Ny teknologi

Ikke før har 3D-printing begynt å bli en greie, så kan 4D-printing bli det nye store.
Annonse
Annonse
forfatter

Det har etter hvert gått inflasjon i dimensjoner. Går du på tivoli kan du finne både 4D, 5D og 6D kino, hvor de ekstra ”dimensjonene” for eksempel er setebevegelser, vannsprut og lukt. Latterlig, for det finnes bare tre dimensjoner.

Vel, i virkeligheten finnes det fire dimensjoner innen menneskelig rekkevidde: bredde, dybde, høyde – og tid. Eller transformasjon.

Det er nettopp denne fjerde dimensjonen som blir benyttet i 4D-printing. Vi snakker nemlig om selvmonterende materialer: man 3D-printer et materiale, som så forandrer form på egenhånd, til en forhåndsbestemt struktur programmert inn i selve materialet.

Inspirert av nanoforskning
Det er arkitekten Skylar Tibbits som sammen med sine folk hos MIT har tatt 3D-printing det ekstra steget. Man har allerede gjort dette på nanoskalaen; tatt i bruk nanomaterialer på atomnivå, og fått dem til å sette seg sammen til ulike former helt på egenhånd, ved å definere og programmere inn ledd og vinkler i selve materialet.

En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen.
En oppskalert modell av polioviruset: Rist én gang, og det går i oppløsning. Rist litt til, og det setter seg sammen igjen, helt på egenhånd.

Skylar Tibbits har tatt skrittet opp fra nanoskalaen og opp i ”menneskeskalaen”, og laget materialer som former seg selv til strukturer på størrelse med tennisballer. For eksempel har hans team med forskere laget en oppskalert modell av polioviruset. Modellen kan gå i oppløsning av en ytre påkjenning, men utsettes den så for tilfeldige vibrasjoner, setter den seg egenhendig sammen igjen. Kult!

Annonse

Ekstreme miljøer
Ett bruksområde for 4D-printing kan være å kunne få konstruksjoner til å sette seg sammen på egenhånd i ekstreme miljøer hvor det er altfor kostbart eller vanskelig å komme til for mennesker. For eksempel i det ytre rom, arktiske strøk eller andre ekstreme omgivelser.

Men Skylar Tibbits ser også for seg at teknologien generelt kan effektivisere dagens tunggrodde måter å bygge på.

For å bli litt klokere på hvordan teknologien virker, foreslår vi å se TED-videoen nedenfor.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.