Teknologi

I romfarts-testsenteret i Nederland har de konstruert et basshorn som spiller så høyt at det ville vært selvmord å oppleve.
Annonse
Annonse
forfatter

“Du kan godt få høre hva vi holder på med – men da må vi drepe deg.“

Den vendingen har vi hørt ofte på film, men på den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs testsenter i Noordwijk i Nederland skal advarselen tas helt bokstavelig. Og det er ikke fordi det er topphemmelig. Det er bare HØYT!

På senteret finner man Large European Acoustic Facility, hvor man tester om satellitter kan tåle de akustiske påvirkningene som de utsettes for under rakettoppskytingen. Til det formålet har forskerne bygd et sett basshorn som overgår det meste annet i akustisk lydnivå. Hornene munner ut i et rom på 11 x 9 x 16,4 meter. Når det fyres opp for hornene ved å sende nitrogen under trykk gjennom dem, når lydtrykket heftige 154 dB.

For å få et inntrykk av skalaen, ville en alminnelig bokhyllehøyttaler med en følsomhet på 88 dB kreve 4 megawatt (4 millioner watt!) forsterkereffekt for å produsere samme lydtrykk. Forutsatt at den tålte det.

Det skal man imidlertid ikke ønske, ettersom den akustiske energien fra lydkanonene er så stor, at den i følge de nederlandske romforskerne ville bety døden for en menneske som befant seg i samme rom. Så vi må av samme grunn anta, at det er en tidsforsinkelse på de kontrollhåndtakene som personen på bildet betjener.

Annonse

Selv om det er drepende høyt, er 154 desibel på ingen måte verdensrekord i lydtrykk. Der brasilianske bilstereofirmaet Team Shocker har prestert et lydtrykk på over 180 dB!

Mens romforskere gjør kontrollerte forsøk med basshorn i sementkjellere, oppnår bilstereofreaks absolutt skadelige lydtrykk i dB drag racing-konkurranser.
Mens romforskere gjør kontrollerte forsøk med basshorn i sementkjellere, oppnår bilstereofreaks absolutt skadelige lydtrykk i dB drag racing-konkurranser.

Les også: Menn vil have BASS!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.