Search
Generic filters

4D-printing er fremtiden

Ikke før har 3D-printing begynt å bli en greie, så kan 4D-printing bli det nye store.

Det har etter hvert gått inflasjon i dimensjoner. Går du på tivoli kan du finne både 4D, 5D og 6D kino, hvor de ekstra ”dimensjonene” for eksempel er setebevegelser, vannsprut og lukt. Latterlig, for det finnes bare tre dimensjoner.

Vel, i virkeligheten finnes det fire dimensjoner innen menneskelig rekkevidde: bredde, dybde, høyde – og tid. Eller transformasjon.

Det er nettopp denne fjerde dimensjonen som blir benyttet i 4D-printing. Vi snakker nemlig om selvmonterende materialer: man 3D-printer et materiale, som så forandrer form på egenhånd, til en forhåndsbestemt struktur programmert inn i selve materialet.

Inspirert av nanoforskning
Det er arkitekten Skylar Tibbits som sammen med sine folk hos MIT har tatt 3D-printing det ekstra steget. Man har allerede gjort dette på nanoskalaen; tatt i bruk nanomaterialer på atomnivå, og fått dem til å sette seg sammen til ulike former helt på egenhånd, ved å definere og programmere inn ledd og vinkler i selve materialet.

En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen.
En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen, helt på egenhånd.

Skylar Tibbits har tatt skrittet opp fra nanoskalaen og opp i ”menneskeskalaen”, og laget materialer som former seg selv til strukturer på størrelse med tennisballer. For eksempel har hans team med forskere laget en oppskalert modell av polioviruset. Modellen kan gå i oppløsning av en ytre påkjenning, men utsettes den så for tilfeldige vibrasjoner, setter den seg egenhendig sammen igjen. Kult!

Ekstreme miljøer
Ett bruksområde for 4D-printing kan være å kunne få konstruksjoner til å sette seg sammen på egenhånd i ekstreme miljøer hvor det er altfor kostbart eller vanskelig å komme til for mennesker. For eksempel i det ytre rom, arktiske strøk eller andre ekstreme omgivelser.

Men Skylar Tibbits ser også for seg at teknologien generelt kan effektivisere dagens tunggrodde måter å bygge på.

For å bli litt klokere på hvordan teknologien virker, foreslår vi å se TED-videoen nedenfor.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.