenin (A), cytosin (C), tymin (T) og guanin (G). A og C ble brukt til å lagre nullene, og T og G lagret ettallene.

I stedet for å generere én lang DNA-tråd – som er meget dyre og vanskelig å lage kunstig – fremstilte de syntetisk 54.898 smådeler med DNA, hver 159 nukleotider lang. De har alle hver sin ID-nøkkel, slik at et dataprogram enkelt kan sette dem sammen igjen.

Noen hundre kilobytes virker beskjedent i disse dager, men det er en klar forbedring fra tidligere forsøk. I 2009 klarte forskere å lagre 1.688 bits i DNA, mens dette tallet ble økt til 7.920 bits i 2010.

DNA er for tregt, kostbart og upraktisk å bruke som masselagringsmedium, forvent derfor ikke å se dette i smartmobiler med det første. Men det har en utrolig holdbarhet, og kan dessuten lagre informasjon ekstremt tett, hvilket gjør det brukbart til arkivering av data.

Kilde: wired.co.uk

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Les også

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.