Search
Generic filters

Det ultimate basshorn – som ingen får høre

I romfarts-testsenteret i Nederland har de konstruert et basshorn som spiller så høyt at det ville vært selvmord å oppleve.

“Du kan godt få høre hva vi holder på med – men da må vi drepe deg.“

Den vendingen har vi hørt ofte på film, men på den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs testsenter i Noordwijk i Nederland skal advarselen tas helt bokstavelig. Og det er ikke fordi det er topphemmelig. Det er bare HØYT!

På senteret finner man Large European Acoustic Facility, hvor man tester om satellitter kan tåle de akustiske påvirkningene som de utsettes for under rakettoppskytingen. Til det formålet har forskerne bygd et sett basshorn som overgår det meste annet i akustisk lydnivå. Hornene munner ut i et rom på 11 x 9 x 16,4 meter. Når det fyres opp for hornene ved å sende nitrogen under trykk gjennom dem, når lydtrykket heftige 154 dB.

For å få et inntrykk av skalaen, ville en alminnelig bokhyllehøyttaler med en følsomhet på 88 dB kreve 4 megawatt (4 millioner watt!) forsterkereffekt for å produsere samme lydtrykk. Forutsatt at den tålte det.

Det skal man imidlertid ikke ønske, ettersom den akustiske energien fra lydkanonene er så stor, at den i følge de nederlandske romforskerne ville bety døden for en menneske som befant seg i samme rom. Så vi må av samme grunn anta, at det er en tidsforsinkelse på de kontrollhåndtakene som personen på bildet betjener.

Selv om det er drepende høyt, er 154 desibel på ingen måte verdensrekord i lydtrykk. Der brasilianske bilstereofirmaet Team Shocker har prestert et lydtrykk på over 180 dB!

Mens romforskere gjør kontrollerte forsøk med basshorn i sementkjellere, oppnår bilstereofreaks absolutt skadelige lydtrykk i dB drag racing-konkurranser.
Mens romforskere gjør kontrollerte forsøk med basshorn i sementkjellere, oppnår bilstereofreaks absolutt skadelige lydtrykk i dB drag racing-konkurranser.

Les også: Menn vil have BASS!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.