Datahjernen blir mer menneskelig

Forskere har utviklet en krets med menneskelignende egenskaper.

Skrevet av / 15.05.15 - 12:00
Datahjernen blir mer menneskelig

Forskere hos University of California Santa Barbara, mer spesifikt i avdelingen for elektriske og dataingeniørfag, har konstruert en krets som har klart å klassifisere bilder av bokstaver. Det skriver PC Mag.

For mennesker er dette en enkel oppgave, men datamaskiner tenker ikke som mennesker, og når forskerne ved hjelp av 100 kunstige synapser har klart denne bragden, er det en stor greie.

– Det er et lite, men viktig steg, sa professor Dmitri Strukov i en pressemelding.

Forskerne håper at kretsen med tid og stunder kan oppskaleres. Menneskehjernen har rundt en billiard (en million milliarder) synapser, så det er enda en god vei å gå for at datamaskinene skal kunne konkurrere med oss mennesker. Men som teknologien har gått de siste årene, synes ingenting lenger umulig.

Kjenner igjen bokstaver
Den kunstige ”hjernen” som til nå er konstruert, kan utføre enkelte funksjoner som å klassifisere formen på bokstaver og deres relative posisjon til hverandre og hente ut meningen av et ord eller en setning innen en brøkdel av et sekund. En tradisjonell datamaskin bruker mye mer tid og energi på å utføre samme oppgave.

I den demonstrasjon klarte en kunstig nevrologisk krets å klassifisere bokstavene Z, V og N ut ifra bilder. Selv når bokstavene var skrevet med ulike stiler, og hvor det var lagt til støy i bildet, litt på samme måte som når vi mennesker klarer å skille ut venner fra en folkemengde.

– Selv om kretsen var veldig liten sammenlignet med brukbare nettverk, er den stor nok til å bevise konseptet rundt brukbarhet, sa forsker Merrikh-Bayat i samme pressemelding.

– Etter hvert som flere løsninger på teknologiske utfordringer kommer på banen, vil teknologien kunne komme på markedet tidligere.

Memristor
Nøkkelen til teknologien er en såkalt memristor, en kombinasjon av ”memory” og ”resistor”. En elektronisk komponent hvor motstanden forandrer seg avhengig av hvilken vei den elektriske ladningen flyter. I motsetning til vanlige transistorer, virker memristorer ut ifra såkalt ikonisk bevegelse, på samme måte som menneskelige nerveceller genererer elektriske signaler.

Det som er spennende, er at i motsetning til mer eksotiske løsninger, er det ikke vanskelig å se for seg denne teknologien integrert i vanlige prosesseringsenheter og at den kan gi fremtidige datamaskiner et seriøst løft, sa Mirko Prezioso, leder for forskningsprosjektet.

Kilde: PC Mag

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Nå gjelder EUs strenge nettverksregler

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Scroll to Top