Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Audis superbil får laserlykter

Audis nye R8 LMX får laserlys med superlang rekkevidde!

Skrevet av / 20.05.14 - 11:15
Audis superbil får laserlykter

Audi var den første bilprodusenten til å introdusere frontlykter med lysdioder (LED). Nå går de et skritt videre: Ved å montere blå lasere i lyktene kan kjørebanen bli opplyst så langt øyet rekker. Når hastigheten overstiger 60 km/t, kobles laserlysene inn og fordobler både rekkevidden og lysstyrken på det (LED-baserede) lange lys.

Man kan dog ikke bruke laserlyset i sin rå form, som består av 8 syltynne (0,3 mm) blå prikker. De 8 laserne skytes i stedet mot et fosforlag, som omdanner energien til hvitt lys.

audi-R8-LMX-laser-headlight-01

For ikke å blende motgående trafikk eller fotgjengere, har lyktene også innebyggde kameraer, og justerer lysbildet etter hva lyktene treffer.

I første omgang er det supersportsbilen R8 LMX som får nyte godt av laserteknikken. Og med en midtmontert 570 hesters V10 motor er det kjekt med best mulig sikt fremover! R8 LMX skal koste 210.000 euro (ca. 1,7 millioner NOK før avgifer). Audi har god tradisjon for å gradvis la spissteknologi dale ned til de mer «normale» bilene, så det kan nok tenkes at laserlys vil bli en opsjon på A8 og A7 etter hvert.

Laserlysene brukes også på racerbilen R8 E-Tron under 24-timersløpet i Le Mans som går av stabelen 14. juni.
Audi-R18-e-tron-Quattro-Laser-Headlights-0
Kilde: Wired

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top