Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Samsungs vaskemaskinfiltre beskytter havene og oss

Samsung Less Microfiber Filter er et nytt, separat vaskemaskinfilter som er utviklet for å begrense utslippet av mikrofiber og mikroplast under vaskesyklusen.

Skrevet av / 22.06.23 - 13:04
Samsungs vaskemaskinfiltre beskytter havene og oss

Samsungs Less Microfiber Filter har et design som gjør det mulig å montere det på alle standardmodeller av vaskemaskiner, uavhengig av merke.

For å bidra til å redusere mikrofiberutslippene fra klesvasken utviklet Samsung først Less Microfiber Cycle, et vaskeprogram som kutter mikrofiberutslippene med opptil 54 %, blant annet ved hjelp av Samsungs egenutviklede Ecobubble-teknologi. Ifølge Samsung bidrar bruken av EcoBubble-teknologien til å løse opp og absorbere vaskemiddelet og videre redusere energiforbruket med opptil 70 %, noe som fører til mindre nedbrytning av klærne og dermed mindre mikrofiberutslipp.

Less Microfiber Filter kan ifølge Samsung fange opp opptil 98 % av mikrofibrene som frigjøres i løpet av en vaskesyklus. Filteret må rengjøres ca. én gang i måneden, og ved å koble filteret til SmartThings kan du overvåke hvor fullt filteret er og få beskjed når det er på tide å rengjøre det.

Samsung Less Microfiber Filter. Foto: Samsung

Less Microfibre Filter er for øyeblikket tilgjengelig i Sør-Korea og Storbritannia, og vil i løpet av tredje kvartal også bli tilgjengelig i Skandinavia.

Ettersom forekomsten av mikroplast i verdenshavene fortsetter å øke, har Samsung samarbeidet med Ocean Wise og Patagonia for å utvikle teknologi som kan redusere utslippet av mikroplast i hverdagen. Med innovasjoner som Less Microfiber Filter og Cycle gjør Samsung det mulig å ta i bruk bærekraftig hverdagsteknologi i et større utvalg av produkter og gjøre miljøbevisste hverdagsrutiner til en naturlig del av hverdagen”, sier Moohyung Lee, Executive Vice President og Head of R&D Team of Digital Appliance Business hos Samsung Electronics.

Grundigs filter heter FiberCatcher og er innebygd i vaskemaskinen. Foto: Grundig

Grundig er først på markedet med filtre

Grundig lanserte våren 2022 GWP 89619 WW som verdens første vaskemaskin med integrert mikrofiberfilter, et filter som reduserer utslippet av mikroplast i vannet. Ifølge Grundig får vi i oss opptil 250 gram mikroplast hvert år, og de mener det er på tide at noe blir gjort – nå kan vi begynne å bryte den onde sirkelen av mikroplast i hjemmet.

Hver gang du vasker syntetiske plagg, frigjøres bittesmå mikrofibre i vannet som på sikt finner veien ut i havet, der de kan forårsake betydelig miljøskade. Denne mikroplasten ender til slutt opp i maten vår, og dermed i oss.

Grundig forteller at FiberCatcher-teknologien kun aktiveres i vaskeprogrammene Synthetic Garments, Skjorter og Sportswear/Goretex for å sikre at bare syntetiske mikrofibre – som i dag er det største problemet for havet – filtreres ut og ikke havner i verdenshavene. Ifølge Grundig vil FiberCatcher-teknologien redusere mikrofiberforurensningen i avløpsvannet med opptil 90 prosent.

98 prosent av FiberCatcher-filteret er fremstilt av resirkulerte materialer, og filteret er laget for å vare i opptil seks måneder (26 vasker). Når filteret er fullt, blinker FiberCatcher-lampen når et av de relevante programmene er valgt og det er på tide å bytte ut filteret med et nytt.

Åpen teknologi

Arcelik, som står bak varemerket Grundig, demonstrerte allerede i 2019 en vaskemaskin med mikrofiberfilter, og planen var å lansere produktet i 2020. Pandemien forsinket imidlertid lanseringen, og det var først i 2022 at Arcelik og Grundig gjorde teknologien tilgjengelig på markedet. Arcelik har også gjort teknologien tilgjengelig for sine konkurrenter i håp om å bringe videre innovasjon.

Som et selskap med et globalt fotavtrykk, med produkter og tjenester i 146 land, gjorde vi det til vår oppgave å gjøre alt vi kan for å utgjøre en forskjell i kampen mot miljøkatastrofer og klimaendringer”, sier Hakan Burgurlu, administrerende direktør i Arcelik.

Arja Lundgren, Electrolux, demonstrerer selskapets mikroplastfilter på Elon Expo i fjor. Foto: Ola Larsson

Electrolux er først med separat filter

Et veldig interessant produkt som ble vist frem på Electrolux’ stand på Elon Expo i juni 2022, var E9WHMIC1 – et mikroplastfilter som er kompatibelt med nesten alle vaskemaskiner (Electrolux sier at det kan brukes med alle Electrolux-, AEG- og Husqvarna-vaskemaskiner) for å redusere mengden mikroplastfibre som slippes ut gjennom vaskemaskinens avløpsvann.

Mikroplastfilteret, som monteres på veggen ved siden av vaskemaskinen, ble lansert 31. mars 2022 og skal være i stand til å fange opp opptil 90 prosent av alle mikroplastfibre som frigjøres fra syntetiske klær under vask.

Arja Lundgren, Electrolux, forteller at filteret indikerer når det er fullt og det er på tide at det rengjøres med den medfølgende børsten, og kaster de oppsamlede mikroplastfibrene sammen med husholdningsavfallet. Ifølge Electrolux holder et filter i ca. seks måneder, avhengig av brukerens vaskerutiner, og filterpatroner er tilgjengelige som tilbehør, mens den brukte patronen leveres til plastresirkulering.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Fargerik musikk fra Wiz

Husqvarnas robotgressklipper får solcellelading

Denne airfryeren er en dobbeldekker

Enklere hverdag med Yales smarte kodehåndtak

Budsjettvennlig airfryer med vindu

Plassbesparende kjøleskap og frysere fra Miele

Videreutviklet espressomaskin

Styr terrassedøren via Matter

Webers flaggskipgriller blir smarte

Pizzaovn med roterende stein

Doble kurver byr på flere muligheter

Tilkoblet ølbrygger for det smarte hjemmet

Scroll to Top