Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

4D-printing er fremtiden

Ikke før har 3D-printing begynt å bli en greie, så kan 4D-printing bli det nye store.

Skrevet av / 02.01.14 - 15:24
4D-printing er fremtiden

Det har etter hvert gått inflasjon i dimensjoner. Går du på tivoli kan du finne både 4D, 5D og 6D kino, hvor de ekstra ”dimensjonene” for eksempel er setebevegelser, vannsprut og lukt. Latterlig, for det finnes bare tre dimensjoner.

Vel, i virkeligheten finnes det fire dimensjoner innen menneskelig rekkevidde: bredde, dybde, høyde – og tid. Eller transformasjon.

Det er nettopp denne fjerde dimensjonen som blir benyttet i 4D-printing. Vi snakker nemlig om selvmonterende materialer: man 3D-printer et materiale, som så forandrer form på egenhånd, til en forhåndsbestemt struktur programmert inn i selve materialet.

Inspirert av nanoforskning
Det er arkitekten Skylar Tibbits som sammen med sine folk hos MIT har tatt 3D-printing det ekstra steget. Man har allerede gjort dette på nanoskalaen; tatt i bruk nanomaterialer på atomnivå, og fått dem til å sette seg sammen til ulike former helt på egenhånd, ved å definere og programmere inn ledd og vinkler i selve materialet.

En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen.
En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen, helt på egenhånd.

Skylar Tibbits har tatt skrittet opp fra nanoskalaen og opp i ”menneskeskalaen”, og laget materialer som former seg selv til strukturer på størrelse med tennisballer. For eksempel har hans team med forskere laget en oppskalert modell av polioviruset. Modellen kan gå i oppløsning av en ytre påkjenning, men utsettes den så for tilfeldige vibrasjoner, setter den seg egenhendig sammen igjen. Kult!

Ekstreme miljøer
Ett bruksområde for 4D-printing kan være å kunne få konstruksjoner til å sette seg sammen på egenhånd i ekstreme miljøer hvor det er altfor kostbart eller vanskelig å komme til for mennesker. For eksempel i det ytre rom, arktiske strøk eller andre ekstreme omgivelser.

Men Skylar Tibbits ser også for seg at teknologien generelt kan effektivisere dagens tunggrodde måter å bygge på.

For å bli litt klokere på hvordan teknologien virker, foreslår vi å se TED-videoen nedenfor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top