Blinde ser med elektronisk brikke

En databrikke implantert i en blind persons hjerne gjør at vedkommende kan se.
Annonse
Annonse
forfatter

Databrikkene lages av Monash Vision Group ved Monash University i Australia, og implanteres i personens visuelle korteks, hjernedelen ved bakhodet som styrer synet. De kobles trådløst til et par briller, som har et lite videokamera som fanger alt i lavoppløst svart/hvitt.

Det elektroniske videosignalet sendes til en dataprosessor hvor et spesialutviklet program konverterer dataene til signaler som hjernen forstår, og sender disse signalene videre til den implanterte brikken. Hjernen bruker så signalene til å bygge opp igjen bildet som kameraet har fanget opp.

Det lavoppløste bildet er ikke bra nok til at en person kan lese eller kjøre bil. Ennå.

Elektrisk kapasitet
Hovedutfordringen med teknologien er elektrisk kapasitet. Sammenliknet med et implantat man bruker for hørsel er informasjonen mye større. Mengden prosessorkraft og antallet elektroder som trengs er derfor stor. Et høreimplantat krever ca 15 elektroder, mens den visuelle korteksen må ha 600, altså 40 ganger flere. Dette er for lavoppløst video i svart/hvitt. Et typisk 1,4V batteri for høreimplantat gir 520 milliamperetimer (mAh), og det skal lades hver dag. Ganger man opp dette med 40, ender vi opp med over 20.000 mAh. Det er bare for implantatet. Videokameraet i brillene skal også drives. Vi ender med en seriøs batteripakke å drasse på. Her må det komme en løsning før produktet kan bli en realitet for brukerne. Likevel vil vi tro at det å drasse på en svær batteripakke er noe mange blinde er villige til å gjøre, dersom det gir dem synet.

monash.edu.au

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter