Djangofestivalen

Den 23. og 24. januar kan du nyte sigøynerjazz i Django Reinharts ånd, i Oslo.

Skrevet av / 19.01.15 - 16:07
Djangofestivalen

Fredag 23. januar
HOT CLUB DE NORVÈGE + REMI HARRIS
ULF WAKENIUS, PHILIP CATHERINE, ARILD ANDERSEN
THE ROSENBERGS: MOZES ROSENBERG,
JOHNNY ROSENBERG, JOËL LÖCHER

Lørdag 24. januar
JAZZBANDITT + EVA SCHOLTEN
MARIAN & MIHAI PETRESCU + FIONA MONBET
TRIBUTE TO DJANGO: SAMY DAUSSAT,
NOE REINHARD, WILLIAM BRUNARD + JON LARSEN

For 36. gang arrangeres Djangofestivalen i Norge, og denne gangen slår arrangørene på stortromma ved å invitere en perlerekke av klodens mest kjente musikere i sjangeren, til en to dagers bursdagsfeiring for gitarfenomenet Django Reinhardt. I de senere år har Djangomusikken fått et fantastisk gjennombrudd internasjonalt, med titusenvis av yngre musikere som utforsker den eksentriske sigøynerjazzen, men i Norge har vi allerede siden Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate» (1982) vært kjent med musikken, takket være Hot Club de Norvège, som startet det hele.

Djangofestivalen ble første gang arrangert i Norge i januar 1980. Initiativtaker var gitaristen Jon Larsen, og målsetningen var ”å skape et inspirerende, stimulerende og profesjonelt forum for Djangomusikk i Norge”. Festivalen har siden den gang blitt arrangert hvert eneste år, og konseptet er med tiden blitt etterfulgt i over 50 andre land, men verdens eldste Djangofestival er ugjenkallelig norsk.

Django Reinhart i New York 1947.
Django Reinhart i New York 1947. Pressefoto: William Gottlieb

Djangomusikk
Musikkformen, som i mangel av noe bedre navn fortsatt bare kalles djangomusikk (alternativt stringswing, gypsy jazz, jazz manouch, eller liknende), ble utviklet av Jean Baptiste ”Django” Reinhardt (1910-1953), fransk manouche (sigøyner). Han regnes som Europas første originale jazzmusiker, og blandet impulsene fra den første amerikanske jazzen med elementer fra sigøynermusikken og den klassiske, europeiske kunstmusikken. Etter Django gikk musikken i glemmeboka, men fikk en renessanse i Europa ca 1990, og i resten av verden ca ti år senere. Nå, i 2015, feires Django over hele kloden, og en helt ny generasjon musikere fortsetter å utforske den magiske Djangomusikken.

De beste musikerne i sjangeren
Blant de som har hatt sin debut på Djangofestivalen er: Ola Kvernberg (2000), Jimmy Rosenberg (1993), Angelo Debarre (1989), Stochelo Rosenberg (1990), Florin Niculescu (2002) og Adrien Moignard (2009). Andre høydepunkter i festivalens historie er veteran-jam med norske swinglegender (1982), Babik Reinhardt (1990), Stéphane Grappelli (1993) og Taraf de Haïdouk (1996).

Presenterer sigøynerkulturen
I pressemeldingen kan vi lese: ”Djangofestivalen i Norge presenterer på en positiv måte minoritetskulturen til sigøynerne, for det er fortsatt hovedsakelig i de europeiske sigøynerleirene at djangomusikken videreutvikles. Dette etniske perspektivet har siden starten i 1980 vært Djangofestivalens unike bidrag til mangfoldet i Norge. Ringvirkningene går langt ut over de spesielt musikkinteresserte.”

Djangofestivalen har i alle år blitt drevet på idealistisk grunnlag, uten noen som helst form for økonomisk støtte, med gratisarbeidende arrangører, og med billettsalget som budsjettgrunnlag. Siden 1993 har Djangofestivalen hatt Cosmopolite i Oslo, ved Miloud Guiderk, som teknisk arrangør.

Sjekk Djangofestivalen på Facebook

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Har ChatGPT blitt dummere?

Scroll to Top