3D-printing

Forskere har 3D-printet et øre som kan høre frekvenser utover de menneskelige grensene.
Annonse
Annonse
forfatter

Umulig å høre forskjell mellom CD-kvalitet og høyere oppløsning? Diskusjonen pågår fortsatt. Men med et nytt bionisk øre kan ballen legges død.

3D-teknologi
I følge Science Daily har forskere ved Princeton University nemlig utnyttet moderne 3D-printteknologi og utviklet et funksjonelt øre som kan høre frekvenser langt utover hva mennesker er i stand til.

Celler og nanopartikler har blitt 3D-printet og deretter blandet med cellekultur til en liten spole som fungerer som antenne. Denne har igjen blitt kombinert med øreformet brusk, som til sammen former et såkalt bionisk øre.

– Generelt er det mekaniske og termiske utfordringer i å få elektroniske og biologiske materier til å fungere sammen, sier Michael McAlpine, en assisterende professor innen mekanisk- og luftfartsteknologi ved Princeton, og dessuten prosjektets ledende forsker.

– Tidligere har forskere foreslått strategier for å skreddersy elektronikken slik at sammenslåingen er mindre vanskelig. Dette skjer vanligvis mellom et todimensjonalt ark med elektronikk og en overflate av det biologiske vevet. Men vårt arbeid foreslår en ny tilnærming – å bygge og dyrke det biologiske opp med elektronikken syntetisk og i et 3D-vevd format.

Ikke først og fremst for audiofile
Nå er nok ikke dette øret tiltenkt mennesker med ellers normal hørsel men som vil tilfredsstille sin audiofili. Du skal dessuten være passe klin kokos for å operere bort dine egne ører og erstatte med et sett bioniske. Men dette er et viktig steg i utviklingen av bioniske kroppsdeler, og dessuten i kampen for at døve mennesker skal kunne høre. Og det er helt klart et stort slag på brystet for nano- og 3D-forskningen, når man nå kan lage et øre som overgår menneskets eget. Så spørs det bare hvor naturlig ting låter gjennom det bioniske øret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.