Search
Generic filters

Blinde ser med elektronisk brikke

En databrikke implantert i en blind persons hjerne gjør at vedkommende kan se.

Databrikkene lages av Monash Vision Group ved Monash University i Australia, og implanteres i personens visuelle korteks, hjernedelen ved bakhodet som styrer synet. De kobles trådløst til et par briller, som har et lite videokamera som fanger alt i lavoppløst svart/hvitt.

Det elektroniske videosignalet sendes til en dataprosessor hvor et spesialutviklet program konverterer dataene til signaler som hjernen forstår, og sender disse signalene videre til den implanterte brikken. Hjernen bruker så signalene til å bygge opp igjen bildet som kameraet har fanget opp.

Det lavoppløste bildet er ikke bra nok til at en person kan lese eller kjøre bil. Ennå.

Elektrisk kapasitet
Hovedutfordringen med teknologien er elektrisk kapasitet. Sammenliknet med et implantat man bruker for hørsel er informasjonen mye større. Mengden prosessorkraft og antallet elektroder som trengs er derfor stor. Et høreimplantat krever ca 15 elektroder, mens den visuelle korteksen må ha 600, altså 40 ganger flere. Dette er for lavoppløst video i svart/hvitt. Et typisk 1,4V batteri for høreimplantat gir 520 milliamperetimer (mAh), og det skal lades hver dag. Ganger man opp dette med 40, ender vi opp med over 20.000 mAh. Det er bare for implantatet. Videokameraet i brillene skal også drives. Vi ender med en seriøs batteripakke å drasse på. Her må det komme en løsning før produktet kan bli en realitet for brukerne. Likevel vil vi tro at det å drasse på en svær batteripakke er noe mange blinde er villige til å gjøre, dersom det gir dem synet.

monash.edu.au

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.
Med Yeti X World of Warcraft Edition kan spillere modulere stemmen sin, og tilføre spillopplevelsen nye underholdende lyder.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!