BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

4D-printing er fremtiden

Ikke før har 3D-printing begynt å bli en greie, så kan 4D-printing bli det nye store.

Det har etter hvert gått inflasjon i dimensjoner. Går du på tivoli kan du finne både 4D, 5D og 6D kino, hvor de ekstra ”dimensjonene” for eksempel er setebevegelser, vannsprut og lukt. Latterlig, for det finnes bare tre dimensjoner.

Vel, i virkeligheten finnes det fire dimensjoner innen menneskelig rekkevidde: bredde, dybde, høyde – og tid. Eller transformasjon.

Det er nettopp denne fjerde dimensjonen som blir benyttet i 4D-printing. Vi snakker nemlig om selvmonterende materialer: man 3D-printer et materiale, som så forandrer form på egenhånd, til en forhåndsbestemt struktur programmert inn i selve materialet.

Inspirert av nanoforskning
Det er arkitekten Skylar Tibbits som sammen med sine folk hos MIT har tatt 3D-printing det ekstra steget. Man har allerede gjort dette på nanoskalaen; tatt i bruk nanomaterialer på atomnivå, og fått dem til å sette seg sammen til ulike former helt på egenhånd, ved å definere og programmere inn ledd og vinkler i selve materialet.

En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen.
En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen, helt på egenhånd.

Skylar Tibbits har tatt skrittet opp fra nanoskalaen og opp i ”menneskeskalaen”, og laget materialer som former seg selv til strukturer på størrelse med tennisballer. For eksempel har hans team med forskere laget en oppskalert modell av polioviruset. Modellen kan gå i oppløsning av en ytre påkjenning, men utsettes den så for tilfeldige vibrasjoner, setter den seg egenhendig sammen igjen. Kult!

Ekstreme miljøer
Ett bruksområde for 4D-printing kan være å kunne få konstruksjoner til å sette seg sammen på egenhånd i ekstreme miljøer hvor det er altfor kostbart eller vanskelig å komme til for mennesker. For eksempel i det ytre rom, arktiske strøk eller andre ekstreme omgivelser.

Men Skylar Tibbits ser også for seg at teknologien generelt kan effektivisere dagens tunggrodde måter å bygge på.

For å bli litt klokere på hvordan teknologien virker, foreslår vi å se TED-videoen nedenfor.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!