Musikk

Den 23. og 24. januar kan du nyte sigøynerjazz i Django Reinharts ånd, i Oslo.
Annonse
Annonse
forfatter

Fredag 23. januar
HOT CLUB DE NORVÈGE + REMI HARRIS
ULF WAKENIUS, PHILIP CATHERINE, ARILD ANDERSEN
THE ROSENBERGS: MOZES ROSENBERG,
JOHNNY ROSENBERG, JOËL LÖCHER

Lørdag 24. januar
JAZZBANDITT + EVA SCHOLTEN
MARIAN & MIHAI PETRESCU + FIONA MONBET
TRIBUTE TO DJANGO: SAMY DAUSSAT,
NOE REINHARD, WILLIAM BRUNARD + JON LARSEN

For 36. gang arrangeres Djangofestivalen i Norge, og denne gangen slår arrangørene på stortromma ved å invitere en perlerekke av klodens mest kjente musikere i sjangeren, til en to dagers bursdagsfeiring for gitarfenomenet Django Reinhardt. I de senere år har Djangomusikken fått et fantastisk gjennombrudd internasjonalt, med titusenvis av yngre musikere som utforsker den eksentriske sigøynerjazzen, men i Norge har vi allerede siden Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate» (1982) vært kjent med musikken, takket være Hot Club de Norvège, som startet det hele.

Djangofestivalen ble første gang arrangert i Norge i januar 1980. Initiativtaker var gitaristen Jon Larsen, og målsetningen var ”å skape et inspirerende, stimulerende og profesjonelt forum for Djangomusikk i Norge”. Festivalen har siden den gang blitt arrangert hvert eneste år, og konseptet er med tiden blitt etterfulgt i over 50 andre land, men verdens eldste Djangofestival er ugjenkallelig norsk.

Django Reinhart i New York 1947.
Django Reinhart i New York 1947. Pressefoto: William Gottlieb

Djangomusikk
Musikkformen, som i mangel av noe bedre navn fortsatt bare kalles djangomusikk (alternativt stringswing, gypsy jazz, jazz manouch, eller liknende), ble utviklet av Jean Baptiste ”Django” Reinhardt (1910-1953), fransk manouche (sigøyner). Han regnes som Europas første originale jazzmusiker, og blandet impulsene fra den første amerikanske jazzen med elementer fra sigøynermusikken og den klassiske, europeiske kunstmusikken. Etter Django gikk musikken i glemmeboka, men fikk en renessanse i Europa ca 1990, og i resten av verden ca ti år senere. Nå, i 2015, feires Django over hele kloden, og en helt ny generasjon musikere fortsetter å utforske den magiske Djangomusikken.

Annonse

De beste musikerne i sjangeren
Blant de som har hatt sin debut på Djangofestivalen er: Ola Kvernberg (2000), Jimmy Rosenberg (1993), Angelo Debarre (1989), Stochelo Rosenberg (1990), Florin Niculescu (2002) og Adrien Moignard (2009). Andre høydepunkter i festivalens historie er veteran-jam med norske swinglegender (1982), Babik Reinhardt (1990), Stéphane Grappelli (1993) og Taraf de Haïdouk (1996).

Presenterer sigøynerkulturen
I pressemeldingen kan vi lese: ”Djangofestivalen i Norge presenterer på en positiv måte minoritetskulturen til sigøynerne, for det er fortsatt hovedsakelig i de europeiske sigøynerleirene at djangomusikken videreutvikles. Dette etniske perspektivet har siden starten i 1980 vært Djangofestivalens unike bidrag til mangfoldet i Norge. Ringvirkningene går langt ut over de spesielt musikkinteresserte.”

Djangofestivalen har i alle år blitt drevet på idealistisk grunnlag, uten noen som helst form for økonomisk støtte, med gratisarbeidende arrangører, og med billettsalget som budsjettgrunnlag. Siden 1993 har Djangofestivalen hatt Cosmopolite i Oslo, ved Miloud Guiderk, som teknisk arrangør.

Sjekk Djangofestivalen på Facebook

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde