Denne dronen redder liv

En tysk veldedighetsorganisasjon har satt sammen et oktakopter som kan frakte en hjertestarter til hjerteinfarkt-ofre, raskere enn en ambulanse.

Oktakopteret, som er et helikopter med åtte propeller, er helautomatisk. Det fungerer via en smarttelefonapp. Skulle ulykken forekomme, åpner noen i nærheten av hjerteinfarkt-ofret appen og trykker på knappen for hjertestarter. GPS-koordinatene blir automatisk sendt til sentralen hvor oktakopteret befinner seg, slik at dette flyr – helt av seg selv – til nevnte sted ved hjelp av GPS-satellitter.

Dronen har en rekkevidde på 15 km og kan fly opptil 70 km/t i alt slags vær. Den har en diameter på en meter og slipper lasten med fallskjerm når den ankommer ulykkesstedet. Prisen på 20.000 euro er langt mindre enn prisen for en vanlig ambulanse. Dronen er tiltenkt rurale områder hvor det er få ambulanser.

Dronen er utviklet av Height Tech, et firma som bruker droner til en rekke oppgaver, som filmproduksjon, overvåkning, flyfotografering av områder og inspeksjon av signalmaster.

Den tyske nødetaten hyller oppfinnelsen men advarer folk mot for høye forhåpninger. ”Det gjenstår å se hvor mye disse dronene kan hjelpe,” uttalte Marco König fra den tyske nødetaten, til nyhetstjenesten thelocal.de.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Ny Nord N-serie er de billigste mobilene fra OnePlus til dato.
Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.