Djangofestivalen

Den 23. og 24. januar kan du nyte sigøynerjazz i Django Reinharts ånd, i Oslo.

Fredag 23. januar
HOT CLUB DE NORVÈGE + REMI HARRIS
ULF WAKENIUS, PHILIP CATHERINE, ARILD ANDERSEN
THE ROSENBERGS: MOZES ROSENBERG,
JOHNNY ROSENBERG, JOËL LÖCHER

Lørdag 24. januar
JAZZBANDITT + EVA SCHOLTEN
MARIAN & MIHAI PETRESCU + FIONA MONBET
TRIBUTE TO DJANGO: SAMY DAUSSAT,
NOE REINHARD, WILLIAM BRUNARD + JON LARSEN

For 36. gang arrangeres Djangofestivalen i Norge, og denne gangen slår arrangørene på stortromma ved å invitere en perlerekke av klodens mest kjente musikere i sjangeren, til en to dagers bursdagsfeiring for gitarfenomenet Django Reinhardt. I de senere år har Djangomusikken fått et fantastisk gjennombrudd internasjonalt, med titusenvis av yngre musikere som utforsker den eksentriske sigøynerjazzen, men i Norge har vi allerede siden Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate» (1982) vært kjent med musikken, takket være Hot Club de Norvège, som startet det hele.

Djangofestivalen ble første gang arrangert i Norge i januar 1980. Initiativtaker var gitaristen Jon Larsen, og målsetningen var ”å skape et inspirerende, stimulerende og profesjonelt forum for Djangomusikk i Norge”. Festivalen har siden den gang blitt arrangert hvert eneste år, og konseptet er med tiden blitt etterfulgt i over 50 andre land, men verdens eldste Djangofestival er ugjenkallelig norsk.

Django Reinhart i New York 1947.
Django Reinhart i New York 1947. Pressefoto: William Gottlieb

Djangomusikk
Musikkformen, som i mangel av noe bedre navn fortsatt bare kalles djangomusikk (alternativt stringswing, gypsy jazz, jazz manouch, eller liknende), ble utviklet av Jean Baptiste ”Django” Reinhardt (1910-1953), fransk manouche (sigøyner). Han regnes som Europas første originale jazzmusiker, og blandet impulsene fra den første amerikanske jazzen med elementer fra sigøynermusikken og den klassiske, europeiske kunstmusikken. Etter Django gikk musikken i glemmeboka, men fikk en renessanse i Europa ca 1990, og i resten av verden ca ti år senere. Nå, i 2015, feires Django over hele kloden, og en helt ny generasjon musikere fortsetter å utforske den magiske Djangomusikken.

De beste musikerne i sjangeren
Blant de som har hatt sin debut på Djangofestivalen er: Ola Kvernberg (2000), Jimmy Rosenberg (1993), Angelo Debarre (1989), Stochelo Rosenberg (1990), Florin Niculescu (2002) og Adrien Moignard (2009). Andre høydepunkter i festivalens historie er veteran-jam med norske swinglegender (1982), Babik Reinhardt (1990), Stéphane Grappelli (1993) og Taraf de Haïdouk (1996).

Presenterer sigøynerkulturen
I pressemeldingen kan vi lese: ”Djangofestivalen i Norge presenterer på en positiv måte minoritetskulturen til sigøynerne, for det er fortsatt hovedsakelig i de europeiske sigøynerleirene at djangomusikken videreutvikles. Dette etniske perspektivet har siden starten i 1980 vært Djangofestivalens unike bidrag til mangfoldet i Norge. Ringvirkningene går langt ut over de spesielt musikkinteresserte.”

Djangofestivalen har i alle år blitt drevet på idealistisk grunnlag, uten noen som helst form for økonomisk støtte, med gratisarbeidende arrangører, og med billettsalget som budsjettgrunnlag. Siden 1993 har Djangofestivalen hatt Cosmopolite i Oslo, ved Miloud Guiderk, som teknisk arrangør.

Sjekk Djangofestivalen på Facebook

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.