nyhet

CES 2019: Kvantedatamaskinen er her

IBM viste fram verdens første kommersielt tilgjengelige kvantedatamaskin i Las Vegas.

Skrevet av / 10.01.19 - 13:59
CES 2019: Kvantedatamaskinen er her

Kvantedatamaskinen har i mange år vært datateknologiens hellige gral: En datamaskin som i stedet for å langsomt tygge seg gjennom endeløse rekker av nuller og ettall i sin programkode, kan kjøre alle mulige utfall på en gang og komme fram til resultatet. Problemet er bare at man maskiner av den typen hittil kun har eksistert som forsøksoppstillinger i forskningslaboratorier – hvor det så lang har vært vanskelig å bevise at de i det hele tatt fungerer.

Fram til i dag da IBM på CES i Las Vegas presenterte det de selv betegner som verdens første kommersielle kvantedatamaskin.

IBM Q System One er en 20 kvantebits-datamaskin i ulastelig design som skulle kunne romme alt som trengs for at en virksomhet kan begynne å eksperimentere med kvanteberegninger. Men noter deg ordet «eksperimentere», for det krever fortsatt en god porsjon sportsånd og vitenskapelig nysgjerrighet for å bruke den tre meter høye terningen til noe konkret. Og selv kvantedatamaskinen ligner en rekvisitt fra en fremtidsfilm er regnekraften forankret i nåtiden.

Kun en begynnelse

IBM Q System One inneholder 20 kvantebits. Til sammenligning hadde Googles D-Wave kvantedatamaskin – som vi har skrevet om tidligere – 28 kvantebits. Og til tross for at maskinens algoritmer var 35.000 ganger mer effektive enn tradisjonelle programmer, så var D-Wave likevel litt tregere enn en alminnelig stasjonær PC anno 2014. Samtidig er det også problematisk at «hjernen» i maskinen kun kan fungere når innmaten kjøles ned til en temperatur rett over det absolutte nullpunk (-273 grader celcius). Og da kun i 100 millisekunder om gangen.

Men det ser vilt ut. Og bare det at man har klart å utvikle teknologien til den grad det er mulig at maskinen (og dens massive kjølesystem) kan pakkes inn og selges, er en bedrift i seg selv. Og IBM lover at maskinen kan oppgraderes senere. Den tradisjonelle datamaskinen har jo også kommet langt siden de første IBM mainframe-maskinene ble lansert i 1952.

Les også: Verden går på kvantemekanikk

Kilde: TechCrunch

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Nå gjelder EUs strenge nettverksregler

Luna 25 krasjet på månen

Nå kan Google oppsummere for deg

Russlands første romrakett på 50 år

De første turistene i verdensrommet

Google Assistant får AI-motor

Scroll to Top