Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Blinde ser med elektronisk brikke

En databrikke implantert i en blind persons hjerne gjør at vedkommende kan se.

Skrevet av / 29.04.12 - 08:20
Blinde ser med elektronisk brikke

Databrikkene lages av Monash Vision Group ved Monash University i Australia, og implanteres i personens visuelle korteks, hjernedelen ved bakhodet som styrer synet. De kobles trådløst til et par briller, som har et lite videokamera som fanger alt i lavoppløst svart/hvitt.

Det elektroniske videosignalet sendes til en dataprosessor hvor et spesialutviklet program konverterer dataene til signaler som hjernen forstår, og sender disse signalene videre til den implanterte brikken. Hjernen bruker så signalene til å bygge opp igjen bildet som kameraet har fanget opp.

Det lavoppløste bildet er ikke bra nok til at en person kan lese eller kjøre bil. Ennå.

Elektrisk kapasitet
Hovedutfordringen med teknologien er elektrisk kapasitet. Sammenliknet med et implantat man bruker for hørsel er informasjonen mye større. Mengden prosessorkraft og antallet elektroder som trengs er derfor stor. Et høreimplantat krever ca 15 elektroder, mens den visuelle korteksen må ha 600, altså 40 ganger flere. Dette er for lavoppløst video i svart/hvitt. Et typisk 1,4V batteri for høreimplantat gir 520 milliamperetimer (mAh), og det skal lades hver dag. Ganger man opp dette med 40, ender vi opp med over 20.000 mAh. Det er bare for implantatet. Videokameraet i brillene skal også drives. Vi ender med en seriøs batteripakke å drasse på. Her må det komme en løsning før produktet kan bli en realitet for brukerne. Likevel vil vi tro at det å drasse på en svær batteripakke er noe mange blinde er villige til å gjøre, dersom det gir dem synet.

monash.edu.au

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top