Teknologi

En liten datachip i hjernen kan gi oss superhørsel, zoombart syn, nattsyn - og laste ned ferdigheter som i The Matrix!
Annonse
Annonse
forfatter

En liten datachip operert inn i hjernen kan gi oss superkrefter. Vitenskapen bruker allerede i enkelte tilfeller ulike mikroprosessorer for å gjenvinne synet til blinde hørselen til døve.

I fremtiden mener man at slike hjerneimplantater, også kjent som nevroproteser, kan gjøre meget mer. Ved å stimulere ulike deler av hjernen med elektroniske signaler kan slike dataprosessorer levere både visuelle og auditoriske signaler og reparere koblinger som har blitt skadet som følge av ytre påkjenninger.

Etterhvert som vår forståelse av hjernen blir stadig bedre, tror forskere at det er mulig å gi oss superkrefter med samme type teknologi.

10 ting hjerneimplantat kan gjøre mulig:

1. Høre en samtale tvers over et rom eller på et folksomt utested
Høreimplantater kan allerede gi enkelte døve mennesker hørsel. Med spesielt tilpasset utstyr kan man filtrere bort det man ikke ønsker å høre, eller bruke sensitivt utstyr til å plukke opp lydbølger fra langt borte.

2. Nattsyn
Øyeimplantater kan allerede gjenvinne folks evne til å se bevegelse og former. Når man lærer mer om hvordan synsnervene fungerer, kan forbedrede implantater kan gi oss nattsynet til en katt.

3. Zoombart syn
Allerede finnes det kontaktlinser som kan zoome. Et øyeimplantat med samme funksjon kan gi oss evnen til å zoome inn på fjerne objekter hele tiden. Da kan man for alvor begynne å snakke om nødvendigheten for 4K og enda høyere videooppløsning! Hvis pikseltall i det hele tatt vil være relevant i fremtiden. Kanskje vi kan se sesong 35 av Game Of Thrones direkte som hjernestimulasjon, i full surroundlyd og i førstepersonsperspektiv. Merke snøen under føttene og lukte røyken under plyndringene!

4. Bedre mattekunnskaper og stedsans
Ved å stimulere gitte områder av hjernen kan man i laboratoriet forsterke folks matematiske evner og dessuten stedsansen. Tenk deg et hjerneimplantat som gjør dette hele tiden!

5. Laste ned ferdigheter som i “The Matrix”
Dette er kanskje det kuleste! Forskere hevder at når vi forstår hvordan øvelse på en ferdighet forplanter seg i hjernen over tid, kan vi bruke implantater til å realisere de samme forandringene i hjernen. Kort sagt: vi kan “laste ned” kung-fu-egenskaper!

6. Gjenvinne ødelagte minner
Det amerikanske militæret har – kanskje ikke overraskende – allerede et forskningsbyrå som eksperimenterer med å bruke hjerneimplantater for å hjelpe soldater som lider av traumatiske hjerneskader, ved å bruke elektroder for å stimulere skadd vev. I fremtiden kan dette bli en verdifull medisinsk teknologi.

7. Kurere depresjon og kontrollere humør
Det samme byrået jobber med nevroproteser som kan kurere depresjon og posttraumatisk stress hos soldater. I fremtiden kan kanskje implantater regulere hjernen og sørge for at den fungerer som den skal, ved å gi stimulering når nødvendig.

8. Elektronisk ADHD-medisin
Medisiner som ADHD-pasienter tar for å forbedre fokus, har også seriøse bivirkninger. Elektronisk hjernestimulering kan gjøre samme nytte, uten bivirkninger som skjelvinger og rastløse netter, etterfulgt av depresjonen som inntreffer når amfetaminen avtar.

9. Styre maskiner med tankens kraft
Forskere har allerede klart å bruke nevroproteser til å styre en robotarm med tankens kraft. Når teknologien forbedres, ser man for seg at man kan fjernstyre roboter, datamaskiner og til og med husholdningsapparater.

10. Søke på internett og oversette språk
Implantater som kan overføre og motta informasjon, bør også kunne brukes til å tenke på et tema, eller se på et tre eller et maleri, og sende informasjonen til internett, for deretter å motta relevante resultater tilbake. Denne teknologien skal være langt unna, og trenger mindre og biologisk tryggere prosessorer, i tillegg til et mer nøyaktig kart over hjernen, enn nevrologene har i dag. Deretter skal man kunne reise hvor som helst i verden og forstå hva som blir sagt. Samme teknologi som overfører lydinformasjon kan potensielt sende det samme signalet gjennom en digital tolk og oversette det til oss i sanntid. Som vår helt egen “babelfisk”.

Så spørs det bare hva slags bivirkninger et slikt hjerneimplantat kan åpne for. Vi tør ikke tenke på hva slags hjerneskader et datavirus kan gi oss. Eller tenk deg å sitte og konstant motta mental pop-up-reklame mens du surfer nettet!

Bivirkninger eller ikke, så vil teknologien nok bli utnyttet. Science fiction-forfatteren William Gibson har uttrykt det slik: «Hvis det eksisterer en teknologi som kan gjøre oss smartere, er det ikke et spørsmål om hvorvidt den bør brukes, men om hvem som vil ha råd til å unnlate å bruke den».

Kilde: Business Insider

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.