Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

3D-printet øre kan høre supersoniske frekvenser

Forskere har 3D-printet et øre som kan høre frekvenser utover de menneskelige grensene.

Skrevet av / 13.05.13 - 13:36
3D-printet øre kan høre supersoniske frekvenser

Umulig å høre forskjell mellom CD-kvalitet og høyere oppløsning? Diskusjonen pågår fortsatt. Men med et nytt bionisk øre kan ballen legges død.

3D-teknologi
I følge Science Daily har forskere ved Princeton University nemlig utnyttet moderne 3D-printteknologi og utviklet et funksjonelt øre som kan høre frekvenser langt utover hva mennesker er i stand til.

Celler og nanopartikler har blitt 3D-printet og deretter blandet med cellekultur til en liten spole som fungerer som antenne. Denne har igjen blitt kombinert med øreformet brusk, som til sammen former et såkalt bionisk øre.

– Generelt er det mekaniske og termiske utfordringer i å få elektroniske og biologiske materier til å fungere sammen, sier Michael McAlpine, en assisterende professor innen mekanisk- og luftfartsteknologi ved Princeton, og dessuten prosjektets ledende forsker.

– Tidligere har forskere foreslått strategier for å skreddersy elektronikken slik at sammenslåingen er mindre vanskelig. Dette skjer vanligvis mellom et todimensjonalt ark med elektronikk og en overflate av det biologiske vevet. Men vårt arbeid foreslår en ny tilnærming – å bygge og dyrke det biologiske opp med elektronikken syntetisk og i et 3D-vevd format.

Ikke først og fremst for audiofile
Nå er nok ikke dette øret tiltenkt mennesker med ellers normal hørsel men som vil tilfredsstille sin audiofili. Du skal dessuten være passe klin kokos for å operere bort dine egne ører og erstatte med et sett bioniske. Men dette er et viktig steg i utviklingen av bioniske kroppsdeler, og dessuten i kampen for at døve mennesker skal kunne høre. Og det er helt klart et stort slag på brystet for nano- og 3D-forskningen, når man nå kan lage et øre som overgår menneskets eget. Så spørs det bare hvor naturlig ting låter gjennom det bioniske øret.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top