Teknologi

I romfarts-testsenteret i Nederland har de konstruert et basshorn som spiller så høyt at det ville vært selvmord å oppleve.
Annonse
Annonse
forfatter

“Du kan godt få høre hva vi holder på med – men da må vi drepe deg.“

Den vendingen har vi hørt ofte på film, men på den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs testsenter i Noordwijk i Nederland skal advarselen tas helt bokstavelig. Og det er ikke fordi det er topphemmelig. Det er bare HØYT!

På senteret finner man Large European Acoustic Facility, hvor man tester om satellitter kan tåle de akustiske påvirkningene som de utsettes for under rakettoppskytingen. Til det formålet har forskerne bygd et sett basshorn som overgår det meste annet i akustisk lydnivå. Hornene munner ut i et rom på 11 x 9 x 16,4 meter. Når det fyres opp for hornene ved å sende nitrogen under trykk gjennom dem, når lydtrykket heftige 154 dB.

For å få et inntrykk av skalaen, ville en alminnelig bokhyllehøyttaler med en følsomhet på 88 dB kreve 4 megawatt (4 millioner watt!) forsterkereffekt for å produsere samme lydtrykk. Forutsatt at den tålte det.

Det skal man imidlertid ikke ønske, ettersom den akustiske energien fra lydkanonene er så stor, at den i følge de nederlandske romforskerne ville bety døden for en menneske som befant seg i samme rom. Så vi må av samme grunn anta, at det er en tidsforsinkelse på de kontrollhåndtakene som personen på bildet betjener.

Selv om det er drepende høyt, er 154 desibel på ingen måte verdensrekord i lydtrykk. Der brasilianske bilstereofirmaet Team Shocker har prestert et lydtrykk på over 180 dB!

Mens romforskere gjør kontrollerte forsøk med basshorn i sementkjellere, oppnår bilstereofreaks absolutt skadelige lydtrykk i dB drag racing-konkurranser.
Mens romforskere gjør kontrollerte forsøk med basshorn i sementkjellere, oppnår bilstereofreaks absolutt skadelige lydtrykk i dB drag racing-konkurranser.

Les også: Menn vil have BASS!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Det er i hvert fall hva som hevdes om Mad Catz R.A.T. DWS trådløse spillmus.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
AOC og Porsche Design har med PD27 gått sammen om å lage en fet 240 Hz gamingskjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.