Search
Generic filters

Djangofestivalen

Den 23. og 24. januar kan du nyte sigøynerjazz i Django Reinharts ånd, i Oslo.

Fredag 23. januar
HOT CLUB DE NORVÈGE + REMI HARRIS
ULF WAKENIUS, PHILIP CATHERINE, ARILD ANDERSEN
THE ROSENBERGS: MOZES ROSENBERG,
JOHNNY ROSENBERG, JOËL LÖCHER

Lørdag 24. januar
JAZZBANDITT + EVA SCHOLTEN
MARIAN & MIHAI PETRESCU + FIONA MONBET
TRIBUTE TO DJANGO: SAMY DAUSSAT,
NOE REINHARD, WILLIAM BRUNARD + JON LARSEN

For 36. gang arrangeres Djangofestivalen i Norge, og denne gangen slår arrangørene på stortromma ved å invitere en perlerekke av klodens mest kjente musikere i sjangeren, til en to dagers bursdagsfeiring for gitarfenomenet Django Reinhardt. I de senere år har Djangomusikken fått et fantastisk gjennombrudd internasjonalt, med titusenvis av yngre musikere som utforsker den eksentriske sigøynerjazzen, men i Norge har vi allerede siden Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate» (1982) vært kjent med musikken, takket være Hot Club de Norvège, som startet det hele.

Djangofestivalen ble første gang arrangert i Norge i januar 1980. Initiativtaker var gitaristen Jon Larsen, og målsetningen var ”å skape et inspirerende, stimulerende og profesjonelt forum for Djangomusikk i Norge”. Festivalen har siden den gang blitt arrangert hvert eneste år, og konseptet er med tiden blitt etterfulgt i over 50 andre land, men verdens eldste Djangofestival er ugjenkallelig norsk.

Django Reinhart i New York 1947.
Django Reinhart i New York 1947. Pressefoto: William Gottlieb

Djangomusikk
Musikkformen, som i mangel av noe bedre navn fortsatt bare kalles djangomusikk (alternativt stringswing, gypsy jazz, jazz manouch, eller liknende), ble utviklet av Jean Baptiste ”Django” Reinhardt (1910-1953), fransk manouche (sigøyner). Han regnes som Europas første originale jazzmusiker, og blandet impulsene fra den første amerikanske jazzen med elementer fra sigøynermusikken og den klassiske, europeiske kunstmusikken. Etter Django gikk musikken i glemmeboka, men fikk en renessanse i Europa ca 1990, og i resten av verden ca ti år senere. Nå, i 2015, feires Django over hele kloden, og en helt ny generasjon musikere fortsetter å utforske den magiske Djangomusikken.

De beste musikerne i sjangeren
Blant de som har hatt sin debut på Djangofestivalen er: Ola Kvernberg (2000), Jimmy Rosenberg (1993), Angelo Debarre (1989), Stochelo Rosenberg (1990), Florin Niculescu (2002) og Adrien Moignard (2009). Andre høydepunkter i festivalens historie er veteran-jam med norske swinglegender (1982), Babik Reinhardt (1990), Stéphane Grappelli (1993) og Taraf de Haïdouk (1996).

Presenterer sigøynerkulturen
I pressemeldingen kan vi lese: ”Djangofestivalen i Norge presenterer på en positiv måte minoritetskulturen til sigøynerne, for det er fortsatt hovedsakelig i de europeiske sigøynerleirene at djangomusikken videreutvikles. Dette etniske perspektivet har siden starten i 1980 vært Djangofestivalens unike bidrag til mangfoldet i Norge. Ringvirkningene går langt ut over de spesielt musikkinteresserte.”

Djangofestivalen har i alle år blitt drevet på idealistisk grunnlag, uten noen som helst form for økonomisk støtte, med gratisarbeidende arrangører, og med billettsalget som budsjettgrunnlag. Siden 1993 har Djangofestivalen hatt Cosmopolite i Oslo, ved Miloud Guiderk, som teknisk arrangør.

Sjekk Djangofestivalen på Facebook

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.